A Gödöllői Kálvária különleges és szép barokk emlékezeteként emelkedik Gödöllő városában. Grassalkovich I. Antal gróf megbízásából.

Kálvária


Gödöllői Kálvária: barokk emlékezet Gödöllőn

A Gödöllői Kálvária különleges és szép barokk emlékezeteként emelkedik Gödöllő városában. Grassalkovich I. Antal gróf (1694-1771) megbízásából, valószínűleg a kastély tervezője, Mayerhoffer András által építették 1771 és 1775 között. Ez a helyszín jelöli Krisztus keresztre feszítésének színhelyét, a Golgotát, amelyet egy belül üreges kőépítmény jelöl.

 

A Gödöllői Kálvária: mit ábrázol?

A Kálvária belső részében egy vörös márvánnyal burkolt víztározót alakítottak ki, amely eredetileg a kastélykert öntözésére szolgált. A víz a Pazsaki-forrásból érkezett ide. Azonban a forrás eliszaposodása miatt a királyi korszakban más megoldást kellett találni, így a Hattyús tó vizét nyomták fel gőzgépek segítségével az Alsó-parkból.
A Golgotát két oldalról kőkorlát veszi körül, amelynek rokokó mintázata dekoratív peremként öleli körbe a három kereszt tövében álló három alakot: Szűz Mária, Szent János és Mária Magdolna szobrait. Ezen szobrok közül már csak az első kettő eredeti.

 

A Gödöllői Kálvária többször felújításra szorult

A puha mészkőből épült, tipikusan barokk kori köztéri alkotás időjárásnak kitett sérülékenysége miatt többször felújításra szorult. 1827-ben, 1931-ben, 1961-ben és 1990-ben is renoválásokon esett át. 2011-ben újabb felújításra került sor, amelyet a Norvég Alap támogatott. Az alépítményt, valamint a szobrokat együtt restaurálták, és a környékét kertrendezéssel is megszépítették. Az átfogó felújításnak köszönhetően a Gödöllői Kálvária ismét ragyogó állapotban van, hogy mindenki megcsodálhassa ezt a történelmi és vallási jelentőséggel bíró műalkotást.

 

 

Kép: http://web.godollo.hu/
 


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0