Ezt a receptet neked is kell próbálni!

Ezt az ételt nevezték el Gödöllőről -készítsd el te is!

2022-07-02 19:45

Gödöllő nevéhez sok minden köthető, hiszen a város kimondottan gazdag történelemmel rendelkezik. A gödöllői töltött csirkecomb receptje hűen őrzi Gödöllő nagyságát, és a város 14. századig visszanyúló históriáját.

Gödöllői töltött csirkecomb

Egy kis gödöllői történelem

 

Gödöllőt a 14. században alapították, a korai oklevelekben Gudulleu, Gudullur, Gödöle, Gedellő neveken emlegetik, végleges Gödöllő elnevezést 1868-ban kapta meg. 
A török hódoltság alatt szinte nem maradt lakosa a városnak, de később újra benépesült. Hamvay Ferenc földesúr az elsők között volt, akik Gödöllőn laktak. Hamvay a központban felépített kúriájában lakott, ami a mai Városi Múzeumnak és mozinak ad otthont. 
A 18.században Grassalkovich Antal birtokai által lett igazán szép, központi hely Gödöllő. A mai város műemlékeinek nagy része az ő nevéhez fűződik, a leghíresebb ezek közül egyértelműen a kastély, ami később Sissi és I. Ferenc József otthonaként szolgált. Arról, hogy miért imádta Sissi Gödöllőt ebben a cikkünkben olvashatsz!
A kastély konyhájában jobbnál jobb ételeket készültek, és születtek új receptek; a gödöllői töltött csirkecomb egyike volt ezeknek.

 

A gödöllői töltött csirkecomb receptje

 

Ahány ház, annyi szokás, lássunk egy alap receptet az elkészítéshez:

 

Hozzávalók
•    5 dkg füstölt szalonna
•    1 kisebb vöröshagyma
•    15 dkg csiperkegomba
•    15 dkg csirkemáj
•    1 csokor petrezselyem
•     4 zsemle
•    2 tojás
•    3 evőkanál zsemlemorzsa
•    só, őrölt fekete bors
•    10 dkg főtt zöldborsó
•    1 konyhakész, kb. 1 kg-os csirke vagy 4 nagyobb csirkecomb
•    2-3 evőkanál olaj

 

1. A szalonnát apró kockákra vágjuk és egy serpenyőben üvegesre pároljuk. A hagymát meg a gombát megtisztítjuk, az előbbit finomra, az utóbbit a májjal együtt kis kockákra vágjuk.
2. A szalonnán először a hagymát, majd a gombát és a májat pirítjuk meg, végül a tűzről lehúzva a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
3. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, majd áttörjük vagy alaposan elmorzsoljuk. A gombás májat hozzáadjuk, a tojást és a morzsát beledolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, végül a zöldborsót is beleforgatjuk.
4. Az egész csirkét vagy a combokat megsózzuk, s bőrüket ujjunkkal alányúlva föllazítjuk. Miután a combokat és a mellét töltjük meg, bőrét itt kell föllazítani. A tölteléket a szárnyas bőre alá töltjük – ez talán cső nélküli habzsákból a legkönnyebb –, majd olajjal megkenjük.
5. Tepsibe fektetjük, egy kevés vizet öntünk alá, és sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 1 órán át sütjük, közben a levével gyakorta meglocsoljuk. Ezután a tepsiből kiemeljük, rövid ideig pihentetjük.
6. Készíthetünk a csirke sült zsírjából (levéből) pecsenyelevet is. Ehhez – miután a húst kiszedtük – a tepsibe egy kevés vizet öntünk. A sütőbe visszatoljuk, néhány percig forraljuk, hogy a tepsire tapadt húsfoszlányok föloldódjanak. Ezután lábasba szűrjük, egy kevés vízzel simára kevert étkezési keményítővel (vagy liszttel) sűrítjük, 1 mokkáskanál paradicsompürével ízesítjük, csipetnyi őrölt köménnyel fűszerezzük, ha kell, még sózzuk.
7. Tálaláskor a megsült csirkét négy részre vágjuk – a combokat is félbevághatjuk –, a pecsenyelével meglocsoljuk. Párolt rizzsel vagy sült burgonyával tálaljuk.


4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc

 

A receptet köszönjük Hargitai György szakácsnak!

 


 

Aktuális híreink

Hírek
Május 1-jén lezárult a jelölés, a szavazás pedig már elindult: hat kiváló művészre és sportolóra érkezett...
Hírek
Egy nap, három külön baleset, és nem ez volt az egyetlen figyelmeztetés mostanában. Itt az ideje, hogy megálljunk...
Hírek
Május végén különleges esemény színesítette Gödöllő diákéletét: lezajlott az első, közös városi Diákönkormányzati...