A máriabesnyői emlékmű felújításával Gödöllőn Teleki Pál, Magyarország volt miniszterelnöke, tiszteletére emlékeznek a 144. születésnapja miatt, érdemes megnézni.

Gyönyörűen fel lett újítva Teleki Pál síremléke Gödöllőn

2023-11-06 12:31

A magyar történelem egyik kivételes személyiségének, Széki Teleki Pál grófnak, az ország egykori miniszterelnökének síremlékének felújítása és a környezetének megújítása Gödöllőn, a máriabesnyői régi temetőben, méltó emléket állít a 144 évvel ezelőtt született politikusnak. A felújítás összesen több mint egymillió forintba került, és az elkészült emlékhely egyedi jellemzőkkel gazdagítja a környék kulturális és történelmi örökségét.

Teleki Pár síremlék

Teleki Pár síremléke Gödöllőn: a modern technika találkozása és a régi kor emlékével

 

Az újítások mögött a Nemzeti Örökség Intézete áll, amely nemcsak a síremlék felújítását támogatta, hanem az okos parcellakövek bevezetésével is hozzájárult a temető korszerűsítéséhez. Ezek az okos parcellakövek QR-kódokat tartalmaznak, amelyek segítségével a látogatók könnyedén hozzáférhetnek az intézet honlapján található információkhoz. A QR-kódok az elhunytak életrajzát és a sírokat ismertetik, így a temető látogatói mélyebb betekintést nyerhetnek a magyar történelem emlékezetes alakjaiba.

 

Teleki Pár síremléke Gödöllőn: az átadási ünnepség

 

Az átadási ünnepségen jelenlévő vendégek egyöntetűen kifejezték Teleki Pál emléke iránti tiszteletüket. Vécsey László, a térség országgyűlési képviselője rámutatott, hogy Teleki Pál életútja fontos része a magyar történelemnek, és számos kihívás közepette igyekezett szolgálni az ország érdekeit. Harrach Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke pedig felhívta a figyelmet Teleki Pál európai szemléletére, amely az európai szabad nemzetek közösségét képviselte a történelmi birodalmak ellenében.

 

Teleki Pál és Gödöllő kapcsolata

 

A máriabesnyői emlékmű felújításával Gödöllőn Teleki Pál, Magyarország volt miniszterelnöke, tiszteletére emlékeznek a 144. születésnapja miatt, érdemes megnézni.Teleki Pál életútja és politikusi tevékenysége ismeretében érdemes mélyebben elmerülni a múltban. Egy erdélyi arisztokrata családból született 1879-ben, és pályáját a közszolgálatban kezdte, majd politikai karrierje során számos fontos pozíciót töltött be. Különösen az első világháború és a trianoni békediktátum időszaka jelentős Teleki Pál életében. Bár a trianoni békeszerződésben Magyarország területi veszteségekkel járt, ő mindent megtett azért, hogy az etnikai elv alapján valamelyest csökkentse az elvesztett területek mértékét.


Teleki Pál különböző miniszteri tisztségeket is betöltött, és aktívan részt vett a közéletben. Főcserkészként is tevékenykedett, és például a cserkész világtalálkozót is Magyarországra hozta amely 1933-ban Gödöllőn került megrendezésre, ez jelentősen hozzájárult az ország elszigeteltségének csökkentéséhez trianoni békediktátum után.

 

Érdemes meglátogatni a felújított Teleki Pár síremléket Gödöllőn

 

Az életútja, a politikai szerepe, és az általa képviselt értékek is emlékeztetnek arra, mennyire fontos az ilyen jellegű emlékezetápolás és a történelmi személyiségek tisztelete. felújított síremlék és a környezetének megújítása Gödöllőn, a máriabesnyői régi temetőben, méltó módon őrzi meg ennek a ű politikusnak az emlékét, és lehetőséget teremt mindannyiunk számára, hogy mélyebben megismerjük Teleki Pál életét és munkásságát.

 

Forrás: https://hirado.hu/
Képeket készítette: Máté Balázs
 

Aktuális híreink

Hírek
Május 13-án, hétfő este 19:00 órakor a Gödöllői Művészetek Háza Színháztermében különleges pszichológiai...
Hírek
Április minden csütörtökén a Gödöllői Királyi Kastély különleges lehetőséget kínál a történelem és a királyi...
Hírek
Lőrincz Ágnes gödöllői pszichológus, aki a gyermek- és ifjúsági pszichológia terén szerzett jelentős tapasztalatokkal...