Mi a gödöllői Lovarda története?

Gödöllői Királyi Kastély Lovarda


Kép forrása: Gödöllői Királyi Kastély

 

Gödöllői Királyi Kastély Lovarda

A Gödöllői Királyi Kastély Lovardája impozáns épület, melynek története a 18. századra nyúlik vissza. Grassalkovich I. Antal építtette a kastély déli részén, és a királyi időszakban jelentős átalakításon ment keresztül Erzsébet királyné lovaglási szenvedélyének köszönhetően.

 

A lovarda története

 

A 19. század végén megemelték a lovarda padlószintjét, körmanézst alakítottak ki, négy nagyméretű tükröt és egy márványkandallót helyeztek el a karzaton. Kovácsoltvas oszlopokkal díszített üveges folyosót építettek a lovak bevezetésére.
A szovjet megszállás alatt a lovardát raktárnak használták, de a tetőszerkezet 1986-ban beomlott. Ezt követően állagmegóvási munkálatok kezdődtek, majd 2010-ben teljeskörű felújításon esett át az épület.


Manapság a lovarda népszerű rendezvényhelyszín: konferenciák, kiállítások, koncertek, gálavacsorák és esküvők otthona. A turisták tárlatvezetés keretében tekinthetik meg, és a kastélypark, valamint a kastély kápolnája is megtekinthető.


A gödöllői lovarda mai élete


A lovarda 636 nm-es, oszlop nélküli tere Európában is ritkaságszámba megy. A 2010-es felújítás során visszanyerte eredeti pompáját, és a Gödöllői Királyi Kastély egyik legkedveltebb turisztikai célpontjává vált.
A lovarda tárlatvezetéssel látogatható, a nyitvatartási idő a szezontól függően változik. A belépőjegyek ára a választott programtól függően alakul. 


A lovarda akusztikája ideális koncertek megrendezésére. Számos neves magyar és külföldi előadó lépett már fel a lovarda színpadán, a klasszikus zenétől a jazzig és a rockig terjedő palettán.


A Gödöllői Lovarda nem csak egy történelmi épület, de pezsgő kulturális életet is élvezhetünk falai között. Koncertek, színházi előadások, gálavacsorák és egyéb rendezvények otthona, ahol a történelem és a modern tér találkozik.
 


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 94

Átlagos értékelés: 4.9