Ezt a receptet neked is kell próbálni!

Főoldal > Ezt az ételt nevezték el Gödöllőről -készítsd el te is!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezt az ételt nevezték el Gödöllőről -készítsd el te is!


2022/07/02
NA

Gödöllő nevéhez sok minden köthető, hiszen a város kimondottan gazdag történelemmel rendelkezik. A gödöllői töltött csirkecomb receptje hűen őrzi Gödöllő nagyságát, és a város 14. századig visszanyúló históriáját.

Gödöllői töltött csirkecomb

Egy kis gödöllői történelem

 

Gödöllőt a 14. században alapították, a korai oklevelekben Gudulleu, Gudullur, Gödöle, Gedellő neveken emlegetik, végleges Gödöllő elnevezést 1868-ban kapta meg. 
A török hódoltság alatt szinte nem maradt lakosa a városnak, de később újra benépesült. Hamvay Ferenc földesúr az elsők között volt, akik Gödöllőn laktak. Hamvay a központban felépített kúriájában lakott, ami a mai Városi Múzeumnak és mozinak ad otthont. 
A 18.században Grassalkovich Antal birtokai által lett igazán szép, központi hely Gödöllő. A mai város műemlékeinek nagy része az ő nevéhez fűződik, a leghíresebb ezek közül egyértelműen a kastély, ami később Sissi és I. Ferenc József otthonaként szolgált. Arról, hogy miért imádta Sissi Gödöllőt ebben a cikkünkben olvashatsz!
A kastély konyhájában jobbnál jobb ételeket készültek, és születtek új receptek; a gödöllői töltött csirkecomb egyike volt ezeknek.

 

A gödöllői töltött csirkecomb receptje

 

Ahány ház, annyi szokás, lássunk egy alap receptet az elkészítéshez:

 

Hozzávalók
•    5 dkg füstölt szalonna
•    1 kisebb vöröshagyma
•    15 dkg csiperkegomba
•    15 dkg csirkemáj
•    1 csokor petrezselyem
•     4 zsemle
•    2 tojás
•    3 evőkanál zsemlemorzsa
•    só, őrölt fekete bors
•    10 dkg főtt zöldborsó
•    1 konyhakész, kb. 1 kg-os csirke vagy 4 nagyobb csirkecomb
•    2-3 evőkanál olaj

 

1. A szalonnát apró kockákra vágjuk és egy serpenyőben üvegesre pároljuk. A hagymát meg a gombát megtisztítjuk, az előbbit finomra, az utóbbit a májjal együtt kis kockákra vágjuk.
2. A szalonnán először a hagymát, majd a gombát és a májat pirítjuk meg, végül a tűzről lehúzva a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
3. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, majd áttörjük vagy alaposan elmorzsoljuk. A gombás májat hozzáadjuk, a tojást és a morzsát beledolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, végül a zöldborsót is beleforgatjuk.
4. Az egész csirkét vagy a combokat megsózzuk, s bőrüket ujjunkkal alányúlva föllazítjuk. Miután a combokat és a mellét töltjük meg, bőrét itt kell föllazítani. A tölteléket a szárnyas bőre alá töltjük – ez talán cső nélküli habzsákból a legkönnyebb –, majd olajjal megkenjük.
5. Tepsibe fektetjük, egy kevés vizet öntünk alá, és sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 1 órán át sütjük, közben a levével gyakorta meglocsoljuk. Ezután a tepsiből kiemeljük, rövid ideig pihentetjük.
6. Készíthetünk a csirke sült zsírjából (levéből) pecsenyelevet is. Ehhez – miután a húst kiszedtük – a tepsibe egy kevés vizet öntünk. A sütőbe visszatoljuk, néhány percig forraljuk, hogy a tepsire tapadt húsfoszlányok föloldódjanak. Ezután lábasba szűrjük, egy kevés vízzel simára kevert étkezési keményítővel (vagy liszttel) sűrítjük, 1 mokkáskanál paradicsompürével ízesítjük, csipetnyi őrölt köménnyel fűszerezzük, ha kell, még sózzuk.
7. Tálaláskor a megsült csirkét négy részre vágjuk – a combokat is félbevághatjuk –, a pecsenyelével meglocsoljuk. Párolt rizzsel vagy sült burgonyával tálaljuk.


4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc

 

A receptet köszönjük Hargitai György szakácsnak!

 


 


Közösségi média marketing



Hello

Legfrissebb cikkek


Gödöllő Egészségügyi Központ: változnak a szabályok és díjak októbertől
A gödöllői egészségügyi központban jelentős változásokra számíthatnak a betegek, ahogy az október beköszönt. A városi képviselőtestület szeptember 21-i tanácskozásán jóváhagyta a Tormay Károly Egészségügyi Központ térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások szabályzatának frissítését, amely hatással lesz az itt ellátott páciensekre és a szolgáltatások igénybevételének módjára.
BMW, Audi, Mercedes: Gödöllőn nyitotta meg új központjának kapuit az egyik legnagyobb német autóipari beszállító
Gödöllő városa a közelmúltban újabb mérföldkövet ünnepelhetett, hiszen az egyik vezető német autóipari beszállító, a TRUMPF Hungary Kft. itt nyitotta meg legújabb központját, amely a délkelet-európai régiót szolgálja ki. A vállalat az új létesítményben a digitális hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépek, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére a régióban elérheti a 100 millió eurós forgalmat.
Fuss Veresegyházon: Veresi Futónap október 8-án
A futás mindig is az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb időtöltés volt az emberek körében. Az egészség megőrzése, a közösségépítés és a sport iránti szenvedély mind olyan tényezők, amelyek összehozzák az embereket a futópályákon. Az ilyen események nem csak a tapasztalt futók számára nyújtanak kihívást, hanem a kezdőknek is lehetőséget adnak arra, hogy beleszeressenek a futás világába. Azok számára, akik szeretnének egy remek futóeseményen részt venni, és még ráadásul Veresegyházon, az idilli kisvárosban, most itt a lehetőség!
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!