A gödöllőiek szeretetett Sissije szoborként is meg van örökítve, a Gödöllői Királyi Kastélyparkban

Erzsébet királyné szobor


A gödöllői Erzsébet királyné szobor Róna József szobrászművész alkotása, mely a "Sisi" néven is ismert Erzsébet királynét örökíti meg. A szobor a Gödöllői Királyi Kastély parkjában, a kastély főbejáratától nem messze található, 1901. május 19-én avatták fel.

 

Az Ezrsébet királyné szobor Sisi előtt tiszteleg

 

A szobor egy talapzaton álló, bronzból készült, 2,5 méter magas alakot ábrázol. Erzsébet királyné egyszerű, korabeli ruhadarabot visel, fején fátyol, kezében napernyő és virágcsokor. A királyné arcán kedves, mosolygós kifejezés ül. A talapzaton elölről a "Sisi" felirat, hátulról az "Erzsébet királyné" felirat, alulról pedig az "1901" felirat olvasható.

 

Mi a története az Erzsébet királyné szobornak?

 

A szoborállítás ötlete Erzsébet királyné tragikus halálát követően, 1898-ban merült fel. A gödöllőiek gyűjtést szerveztek a szobor elkészítésére, és a város vezetése pályázatot hirdetett a szobrászművészek között. A pályázatot Róna József nyerte meg, aki a királynét egy egyszerű, hétköznapi pillanatban ábrázolta. A szobrot 1901-ben, Ferenc József király jelenlétében avatták fel.

 

A szobor jelentősége Gödöllőn

 

A gödöllői Erzsébet királyné szobor a magyar történelem egyik kiemelkedő személyiségének méltó emléket állító műalkotás. A szobor a szépség, a kedvesség és az anyaság szimbóluma. A szobor Gödöllő egyik kedvelt turisztikai látványosságává vált, és a város kulturális életének fontos elemévé is.


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 70

Átlagos értékelés: 4.8