Hazánk kisvasutas kirándulásai

Főoldal > 5 kisvasutas kirándulási lehetőség Magyarországon- a gyerekek imádni fogják!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5 kisvasutas kirándulási lehetőség Magyarországon- a gyerekek imádni fogják!


2022/08/07
NA

Magyarország ezer csodát rejt magában, számtalan kirándulás lehetőséggel, melyeket bejárhatunk gyalog, biciklivel, autóval, de akár fel is ülhetünk egy erdei kisvasútra, megpihenve, csodálva a környezetet, és nem mellesleg a gyerekek is imádják. Válogatásukban bemutatunk 5 lehetőséget hazánkban, ami garantáltan élvezetes lesz. 

Királyréti Erdei Vasút

Királyréti Erdei Kisvasút – Szokolya

 

A Börzsöny hegység belső részén, Szokolyán található az ország egyik legnépszerűbb kirándulási helye és legrégebbi erdei kisvasútja.
1893-ban fa- és kőszállításra építették, a személyszállítást jóval később, 1954-ben vezették be. A 70-es évektől úttörővasútként is üzemelt, de napjainkban már csak turisták használják. 
Egész évben közlekedik, egy irányban 30 perces egy út, ha Királyrétről indulunk, akkor Kismaros lesz a végállomásunk. 
A tanösvény 2,9 km hosszú, így gyermekekkel is tökéletesen bejárható; 9 állomáson keresztül barangolhatunk, ahol többek között megismerkedhetünk az erdő és tavak élővilágával és a kisvasút történetével.  


A menetrendről tájékozódni itt tudsz!

 

 

Szalajka-völgyi Erdei Kisvasút – Szilvásvárad

 

A szintén nagy népszerűségnek örvendő szilvásváradi kisvasút az év mindennapján elérhető. Története 1908-ig nyúlik vissza, akkor még 30 km-es szakaszából összesen 4 km maradt meg, ami egy 15 perces utat jelent, melynek vége a Gloriett tisztás. Ez hazánk legmeredekebb fogaskerék nélküli vasúti pályája!
A völgyben megcsodálhatjuk a Fátyol-vízesést, az Istállós-kői-barlangot, illetve felmehetünk a Milleniumi-kilátóba is. 


A menetrendről itt tudtok tájékozódni! 

 


Lillafüredi Erdei Kisvasút

 

Hazánk egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútja, ami alagutakon, hegyoldalakon, völgyhidakon vezet át. Vele eljuthatunk a Garadna völgybe, a Hámori tóhoz, a Palotaszállóhoz, vízesés, barlanghoz. 
1920-ban hozták létre, akkor még teherszállítás miatt. Eleinte faanyagot szállított, azonban a Palotaszálló megépülésével beindult a környéken a turizmus, így muszáj volt fejleszteni a vasutat, és annak vonalát. 1990-től már csak turisztikai látványosság és programlehetőség. 


A menetrendet itt találod!

 

 

Gemenci Erdei Vasút

 

Budapesttől jóval távolabb, Gemencen is van hazánknak kisvasútja, a Sárközben. Európai viszonylatban is kivételes a Sió torkolatától délre húzódó 180 km2-es területe, ami Magyarország legnagyobb ártéri erdeje. 
A kisvasút mindennap menetrend szerint közlekedik, Pörböly és Keselyűs állomásoktól indulva. A pályát végigutazni csak nyáron, hétvégén tudjuk, de télen is van lehetőségünk zárt, fűtött kocsikkal utazni rövidebb távon.
A kisvasutas utazásunk alatt megnézhetjük többek között a vadmegfigyelőt, a nyárilegelőt, a malomtelelőt és a Duna-partot. 


Itt éred el a menetrendet!

 

 

Gödöllői Erdei Kisvasút

 

Ez a fiatal kisvasút 2017-ben „látta meg a napvilágot”, melynek induló pontja a Csemete-rét végcélja pedig a Gödöllői Állami MÁV Telepek megállóhely, közben érintve a Gödöllői Erdészeti Arborétumot, amiről itt írtunk bővebben!
A kisvasút célja az erdő népszerűsítése és bányagazdálkodási vasútjaink emlékének megőrzése, életben tartása. 
Az Arborétum tökéletes kirándulási lehetőséget ad, megcsodálhatjuk a 154 féle erdőtípust, aztán ha már Gödöllőn vagyunk a Királyi Kastélyt se hagyjuk ki, ahol megismerhetjük a kastély történetét, és megtekinthetjük hol és hogyan él a királyi család anno.


Aktuális menetrendét itt találod!

 

 


TurizmusmarketingHello

Legfrissebb cikkek


Az úszás 7 fantasztikus előnye – ezért kezdj el úszni!
Talán hallottál már arról, hogy a szakértők azt javasolják, hogy a felnőttek hetente végezzenek 150 perc mérsékelt vagy 75 perc erőteljes testmozgást. Egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint futás, anélkül, hogy bármilyen rossz hatással lenne a csontokra és az ízületekre. Emellett számos előnnyel járhat az, ha valaki rendszeresen úszik. Olvass tovább, hogy megtudd az úszás előnyeit, és azt hogy hogyan illeszd be az úszást a rutinodba. 
Ma lenne 84 éves Romy Schneider, a Sissi filmek gyönyörű főszereplője
Az osztrák színésznőt 1982.május 29-én, mindössze 43 évesen holtan találták párizsi otthonában.  Neve sokak számára egyet jelentett a Sissi filmekkel, alig van olyan ember, aki ne látta volna a filmtrilógiából legalább az első részt. Romy élete hullámzó volt, hol felhőtlenül boldog, hol pedig fájdalmakkal teli. Emlékezzünk meg a csodálatos színésznő tragikusan rövid életéről. 
Ez a magyar asszony volt Sissi királyné legjobb barátnője és legfőbb bizalmasa – egész életét a királynénak szentelte
Sissi királyné 1864-ben magyar társalkodónőt keresett maga mellé, a magyar nyelv teljes elsajátításának érdekében. A mai napig rejtély, miért pont Ferenczy Idára esett a választás, aki csak egy egyszerű köznemesi családból származott, holott ennél jóval előkelőbb körökből válogattak ekkor társalkodónőket. Az első pillanattól kezdve meg volt közöttük a szimpátia, mely az évek alatt egy nagyon őszinte, érzelmes kapcsolattá mélyült. 
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!