A gödöllői Grassalkovich Antal herceg szobra a 18. századi barokk szobrászat remeke

Grassalkovich Antal herceg szobra


A gödöllői Grassalkovich Antal herceg szobra egy 18. századi barokk műalkotás, amely a Grassalkovich-kastély kertjében található. A szobor a kastélyt építtető Grassalkovich Antal herceget ábrázolja, és Johann Nepomuk Schaller osztrák szobrász műve. A szobor mészkőből készült, és talapzata is mészkőből van. A herceg portréja domborműves formában jelenik meg a talapzaton.

 

Ki volt Grassalkovich Antal?

 

Grassalkovich Antal (1694-1771) magyar nemes, a Magyar Királyság nádora 1746 és 1751 között. Jelentős szerepet játszott a magyarországi barokk építészet és művészet fejlődésében. A gödöllői kastélyt ő építtette, és a kastély kertjében is számos szobor és díszítőelem őrzi emlékét.

 

A szobor története

 

A szobrot 1771-ben, Grassalkovich Antal herceg halála után állították fel a gödöllői kastély kertjében. A szobor eredetileg a kastély főbejáratával szemben, a díszudvaron állt. A 20. század folyamán a szobrot áthelyezték a kastély parkjába, ahol ma is megtekinthető.


Művészettörténeti jelentőség


A Grassalkovich Antal herceg szobra a magyarországi barokk szobrászat kiemelkedő alkotása. A szobor Johann Nepomuk Schaller osztrák szobrász műve, aki a 18. század egyik legnevesebb szobrásza volt. A szobor a herceg hűséges portréja, és a barokk stílus jegyeit is magán viseli.


A szobor ma


A Grassalkovich Antal herceg szobra ma is a Gödöllői kastély Alsóparkjában található. A szobor a kastély Alsóparkjának egyik legkedveltebb látnivalója, és a magyarországi barokk művészet kiemelkedő alkotása.
 


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 97

Átlagos értékelés: 4.7