Tekintsd meg te is a nemrégiben felújított Teleki Pár síremlékét Gödöllőn

Teleki Pál síremléke


Gödöllőn, a Máriabesnyői régi temetőben található Gróf Teleki Pál síremléke, mely méltó emléket állít a 20. század eleji magyar történelem egyik kiemelkedő személyiségének. A síremlék nem csupán egy művészi alkotás, de a magyar történelem egy fontos korszakának szimbóluma is.

 

Teleki Pál kiemelkedő szerepe

 

Gróf Teleki Pál 1879-ben született arisztokrata családban. Politikusként, tudósként és miniszterelnökként is kiemelkedő szerepet töltött be a magyar történelemben. Két alkalommal is betöltötte a miniszterelnöki pozíciót: 1920-ban és 1939-ben. Teleki Pál a magyar tudományos élet kiemelkedő alakja is volt, a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként is tevékenykedett.

 

A síremlék szimbolikája

 

A síremléket 1941-ben, Teleki Pál tragikus halálát követően állították fel. A síremlék Kós Károly építész tervei alapján készült, és a magyar szecesszió stílusjegyeit hordozza. A síremléken elhelyezett domborművek Teleki Pál életének és munkásságának fontosabb pillanatait ábrázolják.

 

Érdekességek a síremlékről

 

  • A síremlék 2023-ban felújításon esett át, erről ITT írtunk!
  • A síremlék mellett található Teleki Pál feleségének, Bethlen Margitnak a sírja is.
  • A síremlék a Máriabesnyői régi temető egyik leglátogatottabb sírja.


Gödöllőn sétálva ne hagyd ki Gróf Teleki Pál síremlékét! Fedezd fel a magyar történelem egy kiemelkedő alakjának emlékét, és tisztelegj a 20. század eleji magyar politikusok emléke előtt!


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 134

Átlagos értékelés: 4.8