Hazánk kisvasutas kirándulásai

Főoldal > 5 kisvasutas kirándulási lehetőség Magyarországon- a gyerekek imádni fogják!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5 kisvasutas kirándulási lehetőség Magyarországon- a gyerekek imádni fogják!


2022/08/07
NA

Magyarország ezer csodát rejt magában, számtalan kirándulás lehetőséggel, melyeket bejárhatunk gyalog, biciklivel, autóval, de akár fel is ülhetünk egy erdei kisvasútra, megpihenve, csodálva a környezetet, és nem mellesleg a gyerekek is imádják. Válogatásukban bemutatunk 5 lehetőséget hazánkban, ami garantáltan élvezetes lesz. 

Királyréti Erdei Vasút

Királyréti Erdei Kisvasút – Szokolya

 

A Börzsöny hegység belső részén, Szokolyán található az ország egyik legnépszerűbb kirándulási helye és legrégebbi erdei kisvasútja.
1893-ban fa- és kőszállításra építették, a személyszállítást jóval később, 1954-ben vezették be. A 70-es évektől úttörővasútként is üzemelt, de napjainkban már csak turisták használják. 
Egész évben közlekedik, egy irányban 30 perces egy út, ha Királyrétről indulunk, akkor Kismaros lesz a végállomásunk. 
A tanösvény 2,9 km hosszú, így gyermekekkel is tökéletesen bejárható; 9 állomáson keresztül barangolhatunk, ahol többek között megismerkedhetünk az erdő és tavak élővilágával és a kisvasút történetével.  


A menetrendről tájékozódni itt tudsz!

 

 

Szalajka-völgyi Erdei Kisvasút – Szilvásvárad

 

A szintén nagy népszerűségnek örvendő szilvásváradi kisvasút az év mindennapján elérhető. Története 1908-ig nyúlik vissza, akkor még 30 km-es szakaszából összesen 4 km maradt meg, ami egy 15 perces utat jelent, melynek vége a Gloriett tisztás. Ez hazánk legmeredekebb fogaskerék nélküli vasúti pályája!
A völgyben megcsodálhatjuk a Fátyol-vízesést, az Istállós-kői-barlangot, illetve felmehetünk a Milleniumi-kilátóba is. 


A menetrendről itt tudtok tájékozódni! 

 


Lillafüredi Erdei Kisvasút

 

Hazánk egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútja, ami alagutakon, hegyoldalakon, völgyhidakon vezet át. Vele eljuthatunk a Garadna völgybe, a Hámori tóhoz, a Palotaszállóhoz, vízesés, barlanghoz. 
1920-ban hozták létre, akkor még teherszállítás miatt. Eleinte faanyagot szállított, azonban a Palotaszálló megépülésével beindult a környéken a turizmus, így muszáj volt fejleszteni a vasutat, és annak vonalát. 1990-től már csak turisztikai látványosság és programlehetőség. 


A menetrendet itt találod!

 

 

Gemenci Erdei Vasút

 

Budapesttől jóval távolabb, Gemencen is van hazánknak kisvasútja, a Sárközben. Európai viszonylatban is kivételes a Sió torkolatától délre húzódó 180 km2-es területe, ami Magyarország legnagyobb ártéri erdeje. 
A kisvasút mindennap menetrend szerint közlekedik, Pörböly és Keselyűs állomásoktól indulva. A pályát végigutazni csak nyáron, hétvégén tudjuk, de télen is van lehetőségünk zárt, fűtött kocsikkal utazni rövidebb távon.
A kisvasutas utazásunk alatt megnézhetjük többek között a vadmegfigyelőt, a nyárilegelőt, a malomtelelőt és a Duna-partot. 


Itt éred el a menetrendet!

 

 

Gödöllői Erdei Kisvasút

 

Ez a fiatal kisvasút 2017-ben „látta meg a napvilágot”, melynek induló pontja a Csemete-rét végcélja pedig a Gödöllői Állami MÁV Telepek megállóhely, közben érintve a Gödöllői Erdészeti Arborétumot, amiről itt írtunk bővebben!
A kisvasút célja az erdő népszerűsítése és bányagazdálkodási vasútjaink emlékének megőrzése, életben tartása. 
Az Arborétum tökéletes kirándulási lehetőséget ad, megcsodálhatjuk a 154 féle erdőtípust, aztán ha már Gödöllőn vagyunk a Királyi Kastélyt se hagyjuk ki, ahol megismerhetjük a kastély történetét, és megtekinthetjük hol és hogyan él a királyi család anno.


Aktuális menetrendét itt találod!

 

 


TurizmusmarketingHello

Legfrissebb cikkek


Petőfi 200 – Petőfi-busz Gödöllő főterén
Csodálatos országos program keretein belül a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára rendezett múzeumbusz egyik állomása Gödöllő lesz, február 21-én, melyet 8-16 óráig tudtok ingyenesen látogatni. Kihagyhatatlan lehetőség, számos érdekes információval. 
V. Kolbásztöltő verseny a Gödöllői Városi Piacon február 11-én
Január 31-én a versenyre való nevezése lezárult, azonban 2023. 02. 11-én, szombaton 13 órától várják az érdeklődőket, kóstolni vágyókat a Gödöllői Városi Piacon 13:00 órától: remek kolbászok és a fantasztikus hangulat garantált. 
A DIGI közleménye: február 1-jén karbantartás Gödöllőn is
Február 1-jén a hajnali órákban 1:00-től 5:30-ig a DIGI hálózatkarbantartást és fejlesztési munkálatokat végez, ekkor kiesés várható mind az internet, a kábeltévé, a műholdas TV mind a vezetékes-és mobiltelefonok esetében.
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!