A Mária-oszlop egy áttört mintájú kőkorláttal övezett csigás talapzaton áll, amelynek négy domborműve Mária és Erzsébet találkozását, az angyali üdvözletet

Mária-oszlop


Mária-oszlop Gödöllő

A Szeplőtelen Fogantatás szoboregyütteset I. Grassalkovich Antal állíttatta 1749-ben. Ez a köztéri alkotás az XVIII. századi egyházi szobrászat jellemző megnyilvánulása volt, amely az elemi csapások ellen védekezésül vagy azok elkerülése után hálaadásként készült. A nagy szaktudást igénylő barokk kompozíciók Magyarországon főként külföldi mesterek alkotásai voltak. A gödöllői Mária-oszlop Martin Vögerl osztrák mester faragta, és a hainburgi és nyitrai oszlopának másolata.

 

A Mária-oszlop egy áttört mintájú kőkorláttal övezett csigás talapzaton áll, amelynek négy domborműve Mária és Erzsébet találkozását, az angyali üdvözletet, Mária bemutatását a templomban és Mária mennybevitelét ábrázolják. A talapzat sarkain négy szent szobra látható: Terézé, Antalé, Flóriáné és Rókusé. A közöttük emelkedő virágdíszes oszlop tetején áll Mária figurája. A homokkő szobrot többször restaurálták, majd 1990-ben az eredeti alapján újraöntötték, és legújabb restaurálása 2006-ban történt.

 

Hol tekinthető meg a Mária-oszlop?

Gödöllőn szabadon látogatható, a Szabadság téren.


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0