Nézd meg ezt a túraútvonalat a veresi tavaknál!

Főoldal > Három csodálatos tó egymás mellett – tökéletes kirándulási lehetőség!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Három csodálatos tó egymás mellett – tökéletes kirándulási lehetőség!


2022/07/31
NA

Múltkor említettük Veresegyház kapcsán a Medveotthont, de ebben a városban nem ez az egyetlen látványosság. A három lenyűgöző tó egymás mellett van, nemcsak a horgászok nagy kedvence, de szuper lehetőség egy hétvégi kiránduláshoz, hisz mostanában az időjárás is ehhez kedvez nekünk. Utunkat végig egy tanösvényen tehetjük meg, csodás képekkel szemléltetjük!

Nagy György csodás képei

A veresegyházi tavak megközelítése egyszerű

 

A Budapesttől körülbelül 25 km-re lévő Veresegyház könnyen megközelíthető; ha Gödöllő felől érkezünk akkor a vasúti átjáró után közvetlen balra le kell kanyarodnunk, elérkezve a körforgalomig pedig az első kijáratnál kimenni, utána hamarosan szembe fog tűnni velünk az Éden Étterem, mellette pedig már ott is a strand része az Öreg-tónak. 
Ha pedig Vác felől jövünk, akkor a Fő útról jobbra kanyarodva a Mogyoródi útra érkezünk ott pedig a Mézesvölgyi Iskolánál a zebra után balra kanyarodva a strand utcájában leszünk. 

 

Induljunk el a túraösvényen, és ismerjük meg a tavakat!

 

A túra hossza kb. 5 km, 2-3 óra alatt megtehető. Sétánk során megcsodálhatjuk az Öreg, a Pamut és az Ivacsi tavakat.
Az Öreg-tó (Malom-tó) története egészen a középkorig, 1430-ig nyúlik vissza. Gátján már ekkor vízimalom működött, a halastóban pedig a halászat mellett rákásztak is. A parton található nádas pedig minden télen le volt vágva a nádtetők készítéséhez. A 20. századtól már lovak, szarvasmarhák itatásához, fürdetéséhez is ezt a tavat használták. 
Egy történelmi esemény is fűződik az Öreg-tóhoz; II. Rákóczi Ferenc seregével ennek partján táborozott 1705-ben. 

 


A tóstrand 1928-ban nyílt meg, sokan érkeztek vendégek nyaralni Veresegyházra, akik imádták a strandot, a mellette lévő vendéglőben pedig több szórakozási lehetőségük is volt. 1959-ben pedig felépült a ma is részben látható strandépület és az azóta már többször átépített strandhíd.  A strandhoz közeli termálfürdő 1992-ben nyílt meg, idén esett át egy nagyobb felújításon. 
Bárhonnan indulhatunk, vagy becsatlakozhatunk a túraútvonalba, de érdemes a strand felől kezdeni utunkat. Ősztől tavaszig bárki besétálhat a tóstrand kapuján, nyáron viszont az étterem melletti kishídon keresztül juthatunk át. 
Az Öreg-tó feletti kishídon haladva gyönyörködhetünk az úszólápokban, nádasokban, és a parton álló fákban, illetve a sokat látott tőkés récékben. 


Ezek után elénk tárul lassan az Ivacsi-tó, ami sokkal inkább nyílt vízterületű, nevét a már nem létező középkori faluról, Ivacsról kapta. Horgászok nagy kedvence, illetve az itt található Haldorádó nevű étterem is sokak kedvelt helye. Déli végébe érkezve meglátjuk a gyönyörű Ivacsi-félszigetet, amelyet körbe fák szegélyeznek, középen pedig, egy kis dombon egy szobor található. 
Az Ivacsi megállóhelynél lévő vasútiátjáró alatti alagúton keresztül jutunk el, az 1980-ban felavatott Pamut-tóhoz. Nevét a kezelőjéről, a Magyar Pamutipar Horgászegyesületről kapta. Kifejezetten romantikus, partján több lehetőség van padokon időzni, a víztükrében pedig ott pompázik a fantasztikus látványt nyújtó, 1950-es években telepített fenyves.  Most nyáron kiváló az idő ahhoz, hogy megnézhessük a parton virágzó különféle orchidea fajokat.

A Pamut-tóban megtalálható a édesvízi medúza is, amit ha szemfülesek vagyunk, megnézhetünk a víz felszínén lebegve. 
A tavak látványa minden évszakban fantasztikus látvány, és jó kirándulási lehetőség, télen a befagyott tavakkal, vagy ősszel a sárgás-bordós színekben pompázó fákkal, de a személyes kedvencem a nyári időszak, annak is a vége felé, ekkor kifejezetten nyugalmas, és szemet gyönyörködtető látvány, mely egyértelműen Veresegyház egyik kiemelkedő büszkeségei közé tartozik. 

 

A képekért köszönet Nagy Györgynek.

 


 


TurizmusmarketingHello

Legfrissebb cikkek


BMW, Audi, Mercedes: Gödöllőn nyitotta meg új központjának kapuit az egyik legnagyobb német autóipari beszállító
Gödöllő városa a közelmúltban újabb mérföldkövet ünnepelhetett, hiszen az egyik vezető német autóipari beszállító, a TRUMPF Hungary Kft. itt nyitotta meg legújabb központját, amely a délkelet-európai régiót szolgálja ki. A vállalat az új létesítményben a digitális hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépek, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére a régióban elérheti a 100 millió eurós forgalmat.
Fuss Veresegyházon: Veresi Futónap október 8-án
A futás mindig is az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb időtöltés volt az emberek körében. Az egészség megőrzése, a közösségépítés és a sport iránti szenvedély mind olyan tényezők, amelyek összehozzák az embereket a futópályákon. Az ilyen események nem csak a tapasztalt futók számára nyújtanak kihívást, hanem a kezdőknek is lehetőséget adnak arra, hogy beleszeressenek a futás világába. Azok számára, akik szeretnének egy remek futóeseményen részt venni, és még ráadásul Veresegyházon, az idilli kisvárosban, most itt a lehetőség!
Bezárják a gödöllői gyárat, 800 embert küldenek el
Oldalunkon nem politizálunk, csupán Gödöllőt is érintő híreket osztunk meg, ezért nem szeretnénk semmilyen politika hangvételt ennek a cikknek sem. A tények: A Lear Corporation Hungary Kft. véglegesen bezárja a gödöllői gyáregységét, az autóipari multi 800 embert küld el emiatt.
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!