Sissi rajongott Gödöllőért

Főoldal > Ez volt Sissi királyné kedvenc helye – imádott itt lenni!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ez volt Sissi királyné kedvenc helye – imádott itt lenni!


2022/06/18
NA

Erzsébet királyné és férje I. Ferenc József koronázási ajándékként kapták a gödöllői Grassalkovich kastélyt. Sissi azonnal beleszeretett a kastélyba és magába Gödöllőbe is, a város pedig azóta is viszonozza a gyönyörű Sissi egykori szeretetét, és hűen őrizi emlékét. 

Sissi Gödöllő

„Itt nyugta van az embernek”


A Grassalkovich Antal által építtetett kastély 1867-ben került Erzsébet királynéhez és férjéhez, egy gyors felújítást követően. 
A kastély 136 helyiségből állt, ebből 103 lakószoba volt. Sissi lakosztályát a kedvenc színe, az ibolyalila szín uralta, mellette pedig felolvasónője és bizalmasa, a kecskeméti származású Ferenczy Ida lakosztálya volt. 
1867 őszén volt először amikor a királyi család hosszabb időt látogatott el a kastélyba. Ettől kezdve rendszeresen, több hónapot töltöttek itt el egyszerre, főleg ősszel és tavasszal. Sissinek Gödöllő a szabadságot, a nyugalmat jelentette szemben a nyüzsgő Béccsel. 


Édesanyjának írt levelében ezeket mondta Gödöllőről a királyné:

„Itt nyugta van az embernek, nincsenek rokonok, nem piszkálódik senki, ott meg Bécsben az az egész császári pereputty! Engem sem feszélyez itt semmi, úgy élek, mint falun, sétálhatok, kikocsizhatok egyedül!"


Sissit senki sem zavarta, elvonulására tökéletes helyszín volt Gödöllő; nyelvet tanult, olvasott, vagy sétált egy nagyot. Ha a gödöllői lakosság meglátta sétálni a királynét, kitértek útjából, nem zavarták, tiszteletben tartották magánszféráját, csak messziről csodálták és integettek szeretett királynéjüknek.

 

 

Lovaglások Gödöllőn


Sissi rajongott a lovaglásért, már kisgyerek kora óta élete része volt ez a sport. Sokat lovagolt a park területén, a Gödöllői-dombság különböző pontjain, illetve nagyszabású lovasversenyeket is szervezett. A magyar lovas sport krémje idejárt, köztük a miniszterelnök, gróf Andrássy Gyula is, akiről a mai napig találgatják a történészek, hogy milyen kapcsolatban állt a királynéval; szerelem volt, vagy csak barátság? Valószínűleg ez már örök rejtély marad. 
A merev uralkodói család rosszallóan nézte Sissi őszintén kimutatott rajongását a lovak és lovaglás iránt, aki, ha boldogtalan volt, akkor is ezt a hobbit választotta menekülés céljából. 

 


A királyné külön kérésére újították fel az egykor hadikórházként szolgáló lovardát – egy fedett folyósón juthatott át Sissi a palotából ide - ami 2010-ben teljesen meg lett újra újítva; a királyi kastély egyik legszebb látványosságai közé tartozik.

 

 


Fáklyás felvonulás, karácsonyok Gödöllőn


A gödöllői lakosság Sissi névnapján, november 19-én szerenáddal és fáklyás felvonulással örvendeztették meg a királynét. 
A karácsonyok bensőséges, családi hangulatban teltek Gödöllőn, Sissi csodás hangulatot teremtett a kastélyban. A 9 méter magas díszteremben állíttatta fel a plafonig érő karácsonyfát, melyben díszítésében maga a királyné is segédkezett, úgyszintén a fa alá rakott ajándékok vásárlásában is.

 

 

Sissi számára az ünnepek egyenlőek voltak a jótékonykodással, karácsony idején támogatta többek között a gyermekkórházat, esténként pedig képeskönyveket csináltak, amiket elküldtek a gyermekkórház kis betegei részére. 


A gödöllői felsőkert egyik részében mesterséges korcsolyapályát csináltatott lánya, Mária Valéria számára, aki rengeteg időt töltött barátnőjével a pályán.

 

A magyarok szeretett királynéja több mint 7 évet töltött Magyarországon, ennek nagyobb részét Gödöllőn. Utoljára 1897-ben járt imádott kastélyában, egy évvel hirtelen és tragikusan bekövetkezett halála előtt.
Sissi emlékére az országban több mint 40 emlékművet és 100 parkot létesítettek, a gödöllői Erzsébet park a legelsők között volt. 
A város neve mai napig egybeforr Erzsébet királyné nevével, hűen őrzi és öregbíti emlékét, hagyatékát, és szereti őt annyira, mint Sissi maga szerette Gödöllőt. 





Hello

Legfrissebb cikkek


Országos Könyvtári Napok– rendhagyó programokkal október 3-7-ig
A könyves programok újra elárasztják hazánk könyvtárait október első hetében. Nem kivétel ez alól a Gödöllői Városi Könyvtár sem, idén 17. alkalommal, rendhagyó programokkal örvendeztetik meg a látogatókat. Mutatjuk a legérdekesebb programokat, ne hagyjátok ki őket!
Az úszás 7 fantasztikus előnye – ezért kezdj el úszni!
Talán hallottál már arról, hogy a szakértők azt javasolják, hogy a felnőttek hetente végezzenek 150 perc mérsékelt vagy 75 perc erőteljes testmozgást. Egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint futás, anélkül, hogy bármilyen rossz hatással lenne a csontokra és az ízületekre. Emellett számos előnnyel járhat az, ha valaki rendszeresen úszik. Olvass tovább, hogy megtudd az úszás előnyeit, és azt hogy hogyan illeszd be az úszást a rutinodba. 
Ma lenne 84 éves Romy Schneider, a Sissi filmek gyönyörű főszereplője
Az osztrák színésznőt 1982.május 29-én, mindössze 43 évesen holtan találták párizsi otthonában.  Neve sokak számára egyet jelentett a Sissi filmekkel, alig van olyan ember, aki ne látta volna a filmtrilógiából legalább az első részt. Romy élete hullámzó volt, hol felhőtlenül boldog, hol pedig fájdalmakkal teli. Emlékezzünk meg a csodálatos színésznő tragikusan rövid életéről. 
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!