Gödöllői Barokk Színház egy különleges és történelmi jelentőségű épület, melynek alapítója Grassalkovich I. Antal gróf volt, aki a kastélyt építtette.

Főoldal > Szakszótár > Gödöllői Barokk Színház

Gödöllői Barokk Színház


A Gödöllői Barokk Színház alapítója Grassalkovich Antal gróf volt

A Gödöllői Barokk Színház egy különleges és történelmi jelentőségű épület, melynek alapítója Grassalkovich I. Antal gróf volt, aki a kastélyt építtette. A színház valójában a gróf fia, Grassalkovich II. Antal herceg kezdeményezésére épült a kastély déli szárnyában. Az építési munkálatok 1782 és 1785 között zajlottak, és a színházat kulisszás rendszerűvé alakították, melyet dekoratív falfestéssel is díszítettek a tér perspektivikus tágításának érdekében.

 

Régen nagy volt az élet a Gödöllői Barok Színház falai között

A gödöllői hercegi udvar tartózkodása alatt a színházat különféle színtársulatok látogatták meg Pestről, Budáról és Győrből, hogy szórakoztassák az udvari társaságot. A zenét pedig egy 24 tagú állandó zenekar szolgáltatta. Azonban 1867-ben, a kastély átalakítása során, amely az akkori királyi udvar igényeinek megfelelően történt, a színház helyén 15 lakószobát alakítottak ki.

 

A Gödöllői Barokk Színház megtalálása és újraindítása

A beépített színházról csak 1986-ban derült ki egy falrészlet felfedezésekor, ami elindította a hosszú kutatómunkát és a felújítási folyamatot. Ez a folyamat egészen 2003-ig tartott. A Gödöllői Barokk Színház visszanyerte régi fényét, és 2003. augusztus 8-án a Magyar Állami Operaház társulata tartotta itt a nagysikerű nyitóelőadást, mely Händel Julius Caesar című operájának bemutatása volt.

 

Nyitvatartás:

Egyéni vendégek részére szombaton és vasárnap.

Csoportoknak előzetes bejelentkezéssel ettől eltérő időpontban is.

Kép forrása: kiralyikastely.hu

Turizmus Turizmusmarketing Utazás

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 120

Átlagos értékelés: 4.9
Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2023.09.30-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Hello

Legfrissebb cikkek


Itt a legolcsóbb a kávé Gödöllő belvárosában: utánajártunk 6 különböző helyen
Gödöllő belvárosa mindig is a helyiek és a városba látogatók találkozási pontja volt. A kellemes séták, a parkok és a történelmi látnivalók mellett a kávézók is fontos szerepet játszanak az itt élők és ide látogatók életében. De vajon hol találhatjuk a legolcsóbb kávét ezen a gyönyörű helyen és milyen kávét isznak általában a gödöllőiek? Utánajártunk a helyi kávézók kínálatának, és megosztjuk tapasztalatainkat.
Hatalmas autóbaleset a Gödöllői M3 autópályán: rendőrautóba gázoltak bele!
Hétfő délután, az M3 autópálya gödöllői szakaszán olyan esemény történt, amelynek tanulságokkal teli és szerencsére pozitív kimenetelű részleteiről számolhatunk be. Egy szolgálati rendőrautó, melyen jól láthatóan a hátsó szélvédőn villogóval kísért felirat volt olvasható: "Húzódj balra!", kénytelen volt a forgalmi okok miatt leállni az autópályán – úgy látszik, nem volt elegendő jelzés ez sem valakinek. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Facebook oldalukon közölte a borzalmas történet részleteit. 
Lesújtó hír: a Gödöllői Erdei Vasút végleg megszűnik
Gödöllő környékén szomorúság és csalódás lengi be az emberek szívét, mivel a hosszú éveken át a térség egyik legkedveltebb turisztikai látványosságát, a Gödöllői Erdei Vasutat végleg bezárják. Az értesülés megrázta a helyi közösséget, hiszen az elmúlt években ez a kisvasút az életük szerves részévé vált. A hírt a Gödöllői Kisvasút jelentette be a hivatalos Facebook oldalukon. 
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!