A máriabesnyői emlékmű felújításával Gödöllőn Teleki Pál, Magyarország volt miniszterelnöke, tiszteletére emlékeznek a 144. születésnapja miatt, érdemes megnézni.

Főoldal > Gyönyörűen fel lett újítva Teleki Pál síremléke Gödöllőn

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Gyönyörűen fel lett újítva Teleki Pál síremléke Gödöllőn


2023/11/06
NA

A magyar történelem egyik kivételes személyiségének, Széki Teleki Pál grófnak, az ország egykori miniszterelnökének síremlékének felújítása és a környezetének megújítása Gödöllőn, a máriabesnyői régi temetőben, méltó emléket állít a 144 évvel ezelőtt született politikusnak. A felújítás összesen több mint egymillió forintba került, és az elkészült emlékhely egyedi jellemzőkkel gazdagítja a környék kulturális és történelmi örökségét.

Teleki Pár síremlék

Teleki Pár síremléke Gödöllőn: a modern technika találkozása és a régi kor emlékével

 

Az újítások mögött a Nemzeti Örökség Intézete áll, amely nemcsak a síremlék felújítását támogatta, hanem az okos parcellakövek bevezetésével is hozzájárult a temető korszerűsítéséhez. Ezek az okos parcellakövek QR-kódokat tartalmaznak, amelyek segítségével a látogatók könnyedén hozzáférhetnek az intézet honlapján található információkhoz. A QR-kódok az elhunytak életrajzát és a sírokat ismertetik, így a temető látogatói mélyebb betekintést nyerhetnek a magyar történelem emlékezetes alakjaiba.

 

Teleki Pár síremléke Gödöllőn: az átadási ünnepség

 

Az átadási ünnepségen jelenlévő vendégek egyöntetűen kifejezték Teleki Pál emléke iránti tiszteletüket. Vécsey László, a térség országgyűlési képviselője rámutatott, hogy Teleki Pál életútja fontos része a magyar történelemnek, és számos kihívás közepette igyekezett szolgálni az ország érdekeit. Harrach Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke pedig felhívta a figyelmet Teleki Pál európai szemléletére, amely az európai szabad nemzetek közösségét képviselte a történelmi birodalmak ellenében.

 

Teleki Pál és Gödöllő kapcsolata

 

A máriabesnyői emlékmű felújításával Gödöllőn Teleki Pál, Magyarország volt miniszterelnöke, tiszteletére emlékeznek a 144. születésnapja miatt, érdemes megnézni.Teleki Pál életútja és politikusi tevékenysége ismeretében érdemes mélyebben elmerülni a múltban. Egy erdélyi arisztokrata családból született 1879-ben, és pályáját a közszolgálatban kezdte, majd politikai karrierje során számos fontos pozíciót töltött be. Különösen az első világháború és a trianoni békediktátum időszaka jelentős Teleki Pál életében. Bár a trianoni békeszerződésben Magyarország területi veszteségekkel járt, ő mindent megtett azért, hogy az etnikai elv alapján valamelyest csökkentse az elvesztett területek mértékét.


Teleki Pál különböző miniszteri tisztségeket is betöltött, és aktívan részt vett a közéletben. Főcserkészként is tevékenykedett, és például a cserkész világtalálkozót is Magyarországra hozta amely 1933-ban Gödöllőn került megrendezésre, ez jelentősen hozzájárult az ország elszigeteltségének csökkentéséhez trianoni békediktátum után.

 

Érdemes meglátogatni a felújított Teleki Pár síremléket Gödöllőn

 

Az életútja, a politikai szerepe, és az általa képviselt értékek is emlékeztetnek arra, mennyire fontos az ilyen jellegű emlékezetápolás és a történelmi személyiségek tisztelete. felújított síremlék és a környezetének megújítása Gödöllőn, a máriabesnyői régi temetőben, méltó módon őrzi meg ennek a ű politikusnak az emlékét, és lehetőséget teremt mindannyiunk számára, hogy mélyebben megismerjük Teleki Pál életét és munkásságát.

 

Forrás: https://hirado.hu/
Képeket készítette: Máté Balázs
 


ElemzésekHello

Legfrissebb cikkek


Lenyűgöző karácsonyi traktoros felvonulás Veresegyházon december 3-án
Az idei év különlegességének ígérkezik Veresegyház, hiszen december 3-án, 17:00 órától először rendezik meg a város első téli karácsonyi traktoros felvonulását. Az eseményre minden traktorost és érdeklődőt szeretettel várnak, hogy együtt ünnepeljék az ünnep közeledtét és egyedi módon tegyenek emlékezetessé egy hideg téli estét!
Ingyenes Adventi Orgonakoncertek hozzák el a karácsonyt a Gödöllői Evangélikus Templomban
Gödöllő városa új zenei élményeket kínál az adventi időszakban, amikor a helyi orgonaművészek egy különleges programsorozattal készülnek az evangélikus templom új orgonájának felavatására. A rendkívüli zenei utazás minden pénteken, 18:00 órai kezdettel veszi kezdetét, meghívva az érdeklődőket egy ingyenes, hangulatos eseménysorozatra.
Varázslatos Adventi Kastélynapok Gödöllőn, amiket kár lenne kihagyni
Gödöllői Kastély, az adventi időszakban, mint egy varázslatos mesebeli kastély, várja látogatóit december 16-17. között az Adventi Kastélynapok alkalmával. Ez a hagyományos rendezvény már több mint két évtizede meghozza az ünnepi hangulatot a városba, és egyedi élményekkel ajándékozza meg a látogatókat.
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!