A gödöllői MATE egy jelentős egyetem Magyarországon, amely az agrár- és élettudományok területén nyújt kiemelkedő oktatási és kutatási lehetőségeket.

Főoldal > Szakszótár > Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gödöllő

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gödöllő


MATE Gödöllő: korábban Szent István Egyetemként volt ismert

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábban Szent István Egyetem) egy jelentős intézmény Magyarországon, amely az agrár- és élettudományok területén nyújt kiemelkedő oktatási és kutatási lehetőségeket. Az egyetem története több évszázadra nyúlik vissza, és eredetileg a premontrei szerzetesrend számára épült az oktatás céljából.

 

MATE Gödöllő: az épület területének története régre nyúlik vissza

A premontreiek az első világháborút követően a trianoni békeszerződés eredményeként elvesztették több gimnáziumukat, amelyek Erdélyben és Csehszlovákiában voltak. Az egykori jászóvári prépostság rendfőnöke, dr. Takács Menyhért, aki a rendház Csehszlovákiába került, úgy döntött, hogy új oktatási intézetet alapít Magyarországon. 1923-ban az államtól támogatásként 88 hektár területet kaptak a gödöllői koronauradalom Fácános nevű erdejéből, hogy itt létesítsék meg az új intézményt.

 

MATE Gödöllő: eredetileg templonak akarták

 

Az épülettömb építése során először elkészült a déli, gimnáziumi szárny 1924 szeptemberére, majd egy évvel később a keleti szárnyban megkezdte működését a Szent Norbert Nevelőintézet. Az egész rendház 1928-ban nyílt meg a nyugati, főhomlokzati szárnyban. Az eredetileg tervezett templomnak nem sikerült megvalósulnia, így a gimnázium dísztermét alakították át kápolnává.

Az épületet a neobarokk stílusú építészek, Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervezték, és neves művészek, mint Nagy Sándor, Sidló Ferenc, Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotásai díszítették.
A második világháború alatt az épületet többször is bombatalálat érte, és 1944-ben hadikórházként funkcionált. Az 1945 januárjában a premontreiek átköltöztek Máriabesnyőre, és az épületet fogolytáborként használták. 1948 nyarán az állam átvette az épületet, és az Állami Ady Endre Gimnázium lett az intézmény jogutódja.

 

MATE Gödöllő: 1950 óta növekszik és bővül

A közelmúltban, 1950-től kezdve a kormány az agrártudományi képzés székhelyéül jelölte ki Gödöllőt, és az egyetem folyamatosan növekedett és bővült. A már meglévő épületeket új létesítményekkel egészítették ki, és az egyetem mára Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb agrártudományi intézményévé vált.
Az intézmény aulájában büszkén állítják ki Amerigo Tot magyar származású szobrászművész A mag apoteózisa című monumentális bronz domborművét, ami a helyi művészeti élet gazdag hagyományait és a tudományos kitűnőséget szimbolizálja.

 

Az egyetem jelentős szerepet játszik a mezőgazdaság, agrár- és élettudományok fejlődésében, és a diákok számára kiemelkedő lehetőségeket biztosít az oktatás, kutatás és szakmai fejlődés terén.
 
 

Elemzések

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 145

Átlagos értékelés: 5.0
Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2023.09.30-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Hello

Legfrissebb cikkek


Itt a legolcsóbb a kávé Gödöllő belvárosában: utánajártunk 6 különböző helyen
Gödöllő belvárosa mindig is a helyiek és a városba látogatók találkozási pontja volt. A kellemes séták, a parkok és a történelmi látnivalók mellett a kávézók is fontos szerepet játszanak az itt élők és ide látogatók életében. De vajon hol találhatjuk a legolcsóbb kávét ezen a gyönyörű helyen és milyen kávét isznak általában a gödöllőiek? Utánajártunk a helyi kávézók kínálatának, és megosztjuk tapasztalatainkat.
Hatalmas autóbaleset a Gödöllői M3 autópályán: rendőrautóba gázoltak bele!
Hétfő délután, az M3 autópálya gödöllői szakaszán olyan esemény történt, amelynek tanulságokkal teli és szerencsére pozitív kimenetelű részleteiről számolhatunk be. Egy szolgálati rendőrautó, melyen jól láthatóan a hátsó szélvédőn villogóval kísért felirat volt olvasható: "Húzódj balra!", kénytelen volt a forgalmi okok miatt leállni az autópályán – úgy látszik, nem volt elegendő jelzés ez sem valakinek. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Facebook oldalukon közölte a borzalmas történet részleteit. 
Lesújtó hír: a Gödöllői Erdei Vasút végleg megszűnik
Gödöllő környékén szomorúság és csalódás lengi be az emberek szívét, mivel a hosszú éveken át a térség egyik legkedveltebb turisztikai látványosságát, a Gödöllői Erdei Vasutat végleg bezárják. Az értesülés megrázta a helyi közösséget, hiszen az elmúlt években ez a kisvasút az életük szerves részévé vált. A hírt a Gödöllői Kisvasút jelentette be a hivatalos Facebook oldalukon. 
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!