Nézd meg ezt a túraútvonalat a veresi tavaknál!

Főoldal > Három csodálatos tó egymás mellett – tökéletes kirándulási lehetőség!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Három csodálatos tó egymás mellett – tökéletes kirándulási lehetőség!


2022/07/31
NA

Múltkor említettük Veresegyház kapcsán a Medveotthont, de ebben a városban nem ez az egyetlen látványosság. A három lenyűgöző tó egymás mellett van, nemcsak a horgászok nagy kedvence, de szuper lehetőség egy hétvégi kiránduláshoz, hisz mostanában az időjárás is ehhez kedvez nekünk. Utunkat végig egy tanösvényen tehetjük meg, csodás képekkel szemléltetjük!

Nagy György csodás képei

A veresegyházi tavak megközelítése egyszerű

 

A Budapesttől körülbelül 25 km-re lévő Veresegyház könnyen megközelíthető; ha Gödöllő felől érkezünk akkor a vasúti átjáró után közvetlen balra le kell kanyarodnunk, elérkezve a körforgalomig pedig az első kijáratnál kimenni, utána hamarosan szembe fog tűnni velünk az Éden Étterem, mellette pedig már ott is a strand része az Öreg-tónak. 
Ha pedig Vác felől jövünk, akkor a Fő útról jobbra kanyarodva a Mogyoródi útra érkezünk ott pedig a Mézesvölgyi Iskolánál a zebra után balra kanyarodva a strand utcájában leszünk. 

 

Induljunk el a túraösvényen, és ismerjük meg a tavakat!

 

A túra hossza kb. 5 km, 2-3 óra alatt megtehető. Sétánk során megcsodálhatjuk az Öreg, a Pamut és az Ivacsi tavakat.
Az Öreg-tó (Malom-tó) története egészen a középkorig, 1430-ig nyúlik vissza. Gátján már ekkor vízimalom működött, a halastóban pedig a halászat mellett rákásztak is. A parton található nádas pedig minden télen le volt vágva a nádtetők készítéséhez. A 20. századtól már lovak, szarvasmarhák itatásához, fürdetéséhez is ezt a tavat használták. 
Egy történelmi esemény is fűződik az Öreg-tóhoz; II. Rákóczi Ferenc seregével ennek partján táborozott 1705-ben. 

 


A tóstrand 1928-ban nyílt meg, sokan érkeztek vendégek nyaralni Veresegyházra, akik imádták a strandot, a mellette lévő vendéglőben pedig több szórakozási lehetőségük is volt. 1959-ben pedig felépült a ma is részben látható strandépület és az azóta már többször átépített strandhíd.  A strandhoz közeli termálfürdő 1992-ben nyílt meg, idén esett át egy nagyobb felújításon. 
Bárhonnan indulhatunk, vagy becsatlakozhatunk a túraútvonalba, de érdemes a strand felől kezdeni utunkat. Ősztől tavaszig bárki besétálhat a tóstrand kapuján, nyáron viszont az étterem melletti kishídon keresztül juthatunk át. 
Az Öreg-tó feletti kishídon haladva gyönyörködhetünk az úszólápokban, nádasokban, és a parton álló fákban, illetve a sokat látott tőkés récékben. 


Ezek után elénk tárul lassan az Ivacsi-tó, ami sokkal inkább nyílt vízterületű, nevét a már nem létező középkori faluról, Ivacsról kapta. Horgászok nagy kedvence, illetve az itt található Haldorádó nevű étterem is sokak kedvelt helye. Déli végébe érkezve meglátjuk a gyönyörű Ivacsi-félszigetet, amelyet körbe fák szegélyeznek, középen pedig, egy kis dombon egy szobor található. 
Az Ivacsi megállóhelynél lévő vasútiátjáró alatti alagúton keresztül jutunk el, az 1980-ban felavatott Pamut-tóhoz. Nevét a kezelőjéről, a Magyar Pamutipar Horgászegyesületről kapta. Kifejezetten romantikus, partján több lehetőség van padokon időzni, a víztükrében pedig ott pompázik a fantasztikus látványt nyújtó, 1950-es években telepített fenyves.  Most nyáron kiváló az idő ahhoz, hogy megnézhessük a parton virágzó különféle orchidea fajokat.

A Pamut-tóban megtalálható a édesvízi medúza is, amit ha szemfülesek vagyunk, megnézhetünk a víz felszínén lebegve. 
A tavak látványa minden évszakban fantasztikus látvány, és jó kirándulási lehetőség, télen a befagyott tavakkal, vagy ősszel a sárgás-bordós színekben pompázó fákkal, de a személyes kedvencem a nyári időszak, annak is a vége felé, ekkor kifejezetten nyugalmas, és szemet gyönyörködtető látvány, mely egyértelműen Veresegyház egyik kiemelkedő büszkeségei közé tartozik. 

 

A képekért köszönet Nagy Györgynek.

 


 


TurizmusmarketingLegfrissebb cikkek


5 kisvasutas kirándulási lehetőség Magyarországon- a gyerekek imádni fogják!
Magyarország ezer csodát rejt magában, számtalan kirándulás lehetőséggel, melyeket bejárhatunk gyalog, biciklivel, autóval, de akár fel is ülhetünk egy erdei kisvasútra, megpihenve, csodálva a környezetet, és nem mellesleg a gyerekek is imádják. Válogatásukban bemutatunk 5 lehetőséget hazánkban, ami garantáltan élvezetes lesz. 
Fergeteges augusztusi parkmozi a Gárdonyi téren!
Augusztusban ismét itt a B32 Parkmozi, a Gárdonyi téren! Az idei téma „igaz történetek” néven fut, amik egyszerre lebilincselnek, magával ragadnak és a tudat, hogy megtörtént dolgot nézünk, még inkább izgalmassá teszi! Gyertek, szuper lesz, a popcornt a parkmozi biztosítja, ami benne van a jegy árában!
Ezek a legszuperebb Duna-parti éttermek – ki kell próbálnod!
Használjuk ki a nyár utolsó hónapját, és látogassunk el ezekre a helyekre, ha egy igazán szép környezetben akarunk finomakat enni, mindezt egy vízparton. Nincs is nyugtatóbb látvány, ahogy elfogyasztjuk az ebédünket vagy vacsoránkat egy kellemes teraszon, mellettünk pedig lassan hullámzik a Duna. Ez aztán az igazi „carpe diem” életérzés!     
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!