A csodálatos Romy Schneider ma lenne 84 éves

Ma lenne 84 éves Romy Schneider, a Sissi filmek gyönyörű főszereplője

2022-09-23 19:27

Az osztrák színésznőt 1982.május 29-én, mindössze 43 évesen holtan találták párizsi otthonában.  Neve sokak számára egyet jelentett a Sissi filmekkel, alig van olyan ember, aki ne látta volna a filmtrilógiából legalább az első részt. Romy élete hullámzó volt, hol felhőtlenül boldog, hol pedig fájdalmakkal teli. Emlékezzünk meg a csodálatos színésznő tragikusan rövid életéről. 

IMDB

Páratlan tehetség

 

Romy Schneider 1938.szeptember 23-án Rosemarie Magdalena Albach-Retty néven látta meg a napvilágot Bécsben. Szülei színészek voltak, így a lány mindig is közel volt a rivaldafényhez. Édesanyjával forgatott éppen egy rendező, aki az akkor még csak 15 éves Romynak szerepet ajánlott, a lány pedig boldogan beleegyezett. Az Amikor a fehér orgona virágzik filmben debütált az ifjú leány, elsöprő sikerrel. Őstehetségnek tartották, hisz nem volt semmilyen színészi előképzettsége.

 

Sissi – szerep egy életen át

 

Az igazi ismertség a Sissi film főszerepével jött ez számára, alig 17 évesen. Az 1955-ben bemutatott film osztatlan sikert aratott, rabul ejtette a nézőket. A film csodálatos szerelmi története, a szereplők korabeli, lenyűgöző ruhái és a páratlanul szép Romy szereplésért mindenki oda volt. A filmnek sikerült felülmúlnia az Elfújta a szél filmet a legendás Vivien Leigh főszereplésével; ezt egyik filmnek sem sikerült megugrania egy évtizeden keresztül. A rendező Ernst Marischka a sikeren felbuzdulva leszerződtette a színészeket még további két részre.

 

" width="345">


A Sissi szerep újra és újra visszajött Romy életébe: az első Sissi film után 17 évvel felkérték, hogy játssza el megint a királynét az akkor már 34 éves színésznő. A Ludwig című filmben kellett alakítania újra a régi szerepét, viszont más köntösben, ezért Romy igent mondott. Tetszett neki az ötlet, hogy ebben a filmben Luschino Visconti rendező sokkal realisztikusabban akarja mutatni be Sissit, mint Marischka a régebbi filmtrilógiában. 

 

" width="345">


Romy tudta, hogy Sissi élete egyáltalán nem volt annyira felhőtlen és úszott rózsaszín ködben, mint ahogyan azt ábrázolták. Erzsébet királynét fájdalmas veszteségek érték, a saját anyósa megvetette, a bécsi udvarban nyomoztak utána, testképzavara volt, egyedül a gödöllői Királyi Kastélyban volt nyugalma (erről bővebben itt és itt tudtok olvasni).

 

„Sissi úgy ragadt rám, mint a zabpehely.” – mondta egyszer Romy.


És igaza volt. Nem tudott szabadulni a Sissihez hasonló szerepektől, ezért lépnie kellett. Franciaországba költözött, nem más, mint Alain Delon hívására, aki szerepet ajánlott neki.


Szenvedély, szerelem, tragédiák, depresszió

 

A medence című filmben Alain Delonnal nyújtottak fantasztikusa alakítást, de ez nem csak munkaviszony volt közöttük: egymásba szerettek. 5 évig voltak együtt egy szenvedélyes kapcsolatban, azonban egyszer véget ért, a pletykák szerint Alain hűtlensége miatt.

 

" width="345">


 Nem sokkal ezután Romy feleségül ment egy német rendező-színészhez, akitől született egy fia is, de nem tartott sokáig a házasság, elváltak. Még ugyanebben az évben egy másik férfihoz ment hozzá, aki 15 évvel volt nála fiatalabb. Ebből a frigyből született egy lány, de sajnos ez a házasság is zátonyra futott.


Romy Schneider hajlamos volt a depresszióra, szorongásokra és hangulatingadozásai is voltak bőven, ezekre rásegített egy borzalmas tragédia: a fia 14 évesen egy balesetben elhunyt. Egy kerítésen akart átmászni, de felakadt hegyes, kiálló részeibe, ahonnan le tudott még jönni, de annyi vért veszített, hogy mire a mentő kiért, elhunyt.
A színésznő a borzalmas veszteséget nem tudta feldolgozni, alkohollal és gyógyszerekkel próbálta enyhíteni mérhetetlen fájdalmát. 

 

" width="345">

 

A rejtélyes halál és a sírja meggyalázása

 

Romy Schneidert 1982.május 29-én holtan találták párizsi otthonában, legelső feltételezése szerint öngyilkosságot követett el. A halál oka mégis végül szívelégtelenség lett. 


A temetését követően a sírját felfeszítették, hiszen rengeteg arannyal lett eltemetve a színésznő. Újratemetését maga Alain Delon intézte el, sírkövére a lánykori nevét vésték.
Romy Schneider élete egybeforrt a Sissi szereppel, de talán párhuzamokat is találhatunk az egykori királyné és Romy között. Az örök boldogtalanság, a sugárzó szépség, gyermek elvesztése mind-mind ijesztően hasonlít a két nő életében. Egy biztos, mindkettő asszony kivételes jelenség volt, és Romy gyönyörű emléket állított a magyarok királynéjának a csodálatos szereplésével.

Romy ma lenne 84 éves, tisztelettel emlékezünk rá.

 

Aktuális híreink

Hírek
A nyár beköszöntével újra megnyílnak a kapuk a Mézesvölgyi Nyár fesztiválra, amely immár nyolcadik alkalommal...
Hírek
Figyelem, sportkedvelők! Gödöllő hamarosan a vízisportok központjává válik, hiszen az Ötpróba Úszónapok következő...
Hírek
A Gödöllői Királyi Kastély egykoron a Habsburgok ragyogó ékköveként csillogott a magyar királyság koronáján....