Nézd meg ezt a túraútvonalat a veresi tavaknál!

Három csodálatos tó egymás mellett – tökéletes kirándulási lehetőség!

2022-07-31 19:47

Múltkor említettük Veresegyház kapcsán a Medveotthont, de ebben a városban nem ez az egyetlen látványosság. A három lenyűgöző tó egymás mellett van, nemcsak a horgászok nagy kedvence, de szuper lehetőség egy hétvégi kiránduláshoz, hisz mostanában az időjárás is ehhez kedvez nekünk. Utunkat végig egy tanösvényen tehetjük meg, csodás képekkel szemléltetjük!

Nagy György csodás képei

A veresegyházi tavak megközelítése egyszerű

 

A Budapesttől körülbelül 25 km-re lévő Veresegyház könnyen megközelíthető; ha Gödöllő felől érkezünk akkor a vasúti átjáró után közvetlen balra le kell kanyarodnunk, elérkezve a körforgalomig pedig az első kijáratnál kimenni, utána hamarosan szembe fog tűnni velünk az Éden Étterem, mellette pedig már ott is a strand része az Öreg-tónak. 
Ha pedig Vác felől jövünk, akkor a Fő útról jobbra kanyarodva a Mogyoródi útra érkezünk ott pedig a Mézesvölgyi Iskolánál a zebra után balra kanyarodva a strand utcájában leszünk. 

 

Induljunk el a túraösvényen, és ismerjük meg a tavakat!

 

A túra hossza kb. 5 km, 2-3 óra alatt megtehető. Sétánk során megcsodálhatjuk az Öreg, a Pamut és az Ivacsi tavakat.
Az Öreg-tó (Malom-tó) története egészen a középkorig, 1430-ig nyúlik vissza. Gátján már ekkor vízimalom működött, a halastóban pedig a halászat mellett rákásztak is. A parton található nádas pedig minden télen le volt vágva a nádtetők készítéséhez. A 20. századtól már lovak, szarvasmarhák itatásához, fürdetéséhez is ezt a tavat használták. 
Egy történelmi esemény is fűződik az Öreg-tóhoz; II. Rákóczi Ferenc seregével ennek partján táborozott 1705-ben. 

 

#GALERIA2-42#


A tóstrand 1928-ban nyílt meg, sokan érkeztek vendégek nyaralni Veresegyházra, akik imádták a strandot, a mellette lévő vendéglőben pedig több szórakozási lehetőségük is volt. 1959-ben pedig felépült a ma is részben látható strandépület és az azóta már többször átépített strandhíd.  A strandhoz közeli termálfürdő 1992-ben nyílt meg, idén esett át egy nagyobb felújításon. 
Bárhonnan indulhatunk, vagy becsatlakozhatunk a túraútvonalba, de érdemes a strand felől kezdeni utunkat. Ősztől tavaszig bárki besétálhat a tóstrand kapuján, nyáron viszont az étterem melletti kishídon keresztül juthatunk át. 
Az Öreg-tó feletti kishídon haladva gyönyörködhetünk az úszólápokban, nádasokban, és a parton álló fákban, illetve a sokat látott tőkés récékben. 


Ezek után elénk tárul lassan az Ivacsi-tó, ami sokkal inkább nyílt vízterületű, nevét a már nem létező középkori faluról, Ivacsról kapta. Horgászok nagy kedvence, illetve az itt található Haldorádó nevű étterem is sokak kedvelt helye. Déli végébe érkezve meglátjuk a gyönyörű Ivacsi-félszigetet, amelyet körbe fák szegélyeznek, középen pedig, egy kis dombon egy szobor található. 
Az Ivacsi megállóhelynél lévő vasútiátjáró alatti alagúton keresztül jutunk el, az 1980-ban felavatott Pamut-tóhoz. Nevét a kezelőjéről, a Magyar Pamutipar Horgászegyesületről kapta. Kifejezetten romantikus, partján több lehetőség van padokon időzni, a víztükrében pedig ott pompázik a fantasztikus látványt nyújtó, 1950-es években telepített fenyves.  Most nyáron kiváló az idő ahhoz, hogy megnézhessük a parton virágzó különféle orchidea fajokat.

A Pamut-tóban megtalálható a édesvízi medúza is, amit ha szemfülesek vagyunk, megnézhetünk a víz felszínén lebegve. 
A tavak látványa minden évszakban fantasztikus látvány, és jó kirándulási lehetőség, télen a befagyott tavakkal, vagy ősszel a sárgás-bordós színekben pompázó fákkal, de a személyes kedvencem a nyári időszak, annak is a vége felé, ekkor kifejezetten nyugalmas, és szemet gyönyörködtető látvány, mely egyértelműen Veresegyház egyik kiemelkedő büszkeségei közé tartozik. 

 

A képekért köszönet Nagy Györgynek.

 


 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...