Gödöllői Erdészeti Arborétum története

Hiányzik a természet? - akkor ezt az arborétumot ne hagyd ki!

2022-06-21 20:06

A gödöllői arborétumban egy séta alkalmával 154 erdőn haladhatsz át, csináltál már hasonlót? Biztosan nem! Mindenki számára csodás élményt nyújthat az arborétum, főleg ilyen szép, napsütéses időben.

Arborétum Gödöllőn

A gödöllői arborétum történte messzire nyúlik vissza

 

Az erdészeti arborétum története egészen 1902-ig nyúlik vissza, amikor Darányi Ignác, egykori földművelésügyi miniszter elrendelte annak telepítését.
Darányi nyugat-európai utazásai során szerzett információ és tapasztalat alapján hozta meg döntését.
Az eredeti cél a nálunk nem elterjedt fenyők, lombos fák honosítása és növekedésüknek megfigyelése, kutatása volt.
1914-re készült el végül az arborétum, sok viszontagságon esett át: homokviharok, vadak által tönkretett növények, szárazság.
Sajnos nem sokáig lehetett élvezni az arborétumot, hiszen jött az első majd második világháború, ami itt is csúnyán pusztított; a kerítést lerombolták így a vadak beszabadulhattak, a fákat pedig kivágták tüzelőnek.

 

 

Új remény az arborétum életében

 

1960-ban új fordulat következett, egy nagy telepítési program keretein belül az Erdészeti Tudományos Intézet elkezdte bővíteni az állományt, azt, amiben jelenleg is gyönyörködhetünk; a 154 erdőtípusból álló növénygyűjteményt.
Ezt követték a 70-es évek génmegőrzési céljai, ami főképp az erdővédelem és növénynemesítés volt.
1989-től lett látogatható, hiszen azelőtt csak kutatási célokra használták.

 

 

Kikapcsolódásra alkalmas séták Gödöllőn

 

A családok, kutyasétáltatók kedvelt helye áprilistól szeptemberig 8:00-18:00-ig látogatható -októbertől márciusig 16:00-ig -, melynek látogatási rendje mindenkire vonatkozik. 
A parkban sárga, zöld és piros T jelzi az útvonalakat, ezek mentén megismerkedhetünk a 147 fenyővel és nyitvatermővel, illetve 875 lombos fával és cserjével. Megcsodálhatjuk többek között az erdei fenyőt, kocsányos tölgyet, vörösfenyőt és akácot.

Gyermekek számára szuper játszótér van illetve tűzrakóhely, padok, asztalok. 

 

 

Gödöllői Erdei Kisvasút

 

2017-ben kezdődött meg munka az erdei kisvasút kiépítéséhez. A jármű jelenleg 4 mozdonyból és 22 kocsiból áll, amik mind hazai üzemek felszámolásából maradtak meg. Ezek közül már 2 mozdony és 14 kocsi lett felújítva, teljesen biztonságosan használhatóak. 
 A gödöllői kisvasút célja a Csemete-rétről a Gödöllői Állami Telepek megállóhoz eljutni, közben érintve a Gödöllői Erdészeti Arborétumot.

2020.08.01-jén ünnepélyesen megnyitott a kisvasút a látogatók előtt. Azóta több mint 50 ezren utaztak rajta.
A kisvasút rámutat az erdő és természet szépségeire, emellett felhívja a figyelmet hazánk erdei és bányagazdálkodási vasútjaink hagyományának életben tartására. 
A kisvasút üzemeltetése teljesen önkéntesek kezdi által történik, ha szeretnétek támogatni akár egy csekély összeggel is őket, akkor itt megtehetitek! 


 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...