A gödöllői MATE egy jelentős egyetem Magyarországon, amely az agrár- és élettudományok területén nyújt kiemelkedő oktatási és kutatási lehetőségeket.

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gödöllő


MATE Gödöllő: korábban Szent István Egyetemként volt ismert

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábban Szent István Egyetem) egy jelentős intézmény Magyarországon, amely az agrár- és élettudományok területén nyújt kiemelkedő oktatási és kutatási lehetőségeket. Az egyetem története több évszázadra nyúlik vissza, és eredetileg a premontrei szerzetesrend számára épült az oktatás céljából.

 

MATE Gödöllő: az épület területének története régre nyúlik vissza

A premontreiek az első világháborút követően a trianoni békeszerződés eredményeként elvesztették több gimnáziumukat, amelyek Erdélyben és Csehszlovákiában voltak. Az egykori jászóvári prépostság rendfőnöke, dr. Takács Menyhért, aki a rendház Csehszlovákiába került, úgy döntött, hogy új oktatási intézetet alapít Magyarországon. 1923-ban az államtól támogatásként 88 hektár területet kaptak a gödöllői koronauradalom Fácános nevű erdejéből, hogy itt létesítsék meg az új intézményt.

 

MATE Gödöllő: eredetileg templonak akarták

 

Az épülettömb építése során először elkészült a déli, gimnáziumi szárny 1924 szeptemberére, majd egy évvel később a keleti szárnyban megkezdte működését a Szent Norbert Nevelőintézet. Az egész rendház 1928-ban nyílt meg a nyugati, főhomlokzati szárnyban. Az eredetileg tervezett templomnak nem sikerült megvalósulnia, így a gimnázium dísztermét alakították át kápolnává.

Az épületet a neobarokk stílusú építészek, Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervezték, és neves művészek, mint Nagy Sándor, Sidló Ferenc, Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotásai díszítették.
A második világháború alatt az épületet többször is bombatalálat érte, és 1944-ben hadikórházként funkcionált. Az 1945 januárjában a premontreiek átköltöztek Máriabesnyőre, és az épületet fogolytáborként használták. 1948 nyarán az állam átvette az épületet, és az Állami Ady Endre Gimnázium lett az intézmény jogutódja.

 

MATE Gödöllő: 1950 óta növekszik és bővül

A közelmúltban, 1950-től kezdve a kormány az agrártudományi képzés székhelyéül jelölte ki Gödöllőt, és az egyetem folyamatosan növekedett és bővült. A már meglévő épületeket új létesítményekkel egészítették ki, és az egyetem mára Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb agrártudományi intézményévé vált.
Az intézmény aulájában büszkén állítják ki Amerigo Tot magyar származású szobrászművész A mag apoteózisa című monumentális bronz domborművét, ami a helyi művészeti élet gazdag hagyományait és a tudományos kitűnőséget szimbolizálja.

 

Az egyetem jelentős szerepet játszik a mezőgazdaság, agrár- és élettudományok fejlődésében, és a diákok számára kiemelkedő lehetőségeket biztosít az oktatás, kutatás és szakmai fejlődés terén.
 
 


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0