A szobor Gödöllő főterén található, József Attila által ismert 'Altató" című vers főszereplőját ábrázolja

Kis Balázs szobor


A gödöllői kis Balázs szobor Erős Apolka Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása, mely József Attila Altató című versének főszereplőjét, Gellér Balázst örökíti meg - a költő felkérésre írta meg a verset, a felkérő unoaköccsének születésnapjára, ő volt Gellér Baláuska. A szobor Gödöllő főterén, a Szabadság téren található, 2015. április 11-én, a Magyar Költészet Napján avatták fel.

 

A kis Balázs szobor leírása

 

A szobor egy pizsamában nyújtózó kisfiút ábrázol, aki bal kezében alvós állat nyusziját tartja, a jobb kezét pedig az ég felé emeli. A kisfiú felemelt karjában egy üveggömböt tart, ami a távolságot, a jövőt szimbolizálja. A szobor mészkő talapzaton áll, melynek oldalán a versből ismert sorok olvashatók:

 

"A távolságot, mint üveggolyót
megkapod, óriás leszel,
csak hunyd le kis szemed,
aludj el szépen, kis Balázs."

 

A kis Balázs szobor története

 

A szobor ötlete a József Attila születésének 110. évfordulója alkalmából meghirdetett szoborpályázatból ered. A pályázatra Erős Apolka szobrászművész pályaműve érte el az első helyezést. A szobor elkészítését a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma 5 millió forintos támogatással segítette, a gödöllői önkormányzat pedig további 3,7 millió forintot áldozott a szoborra.

 

A kis Balázs szobor jelentősége

 

A gödöllői Kis Balázs szobor nemcsak egy kedves és játékos köztéri alkotás, hanem József Attila Altató című versének méltó emléket állító műalkotás is. A szobor a gyermekkor ártatlanságát, a jövőbe vetett hitet és reményt szimbolizálja. A szobor Gödöllő egyik kedvelt turisztikai látványosságává vált, és a város kulturális életének fontos elemévé is.


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 79

Átlagos értékelés: 5.0