Ezt a receptet neked is kell próbálni!

Ezt az ételt nevezték el Gödöllőről -készítsd el te is!

2022-07-02 19:45

Gödöllő nevéhez sok minden köthető, hiszen a város kimondottan gazdag történelemmel rendelkezik. A gödöllői töltött csirkecomb receptje hűen őrzi Gödöllő nagyságát, és a város 14. századig visszanyúló históriáját.

Gödöllői töltött csirkecomb

Egy kis gödöllői történelem

 

Gödöllőt a 14. században alapították, a korai oklevelekben Gudulleu, Gudullur, Gödöle, Gedellő neveken emlegetik, végleges Gödöllő elnevezést 1868-ban kapta meg. 
A török hódoltság alatt szinte nem maradt lakosa a városnak, de később újra benépesült. Hamvay Ferenc földesúr az elsők között volt, akik Gödöllőn laktak. Hamvay a központban felépített kúriájában lakott, ami a mai Városi Múzeumnak és mozinak ad otthont. 
A 18.században Grassalkovich Antal birtokai által lett igazán szép, központi hely Gödöllő. A mai város műemlékeinek nagy része az ő nevéhez fűződik, a leghíresebb ezek közül egyértelműen a kastély, ami később Sissi és I. Ferenc József otthonaként szolgált. Arról, hogy miért imádta Sissi Gödöllőt ebben a cikkünkben olvashatsz!
A kastély konyhájában jobbnál jobb ételeket készültek, és születtek új receptek; a gödöllői töltött csirkecomb egyike volt ezeknek.

 

A gödöllői töltött csirkecomb receptje

 

Ahány ház, annyi szokás, lássunk egy alap receptet az elkészítéshez:

 

Hozzávalók
•    5 dkg füstölt szalonna
•    1 kisebb vöröshagyma
•    15 dkg csiperkegomba
•    15 dkg csirkemáj
•    1 csokor petrezselyem
•     4 zsemle
•    2 tojás
•    3 evőkanál zsemlemorzsa
•    só, őrölt fekete bors
•    10 dkg főtt zöldborsó
•    1 konyhakész, kb. 1 kg-os csirke vagy 4 nagyobb csirkecomb
•    2-3 evőkanál olaj

 

1. A szalonnát apró kockákra vágjuk és egy serpenyőben üvegesre pároljuk. A hagymát meg a gombát megtisztítjuk, az előbbit finomra, az utóbbit a májjal együtt kis kockákra vágjuk.
2. A szalonnán először a hagymát, majd a gombát és a májat pirítjuk meg, végül a tűzről lehúzva a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
3. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, majd áttörjük vagy alaposan elmorzsoljuk. A gombás májat hozzáadjuk, a tojást és a morzsát beledolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, végül a zöldborsót is beleforgatjuk.
4. Az egész csirkét vagy a combokat megsózzuk, s bőrüket ujjunkkal alányúlva föllazítjuk. Miután a combokat és a mellét töltjük meg, bőrét itt kell föllazítani. A tölteléket a szárnyas bőre alá töltjük – ez talán cső nélküli habzsákból a legkönnyebb –, majd olajjal megkenjük.
5. Tepsibe fektetjük, egy kevés vizet öntünk alá, és sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 1 órán át sütjük, közben a levével gyakorta meglocsoljuk. Ezután a tepsiből kiemeljük, rövid ideig pihentetjük.
6. Készíthetünk a csirke sült zsírjából (levéből) pecsenyelevet is. Ehhez – miután a húst kiszedtük – a tepsibe egy kevés vizet öntünk. A sütőbe visszatoljuk, néhány percig forraljuk, hogy a tepsire tapadt húsfoszlányok föloldódjanak. Ezután lábasba szűrjük, egy kevés vízzel simára kevert étkezési keményítővel (vagy liszttel) sűrítjük, 1 mokkáskanál paradicsompürével ízesítjük, csipetnyi őrölt köménnyel fűszerezzük, ha kell, még sózzuk.
7. Tálaláskor a megsült csirkét négy részre vágjuk – a combokat is félbevághatjuk –, a pecsenyelével meglocsoljuk. Párolt rizzsel vagy sült burgonyával tálaljuk.


4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc

 

A receptet köszönjük Hargitai György szakácsnak!

 


 

Aktuális híreink

Hírek
Gödöllőn jelentős esemény zajlott le 2024. február 22-én, amikor a helyi közösség tagjai összegyűltek a Bezsilla-villában,...
Hírek
Március 1-től jelentős változások lépnek életbe Gödöllő helyi közlekedési rendszerében, amelyek célja a városi...
Hírek
Visszakerült Lotz Károly "Ménes" című festménye a Gödöllői Királyi Kastély lovardájába, írja az...