Sissi rajongott Gödöllőért

Ez volt Sissi királyné kedvenc helye – imádott itt lenni!

2022-06-17 18:35

Erzsébet királyné és férje I. Ferenc József koronázási ajándékként kapták a gödöllői Grassalkovich kastélyt. Sissi azonnal beleszeretett a kastélyba és magába Gödöllőbe is, a város pedig azóta is viszonozza a gyönyörű Sissi egykori szeretetét, és hűen őrizi emlékét. 

Sissi Gödöllő

„Itt nyugta van az embernek”


A Grassalkovich Antal által építtetett kastély 1867-ben került Erzsébet királynéhez és férjéhez, egy gyors felújítást követően. 
A kastély 136 helyiségből állt, ebből 103 lakószoba volt. Sissi lakosztályát a kedvenc színe, az ibolyalila szín uralta, mellette pedig felolvasónője és bizalmasa, a kecskeméti származású Ferenczy Ida lakosztálya volt. 
1867 őszén volt először amikor a királyi család hosszabb időt látogatott el a kastélyba. Ettől kezdve rendszeresen, több hónapot töltöttek itt el egyszerre, főleg ősszel és tavasszal. Sissinek Gödöllő a szabadságot, a nyugalmat jelentette szemben a nyüzsgő Béccsel. 


Édesanyjának írt levelében ezeket mondta Gödöllőről a királyné:

„Itt nyugta van az embernek, nincsenek rokonok, nem piszkálódik senki, ott meg Bécsben az az egész császári pereputty! Engem sem feszélyez itt semmi, úgy élek, mint falun, sétálhatok, kikocsizhatok egyedül!"


Sissit senki sem zavarta, elvonulására tökéletes helyszín volt Gödöllő; nyelvet tanult, olvasott, vagy sétált egy nagyot. Ha a gödöllői lakosság meglátta sétálni a királynét, kitértek útjából, nem zavarták, tiszteletben tartották magánszféráját, csak messziről csodálták és integettek szeretett királynéjüknek.

 

 

Lovaglások Gödöllőn


Sissi rajongott a lovaglásért, már kisgyerek kora óta élete része volt ez a sport. Sokat lovagolt a park területén, a Gödöllői-dombság különböző pontjain, illetve nagyszabású lovasversenyeket is szervezett. A magyar lovas sport krémje idejárt, köztük a miniszterelnök, gróf Andrássy Gyula is, akiről a mai napig találgatják a történészek, hogy milyen kapcsolatban állt a királynéval; szerelem volt, vagy csak barátság? Valószínűleg ez már örök rejtély marad. 
A merev uralkodói család rosszallóan nézte Sissi őszintén kimutatott rajongását a lovak és lovaglás iránt, aki, ha boldogtalan volt, akkor is ezt a hobbit választotta menekülés céljából. 

 


A királyné külön kérésére újították fel az egykor hadikórházként szolgáló lovardát – egy fedett folyósón juthatott át Sissi a palotából ide - ami 2010-ben teljesen meg lett újra újítva; a királyi kastély egyik legszebb látványosságai közé tartozik.

 

 


Fáklyás felvonulás, karácsonyok Gödöllőn


A gödöllői lakosság Sissi névnapján, november 19-én szerenáddal és fáklyás felvonulással örvendeztették meg a királynét. 
A karácsonyok bensőséges, családi hangulatban teltek Gödöllőn, Sissi csodás hangulatot teremtett a kastélyban. A 9 méter magas díszteremben állíttatta fel a plafonig érő karácsonyfát, melyben díszítésében maga a királyné is segédkezett, úgyszintén a fa alá rakott ajándékok vásárlásában is.

 

 

Sissi számára az ünnepek egyenlőek voltak a jótékonykodással, karácsony idején támogatta többek között a gyermekkórházat, esténként pedig képeskönyveket csináltak, amiket elküldtek a gyermekkórház kis betegei részére. 


A gödöllői felsőkert egyik részében mesterséges korcsolyapályát csináltatott lánya, Mária Valéria számára, aki rengeteg időt töltött barátnőjével a pályán.

 

A magyarok szeretett királynéja több mint 7 évet töltött Magyarországon, ennek nagyobb részét Gödöllőn. Utoljára 1897-ben járt imádott kastélyában, egy évvel hirtelen és tragikusan bekövetkezett halála előtt.
Sissi emlékére az országban több mint 40 emlékművet és 100 parkot létesítettek, a gödöllői Erzsébet park a legelsők között volt. 
A város neve mai napig egybeforr Erzsébet királyné nevével, hűen őrzi és öregbíti emlékét, hagyatékát, és szereti őt annyira, mint Sissi maga szerette Gödöllőt. 

Aktuális híreink

Hírek
A nyár beköszöntével újra megnyílnak a kapuk a Mézesvölgyi Nyár fesztiválra, amely immár nyolcadik alkalommal...
Hírek
Figyelem, sportkedvelők! Gödöllő hamarosan a vízisportok központjává válik, hiszen az Ötpróba Úszónapok következő...
Hírek
A Gödöllői Királyi Kastély egykoron a Habsburgok ragyogó ékköveként csillogott a magyar királyság koronáján....