Hazánk kisvasutas kirándulásai

5 kisvasutas kirándulási lehetőség Magyarországon- a gyerekek imádni fogják!

2022-08-07 18:28

Magyarország ezer csodát rejt magában, számtalan kirándulás lehetőséggel, melyeket bejárhatunk gyalog, biciklivel, autóval, de akár fel is ülhetünk egy erdei kisvasútra, megpihenve, csodálva a környezetet, és nem mellesleg a gyerekek is imádják. Válogatásukban bemutatunk 5 lehetőséget hazánkban, ami garantáltan élvezetes lesz. 

Királyréti Erdei Vasút

Királyréti Erdei Kisvasút – Szokolya

 

A Börzsöny hegység belső részén, Szokolyán található az ország egyik legnépszerűbb kirándulási helye és legrégebbi erdei kisvasútja.
1893-ban fa- és kőszállításra építették, a személyszállítást jóval később, 1954-ben vezették be. A 70-es évektől úttörővasútként is üzemelt, de napjainkban már csak turisták használják. 
Egész évben közlekedik, egy irányban 30 perces egy út, ha Királyrétről indulunk, akkor Kismaros lesz a végállomásunk. 
A tanösvény 2,9 km hosszú, így gyermekekkel is tökéletesen bejárható; 9 állomáson keresztül barangolhatunk, ahol többek között megismerkedhetünk az erdő és tavak élővilágával és a kisvasút történetével.  


A menetrendről tájékozódni itt tudsz!

 

 

Szalajka-völgyi Erdei Kisvasút – Szilvásvárad

 

A szintén nagy népszerűségnek örvendő szilvásváradi kisvasút az év mindennapján elérhető. Története 1908-ig nyúlik vissza, akkor még 30 km-es szakaszából összesen 4 km maradt meg, ami egy 15 perces utat jelent, melynek vége a Gloriett tisztás. Ez hazánk legmeredekebb fogaskerék nélküli vasúti pályája!
A völgyben megcsodálhatjuk a Fátyol-vízesést, az Istállós-kői-barlangot, illetve felmehetünk a Milleniumi-kilátóba is. 


A menetrendről itt tudtok tájékozódni! 

 


Lillafüredi Erdei Kisvasút

 

Hazánk egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútja, ami alagutakon, hegyoldalakon, völgyhidakon vezet át. Vele eljuthatunk a Garadna völgybe, a Hámori tóhoz, a Palotaszállóhoz, vízesés, barlanghoz. 
1920-ban hozták létre, akkor még teherszállítás miatt. Eleinte faanyagot szállított, azonban a Palotaszálló megépülésével beindult a környéken a turizmus, így muszáj volt fejleszteni a vasutat, és annak vonalát. 1990-től már csak turisztikai látványosság és programlehetőség. 


A menetrendet itt találod!

 

 

Gemenci Erdei Vasút

 

Budapesttől jóval távolabb, Gemencen is van hazánknak kisvasútja, a Sárközben. Európai viszonylatban is kivételes a Sió torkolatától délre húzódó 180 km2-es területe, ami Magyarország legnagyobb ártéri erdeje. 
A kisvasút mindennap menetrend szerint közlekedik, Pörböly és Keselyűs állomásoktól indulva. A pályát végigutazni csak nyáron, hétvégén tudjuk, de télen is van lehetőségünk zárt, fűtött kocsikkal utazni rövidebb távon.
A kisvasutas utazásunk alatt megnézhetjük többek között a vadmegfigyelőt, a nyárilegelőt, a malomtelelőt és a Duna-partot. 


Itt éred el a menetrendet!

 

 

Gödöllői Erdei Kisvasút

 

Ez a fiatal kisvasút 2017-ben „látta meg a napvilágot”, melynek induló pontja a Csemete-rét végcélja pedig a Gödöllői Állami MÁV Telepek megállóhely, közben érintve a Gödöllői Erdészeti Arborétumot, amiről itt írtunk bővebben!
A kisvasút célja az erdő népszerűsítése és bányagazdálkodási vasútjaink emlékének megőrzése, életben tartása. 
Az Arborétum tökéletes kirándulási lehetőséget ad, megcsodálhatjuk a 154 féle erdőtípust, aztán ha már Gödöllőn vagyunk a Királyi Kastélyt se hagyjuk ki, ahol megismerhetjük a kastély történetét, és megtekinthetjük hol és hogyan él a királyi család anno.


Aktuális menetrendét itt találod!

 

 

Aktuális híreink

Hírek
A nyár beköszöntével újra megnyílnak a kapuk a Mézesvölgyi Nyár fesztiválra, amely immár nyolcadik alkalommal...
Hírek
Figyelem, sportkedvelők! Gödöllő hamarosan a vízisportok központjává válik, hiszen az Ötpróba Úszónapok következő...
Hírek
A Gödöllői Királyi Kastély egykoron a Habsburgok ragyogó ékköveként csillogott a magyar királyság koronáján....