Itt várakozott Sissi és a királyi család!

Főoldal > Külön királyi váró épült Sissi és a királyi család számára – mai napig megtekinthető!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Külön királyi váró épült Sissi és a királyi család számára – mai napig megtekinthető!


2022/07/01
NA

1867-ben elindult a Pest-Hatvan vasútvonal, pont ebben az évben kapta meg koronázási ajándékként Sissi királyné és férje I.Ferenc József a gödöllői kastélyt. Ettől kezdve rendszeresen járt Gödöllőre a királyi pár, nem mással, mint vonattal. 

Gödöllői királyi váró története

A királyi fenségeknek nem tetszett a kezdetleges váró Gödöllőn 

 

A királyi pár és kísérete számára létrehoztak egy összeköttetést, amelyet Kőbánya közelében két vasútvonal között valósítottak meg, így Sissiék könnyen el tudtak jutni Bécsből Gödöllőre átszállás nélkül. Ezt a kialakítást a mai napig királyvágánynak hívják. 
Problémás volt a kezdetek óta a királyi család várakozása a vasútállomáson. 
1866.árpilis 2-án adták át Gödöllőn a földszintes várótermet, ami korabeli beszámolók szerint „kicsi volt, fülledt és piszkos”. 

Ezt utána többször is átépítették.

 

Gödöllő egyre népszerűbb hellyé vált

 

A királyi család hatására Gödöllő egyre jobban felkapott hely lett, megélénkült a vasútforgalom. Sokan jöttek ide nyaralni a fővárosból, az állomás területén pedig kialakult egy konkrét nyaralónegyed, hisz sokan annak közelében bérelték házukat. Sokan akár fél évet is töltöttek Gödöllőn az évből, nem volt ritka helyzet az, amikor egy család Gödöllőn tartózkodott, a családfenntartó pedig ugyanúgy bejárt a fővárosba dolgozni vonattal, majd visszajött, mindezt naponta. 
Egyértelművé vált, hogy nem csak a királyi várót kell kialakítani, de magát a vasútállomás épületét is fejleszteni kell. 1874-ben kétszintessé alakították az állomást; az első, másod és harmadosztály számára is lett külön kialakítva váróterem, vendéglő, sőt táncterem is elérhetővé vált. 

 

 

Felépül a neoreneszánsz királyi váró Gödöllőn

1882-ben elkészült a neoreneszánsz stílusban épített Királyi Váró, ami egyedülálló volt, hiszen még a Nyugati pályaudvarnál sem volt különálló épület erre a célra, ott a vasútállomás részét alkotta. 
Az épület város felőli oldalán négy jón oszlop volt, melyek előtt az udvari kocsi állt, várva az érkező királyi családra, hogy elszállítsa őket a Kastélyba. Az érkezésükkor vörösszőnyeget terítettek le az épület bejárata és a vasúti sínek közé.  
A Hercegi Váróba lehetett először megérkezi a bejáratnál, ezt követően jobbra Sissi várószobája volt, balra I. Ferenc Józsefé. Mindkét szobában megtalálható volt egy íróasztal, egy tükör és egy ülőgarnitúra – természetesen mind luxus kivitelben. 
Érdekesség, hogy akkoriban a Pest-Gödöllő távot 49 perc alatt tette meg a vonat. Nos, ez napjainkban sincs másképp…laugh

 

A gödöllői Királyi Váró halála majd újjászületése

 

A világháborúk közötti időben Horthy Miklós használta a várót. A második világháború végén a német csapatok felrobbantották a vasútállomást, és a Királyi Várót is felgyújtották. Megsemmisültek az épületek, a falak maradványai voltak csak láthatóak ezek után. A következő években lapos tetőt építettek a váróra, ekkor a köznép használta azt: jegyet adtak ki, illetve itt várakoztak az utasok. 
1958-ban műemlékké nyilvánították a Várót, majd 2011-ben a Norvég Alap segítségével Gödöllő Város Önkormányzata teljesen felújította az épületet, ezáltal új életre kelt a váró. Ferenc József egykori szobájában kiállítást rendeztek be, Sissi szobájában, illetve a Hercegi Váróban pedig a királyi család kultuszát bemutató tárlat található. 
A Váró történelmi jelentőségű látványosság, és szemet gyönyörködtető büszkeség Gödöllőn. 


MúltLegfrissebb cikkek


5 kisvasutas kirándulási lehetőség Magyarországon- a gyerekek imádni fogják!
Magyarország ezer csodát rejt magában, számtalan kirándulás lehetőséggel, melyeket bejárhatunk gyalog, biciklivel, autóval, de akár fel is ülhetünk egy erdei kisvasútra, megpihenve, csodálva a környezetet, és nem mellesleg a gyerekek is imádják. Válogatásukban bemutatunk 5 lehetőséget hazánkban, ami garantáltan élvezetes lesz. 
Fergeteges augusztusi parkmozi a Gárdonyi téren!
Augusztusban ismét itt a B32 Parkmozi, a Gárdonyi téren! Az idei téma „igaz történetek” néven fut, amik egyszerre lebilincselnek, magával ragadnak és a tudat, hogy megtörtént dolgot nézünk, még inkább izgalmassá teszi! Gyertek, szuper lesz, a popcornt a parkmozi biztosítja, ami benne van a jegy árában!
Ezek a legszuperebb Duna-parti éttermek – ki kell próbálnod!
Használjuk ki a nyár utolsó hónapját, és látogassunk el ezekre a helyekre, ha egy igazán szép környezetben akarunk finomakat enni, mindezt egy vízparton. Nincs is nyugtatóbb látvány, ahogy elfogyasztjuk az ebédünket vagy vacsoránkat egy kellemes teraszon, mellettünk pedig lassan hullámzik a Duna. Ez aztán az igazi „carpe diem” életérzés!     
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!