Ismerd meg te is a gödöllői Petőfi Sándor szobor csodás történetét!

Petőfi Sándor szobor


A gödöllői Petőfi Sándor szobor Turáni Kovács Imre szobrászművész alkotása, mely a magyar forradalom és szabadságharc költőjét, Petőfi Sándort örökíti meg. A szobor a Petőfi téren található, 1955. augusztus 21-én avatták fel.

 

A Petőfi szobor leírása

 

A szobor egy talapzaton álló, bronzból készült, 2,5 méter magas alakot ábrázol. Petőfi Sándor jobb kezében kardhüvelyben nyugvó szablyát tart, bal kezét pedig a mellkasán tartja. A költő arcán eltökélt, harcias kifejezés ül. A talapzaton elölről és hátulról egy-egy Kossuth-címer látható, alulról és felülről az "1848" és az "1948" feliratokkal.

 

A gödöllői Petőfi szobor története

 

A szoborállítás ötlete Házi Árpád pest-pilis-solt-kiskun vármegyei alispántól származik, aki 1948-ban, a szabadságharc centenáriumának alkalmából vetette fel a témát. A terv anyagi okok miatt akkor nem valósult meg. Csiba József gödöllői tanácstag 1954-ben újból felkarolta az ügyet, megalakította a Petőfi-szobor Társadalmi Bizottságát, és gyűjtést szervezett. A közadakozásból befolyt összeg azonban csak a talapzat elkészítésére volt elegendő. Ekkor Erdey-Grúz Tibor oktatási miniszter közbenjárására az állam is támogatta a szoborállítás ügyét. A szobor elkészítésével Turáni Kovács Imrét bízták meg.

 

A szobor jelentősége

 

A gödöllői Petőfi Sándor szobor a magyar forradalom és szabadságharc, valamint Petőfi Sándor költészetének méltó emléket állító műalkotás. A szobor a hazaszeretet, a bátorság és a hősiesség szimbóluma. A szobor Gödöllő egyik kedvelt turisztikai látványosságává vált, és a város kulturális életének fontos elemévé is.


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 130

Átlagos értékelés: 5.0