A csodálatos Romy Schneider ma lenne 84 éves

Főoldal > Ma lenne 84 éves Romy Schneider, a Sissi filmek gyönyörű főszereplője

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ma lenne 84 éves Romy Schneider, a Sissi filmek gyönyörű főszereplője


2022/09/23
NA

Az osztrák színésznőt 1982.május 29-én, mindössze 43 évesen holtan találták párizsi otthonában.  Neve sokak számára egyet jelentett a Sissi filmekkel, alig van olyan ember, aki ne látta volna a filmtrilógiából legalább az első részt. Romy élete hullámzó volt, hol felhőtlenül boldog, hol pedig fájdalmakkal teli. Emlékezzünk meg a csodálatos színésznő tragikusan rövid életéről. 

IMDB

Páratlan tehetség

 

Romy Schneider 1938.szeptember 23-án Rosemarie Magdalena Albach-Retty néven látta meg a napvilágot Bécsben. Szülei színészek voltak, így a lány mindig is közel volt a rivaldafényhez. Édesanyjával forgatott éppen egy rendező, aki az akkor még csak 15 éves Romynak szerepet ajánlott, a lány pedig boldogan beleegyezett. Az Amikor a fehér orgona virágzik filmben debütált az ifjú leány, elsöprő sikerrel. Őstehetségnek tartották, hisz nem volt semmilyen színészi előképzettsége.

 

Sissi – szerep egy életen át

 

Az igazi ismertség a Sissi film főszerepével jött ez számára, alig 17 évesen. Az 1955-ben bemutatott film osztatlan sikert aratott, rabul ejtette a nézőket. A film csodálatos szerelmi története, a szereplők korabeli, lenyűgöző ruhái és a páratlanul szép Romy szereplésért mindenki oda volt. A filmnek sikerült felülmúlnia az Elfújta a szél filmet a legendás Vivien Leigh főszereplésével; ezt egyik filmnek sem sikerült megugrania egy évtizeden keresztül. A rendező Ernst Marischka a sikeren felbuzdulva leszerződtette a színészeket még további két részre.

 


A Sissi szerep újra és újra visszajött Romy életébe: az első Sissi film után 17 évvel felkérték, hogy játssza el megint a királynét az akkor már 34 éves színésznő. A Ludwig című filmben kellett alakítania újra a régi szerepét, viszont más köntösben, ezért Romy igent mondott. Tetszett neki az ötlet, hogy ebben a filmben Luschino Visconti rendező sokkal realisztikusabban akarja mutatni be Sissit, mint Marischka a régebbi filmtrilógiában. 

 


Romy tudta, hogy Sissi élete egyáltalán nem volt annyira felhőtlen és úszott rózsaszín ködben, mint ahogyan azt ábrázolták. Erzsébet királynét fájdalmas veszteségek érték, a saját anyósa megvetette, a bécsi udvarban nyomoztak utána, testképzavara volt, egyedül a gödöllői Királyi Kastélyban volt nyugalma (erről bővebben itt és itt tudtok olvasni).

 

„Sissi úgy ragadt rám, mint a zabpehely.” – mondta egyszer Romy.


És igaza volt. Nem tudott szabadulni a Sissihez hasonló szerepektől, ezért lépnie kellett. Franciaországba költözött, nem más, mint Alain Delon hívására, aki szerepet ajánlott neki.


Szenvedély, szerelem, tragédiák, depresszió

 

A medence című filmben Alain Delonnal nyújtottak fantasztikusa alakítást, de ez nem csak munkaviszony volt közöttük: egymásba szerettek. 5 évig voltak együtt egy szenvedélyes kapcsolatban, azonban egyszer véget ért, a pletykák szerint Alain hűtlensége miatt.

 


 Nem sokkal ezután Romy feleségül ment egy német rendező-színészhez, akitől született egy fia is, de nem tartott sokáig a házasság, elváltak. Még ugyanebben az évben egy másik férfihoz ment hozzá, aki 15 évvel volt nála fiatalabb. Ebből a frigyből született egy lány, de sajnos ez a házasság is zátonyra futott.


Romy Schneider hajlamos volt a depresszióra, szorongásokra és hangulatingadozásai is voltak bőven, ezekre rásegített egy borzalmas tragédia: a fia 14 évesen egy balesetben elhunyt. Egy kerítésen akart átmászni, de felakadt hegyes, kiálló részeibe, ahonnan le tudott még jönni, de annyi vért veszített, hogy mire a mentő kiért, elhunyt.
A színésznő a borzalmas veszteséget nem tudta feldolgozni, alkohollal és gyógyszerekkel próbálta enyhíteni mérhetetlen fájdalmát. 

 

 

A rejtélyes halál és a sírja meggyalázása

 

Romy Schneidert 1982.május 29-én holtan találták párizsi otthonában, legelső feltételezése szerint öngyilkosságot követett el. A halál oka mégis végül szívelégtelenség lett. 


A temetését követően a sírját felfeszítették, hiszen rengeteg arannyal lett eltemetve a színésznő. Újratemetését maga Alain Delon intézte el, sírkövére a lánykori nevét vésték.
Romy Schneider élete egybeforrt a Sissi szereppel, de talán párhuzamokat is találhatunk az egykori királyné és Romy között. Az örök boldogtalanság, a sugárzó szépség, gyermek elvesztése mind-mind ijesztően hasonlít a két nő életében. Egy biztos, mindkettő asszony kivételes jelenség volt, és Romy gyönyörű emléket állított a magyarok királynéjának a csodálatos szereplésével.

Romy ma lenne 84 éves, tisztelettel emlékezünk rá.

 


Közösségi média marketing Külföld Múlt Online marketingHello

Legfrissebb cikkek


Itt a legolcsóbb a kávé Gödöllő belvárosában: utánajártunk 6 különböző helyen
Gödöllő belvárosa mindig is a helyiek és a városba látogatók találkozási pontja volt. A kellemes séták, a parkok és a történelmi látnivalók mellett a kávézók is fontos szerepet játszanak az itt élők és ide látogatók életében. De vajon hol találhatjuk a legolcsóbb kávét ezen a gyönyörű helyen és milyen kávét isznak általában a gödöllőiek? Utánajártunk a helyi kávézók kínálatának, és megosztjuk tapasztalatainkat.
Hatalmas autóbaleset a Gödöllői M3 autópályán: rendőrautóba gázoltak bele!
Hétfő délután, az M3 autópálya gödöllői szakaszán olyan esemény történt, amelynek tanulságokkal teli és szerencsére pozitív kimenetelű részleteiről számolhatunk be. Egy szolgálati rendőrautó, melyen jól láthatóan a hátsó szélvédőn villogóval kísért felirat volt olvasható: "Húzódj balra!", kénytelen volt a forgalmi okok miatt leállni az autópályán – úgy látszik, nem volt elegendő jelzés ez sem valakinek. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Facebook oldalukon közölte a borzalmas történet részleteit. 
Lesújtó hír: a Gödöllői Erdei Vasút végleg megszűnik
Gödöllő környékén szomorúság és csalódás lengi be az emberek szívét, mivel a hosszú éveken át a térség egyik legkedveltebb turisztikai látványosságát, a Gödöllői Erdei Vasutat végleg bezárják. Az értesülés megrázta a helyi közösséget, hiszen az elmúlt években ez a kisvasút az életük szerves részévé vált. A hírt a Gödöllői Kisvasút jelentette be a hivatalos Facebook oldalukon. 
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!