A Török Ignác szobor Gödöllő egyik kiemelkedő kulturális értéke, ami emléket állít a hősies Török Ignácnak

Török Ignác szobor


Gödöllőn, a Petőfi Sándor utcában, a Török Ignác Gimnázium sarkában büszkén emelkedik Török Ignác szobra, Tóth Béla szobrászművész 1998-as alkotása. A bronzszobor nem csupán egy kiemelkedő személyiséget ábrázol, de a város múltja iránti tiszteletet is szimbolizálja.

 

Török Ignác hősiessége

 

Török Ignác 1795-ben született Gödöllőn. Hadmérnöki tanulmányait Bécsben végezte, majd a magyar nemesi testőrségnél szolgált. A szabadságharc kitörésekor Komárom erődítési igazgatója, 1849 januárjában pedig tábornoki rangot kapott. A világosi fegyverletételt követően elfogták és Aradon kivégezték.

 

A szobor üzenete

 

A szobor nem csupán Török Ignác hősiességét örökíti meg, de a forradalom és szabadságharc eszméit is hirdeti: a bátorságot, a hazaszeretetet és a hősiesség erejét. A szobor elhelyezése a gimnázium mellett hangsúlyozza Török Ignác példamutató életét, és inspirációt ad a diákoknak a tanuláshoz és a hazaszeretethez.

 

Érdekességek a szoborról:

 

  • A Török Ignác szobor avatásán Göncz Árpád köztársasági elnök is részt vett.
  • A szobor talapzatán található domborművet Tóth Béla felesége, Szőkefalvi-Nagy Béla szobrászművész készítette.
  • A helyi legendák szerint a szobor inspirációt ad a diákoknak a tanuláshoz és a sikerhez.

 

A Török Ignác szobor Gödöllő egyik kiemelkedő kulturális értéke. A Petőfi Sándor utcában sétálva ne hagyd ki ezt a lenyűgöző alkotást, és tisztelegj a forradalom és szabadságharc hősei előtt!


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 88

Átlagos értékelés: 4.9