Nézd meg ezeket az érdekességeket Erzsébet királynéről!

Főoldal > 5 érdekesség, amit biztosan nem tudtál Sissi királynéról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5 érdekesség, amit biztosan nem tudtál Sissi királynéról


2022/07/08
NA

Magyarország kedvenc királynéjáról, Erzsébetről, sok érdekesség, információ, elbeszélés maradt fent az utókornak, nagy örömünkre. Sissi 1837-ben született, éppen szenteste, 16 évesen pedig feleségül ment I. Ferenc Józsefhez. A királyné sok időt töltött Magyarországon, különösen Gödöllőn, és rajongva szerette a magyar népet. Nemzetünk pedig a mai napig viszonozza Sissi imádatát. 

Sissi, a magyarok imádott királynéja


1.    Európa legszebb asszonya


Sissi kora legszebb asszonya volt, a 172 cm magassága mellett súlya csupán 48-50 kg volt, 50 cm-es derékbőséggel. Szépségéről legendák keringtek, Sissi pedig próbált is eleget tenni ezeknek különböző szépségpraktikákkal. Hatalmas hajkoronájával – ami majdnem a bokájáig ért  – rengeteg időt töltött; esténként a szolgálók fésülték, majd terítették ki a királyné köré az ágyban, hogy ne feküdjön rá alvás közben. Fodrásza napi két-három órát is foglalkozott vele.  Egyes elmondások szerint tojásos-konyakos hajpakolást is sűrűn alkalmazott mély, gesztenyebarna színű hajára, ami egészen 50 éves koráig egyáltalán nem őszült meg. 

 

 

2.    Az edzés és koplalás királynője


Sissi nádszál vékony alakját brutális módszerekkel őrizte meg. Az egykori császári palotában Bécsben, a Hofburgban saját edzőterme volt, ami ebben a korban kimondottan szokatlan és botrányos dolognak számított. Itt mindennap legalább egy órát edzett, bordásfalak, gyűrűk és súlyzók segítségével. Hosszú lovaglásokon, gyaloglásokon vett részt, nehezített terepeken, akár esőben, szélben is. Akik vele tartottak hölgyek képtelenek voltak a királyné tempóját követni, volt hogy 8-10 kilométert is legyalogolt velük.
Az ételeket tekintve nagyon egészségtelen, koplalós diétát követett. Összesen kétszer evett egy nap, egyik étkezést reggel 10-kor, másikat este 6-kor fogyasztotta. Ezek általában nagyon kevés, szegényes étkezések voltak, vacsorára sokszor csak erőlevest evett, viszont az édességnek sokszor nem tudott ellenállni a sok éhezés mellett, így ezek falásrohamokhoz vezettek. Ezek után pedig hetekig koplalt, bűntette magát, ilyenkor leginkább tojáson, narancson és tejen élt. 

 

 

3.    Sissi, a neveletlen lázadó

 

Erzsébetet nyugodtan nevezhetjük kora egyik botrányhősének, hisz önazonos, céltudatos és szabad gondolkodását akkoriban nagyon rosszallóan nézték. 
Sissi nehezen tudott beilleszkedni a számára nagyon szabálykövető, rideg bécsi udvarba, hisz a bajor hercegi udvarban – ahol Erzsébet nevelkedett – egyáltalán nem voltak ekkora elvárások. 
A királyné sokszor volt kedvetlen, amiatt, hogy az udvarban nem fogadták be őt, különösen anyósa, Zsófia királyi hercegnő nem, aki rendszeresen csak „bajor libaként” emlegette Sissit.
Erzsébet sokszor mondott le hivatalos vacsorákat, programokat, sőt, gyakran hivatkozott menstruációs görcseire indokként, ilyenkor fűzőt sem volt hajlandó viselni. Ezzel elsők között volt azon nők körében, akik nyilvánosán felmerték vállalni menzeszüket, nem tabuként kezelve azt. 

Állatokkal vette magát körbe, kifejezetten vonzódott a papagájokhoz, kutyákhoz, lovakhoz.
Egyszer, Korfura látogatva, bal vállára egy horgony mintájú tetoválást csináltatott, ami nem csak a családját, de a köznépet is szörnyen meglepte. 

 

 

4.    Szerelemnek indult, de boldogtalan házasság lett a vége

 

I.Ferenc József első látásra beleszeretett Sissibe, odáig volt a 16 éves lány szépségéért, természetességéért és szabad gondolkodásáért, így anyja akarata ellenére is megkérte az ijfú leányzó kezét. 
Már a nászéjszaka sem zajlott fényesen, ugyanis nem igazán készítette fel senki Erzsébetet, hogy mire számítson, így csak harmadik éjjel hálták el a házasságukat. Sissiben örökké rossz emlékként rögzült ez, és egész életében csak kötelességnek érezte a házaséletet. 
Anyósa, Zsófia mindig beleszólt a házasságukba, viszont Ferenc József próbált jó fia lenni neki, és inkább engedelmeskedett, az anyjának adott több igazat, mint sem feleségének. Sissi emiatt csalódott és szomorú volt házasságuk nagy részében. Mindent elmond a frigyről, hogy a későbbiekben Erzsébet saját maga szervezte be a szeretőket férje számára.

 

 

5.    Egy anya, távol a gyermekeitől

 

Sissi alig volt 18 éves, amikor megszülte első gyermekét, Zsófiát, akinek névválasztásába sem szólhatott bele.
Anyósa foggal-körömmel küzdött, hogy a szerinte tapasztatalatlan, éretlen Sissi ne nevelhesse saját gyermekét, ezért nevelőkre bízta a kislányt. A királynét természetesen ez iszonyúan bántotta, idejét utazással próbálta eltölteni, messze a problémáktól és anyósától. Kislánya sajnos mindösszesen kétéves koráig élt, tífuszban hunyt el. 
Sissi még három gyermeknek adott életet; Gizellának, Rudolfnak és Mária Valériának. Gizellát és Rudolfot ugyanúgy elkülönítették anyjuktól, alig találkozott velük. A tragédiák sorozata azonban nem fejeződött be: Rudolf 30 éves korában öngyilkos lett.
A királyné lánya és fia elvesztését sosem tudta feldolgozni. Egyedül Mária Valéria nevelését tudta kivívni magának, komoly fenyegetéseket volt kénytelen mondani ezügyben. Nagy küzdelmek után megkapta a gyermek felügyeleti jogát, és saját döntései szerint nevelhette őt. Mária Valériával túláradó szeretet jellemezte kapcsolatukat, Sissi így írt erről az érzésről:

 

„Most már tudom, milyen boldogság egy gyermek – most volt bátorságom, hogy megtartsam és szeressem…” 

MúltHello

Legfrissebb cikkek


Itt a legolcsóbb a kávé Gödöllő belvárosában: utánajártunk 6 különböző helyen
Gödöllő belvárosa mindig is a helyiek és a városba látogatók találkozási pontja volt. A kellemes séták, a parkok és a történelmi látnivalók mellett a kávézók is fontos szerepet játszanak az itt élők és ide látogatók életében. De vajon hol találhatjuk a legolcsóbb kávét ezen a gyönyörű helyen és milyen kávét isznak általában a gödöllőiek? Utánajártunk a helyi kávézók kínálatának, és megosztjuk tapasztalatainkat.
Hatalmas autóbaleset a Gödöllői M3 autópályán: rendőrautóba gázoltak bele!
Hétfő délután, az M3 autópálya gödöllői szakaszán olyan esemény történt, amelynek tanulságokkal teli és szerencsére pozitív kimenetelű részleteiről számolhatunk be. Egy szolgálati rendőrautó, melyen jól láthatóan a hátsó szélvédőn villogóval kísért felirat volt olvasható: "Húzódj balra!", kénytelen volt a forgalmi okok miatt leállni az autópályán – úgy látszik, nem volt elegendő jelzés ez sem valakinek. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Facebook oldalukon közölte a borzalmas történet részleteit. 
Lesújtó hír: a Gödöllői Erdei Vasút végleg megszűnik
Gödöllő környékén szomorúság és csalódás lengi be az emberek szívét, mivel a hosszú éveken át a térség egyik legkedveltebb turisztikai látványosságát, a Gödöllői Erdei Vasutat végleg bezárják. Az értesülés megrázta a helyi közösséget, hiszen az elmúlt években ez a kisvasút az életük szerves részévé vált. A hírt a Gödöllői Kisvasút jelentette be a hivatalos Facebook oldalukon. 
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!