I. Ferenc József találta volna fel ezt az édességet? – nézzük hozzá a receptet!
Erzsébet királyné és férje, I.Ferenc József életéről sok érdekesség, információ, elbeszélés és legenda maradt fent az utókornak. Előző cikkeinkben már beszéltünk a gödöllői kastély konyhájában megalkotott töltött csirkecomb receptjéről, illetve 5 érdekességet is felsoroltunk Sissiről. Nézzük most I. Ferenc József kedvenc desszertjét, és annak történetét!

Őfelsége, az egyszerű ételek kedvelője
Mint említettük múltkori cikkünkben, Sissi és az ételek közti viszony kifejezetten egészségtelen volt, hisz a királyné gyakorlatilag végigkoplalta az egész életét, viszont az édességeknek nem tudott ellenállni.
Férje, I. Ferenc József szerette az egyszerű leveseket, kifejezetten a húsgombóc és a burgonyalevest. Italban inkább a jó bécsi sört preferálta, a drágább borokkal szemben.
Az édességeket sem vettette meg, egyik kedvenc volt a Kaiserschmarrn, az az a császármorzsa.
" width="345">
A császármorzsa három legendája
Három legenda él a köztudatban a császármorzsával és I.Ferenc Józseffel kapcsolatban. Van, amelyik már inkább egy népmesére hajaz, de ki tudja, lehet a legmesebelibb történet az igaz mindezek közül.
Az egyik szerint, a császárt az orvosa diétára fogta, amit napközben hősiesen viselt, de éjszaka nem bírta türtőztetni magát, a konyhába ment, és palacsintát próbált magának készíteni; kevés sikerrel. A tésztát túl vastag lett, szét is szakadt, de mivel annyira éhes volt, így tálalta magának, egy kis porcukorral megszórva, majd rájött, hogy ez valóban finom.
A második elbeszélés szerint, Sissi kérte meg a királyi szakácsot, hogy csináljon valamilyen édességet, ami nem túl megterhelő a gyomrának. A szakács egy morzsás, porcukros süteményt tálalt fel, ami nem nyerte el Erzsébet tetszését, annál inkább a férjéét, akinek kedvence lett.
A harmadik legenda, ami leginkább illik egy népmesébe, így szól. Az uralkodó egy vadászat során betért egy újtába akadt parasztházba, ahol megkérte a háziasszonyt, csináljon neki valami ételt. Az izgatott asszony omlettet szeretett volna csinálni a hirtelen jött felkérésre, azonban elrontotta, darabokra ment szét az étel. Idegességében megpróbált a helyzeten javítani, tovább sütötte, majd porcukorral tálalta, Ferenc József pedig mit sem tudva az előzményekről, jóízűen elfogyasztotta, sőt, kiemelte mennyire finomra sikerült az étel.
" width="345">
A császármorzsa receptje
Bármely legenda is az igaz, nézzük a receptet, ezúttal az Annuskám oldaláról.
HOZZÁVALÓK
• 4 db tojás (L-es)
• 1 csipet só
• 3 dkg cukor
• 12 dkg finomliszt (BL55)
• 2,5 dl tej
• 3 dkg teavaj
• 1 evőkanál porcukor
ELKÉSZÍTÉS
• A tojásokat egyesével felütjük és kettéválasztjuk 1-1 tálba a fehérjét és a sárgáját. A fehérjét megsózzuk és robotgéppel kemény habbá verjük. A sárgákhoz szórunk egy kevés a cukrot, ami lehet vaníliás is. A robotgéppel ezt is addig verjük, amíg a cukor elolvad és habosabb, halványabb lesz a sárgája.
• Jöhet bele a liszt és a tej fele. Kicsit keverjük át, hogy ne csapjon ki a liszt, majd a robotgéppel keverjük simára. Több részletben csorgassuk bele a maradék tejet is. A serpenyőt hevítsük fel, egy kis darab vajjal.
• Közben a fehérjét két részletben, óvatosan forgassuk bele. Ez egy lehetetlenül folyékony tészta, amiben nehezen akar elkeveredni a hab, de kitartás, menni fog neked is. Semmit nem rontottál el. Ilyen szép egynemű és habos lesz neked is. A serpenyőbe öntjük és közepes lángon lefedve süssük, hogy teteje is megszilárduljon.
• Egy spatulával a szélén körbe simítjuk, majd sütőlapát segítségével, egy határozott mozdulattal átfordítjuk. 2-3 percig az alját is pirítjuk, majd a lapáttal vagdossuk kisebb darabokra. Meghintjük a porcukorral, hogy kivülről rá tudjon karamellizálódni a felületére. Így kívül kicsit ropogós, belül pedig puha lágy lesz minden falat. Tálaljuk porcukorral és lekvárral gazdagon.