Gödöllői Barokk Színház egy különleges és történelmi jelentőségű épület, melynek alapítója Grassalkovich I. Antal gróf volt, aki a kastélyt építtette.

Barokk Színház


A Gödöllői Barokk Színház alapítója Grassalkovich Antal gróf volt

A Gödöllői Barokk Színház egy különleges és történelmi jelentőségű épület, melynek alapítója Grassalkovich I. Antal gróf volt, aki a kastélyt építtette. A színház valójában a gróf fia, Grassalkovich II. Antal herceg kezdeményezésére épült a kastély déli szárnyában. Az építési munkálatok 1782 és 1785 között zajlottak, és a színházat kulisszás rendszerűvé alakították, melyet dekoratív falfestéssel is díszítettek a tér perspektivikus tágításának érdekében.

 

Régen nagy volt az élet a Gödöllői Barok Színház falai között

A gödöllői hercegi udvar tartózkodása alatt a színházat különféle színtársulatok látogatták meg Pestről, Budáról és Győrből, hogy szórakoztassák az udvari társaságot. A zenét pedig egy 24 tagú állandó zenekar szolgáltatta. Azonban 1867-ben, a kastély átalakítása során, amely az akkori királyi udvar igényeinek megfelelően történt, a színház helyén 15 lakószobát alakítottak ki.

 

A Gödöllői Barokk Színház megtalálása és újraindítása

A beépített színházról csak 1986-ban derült ki egy falrészlet felfedezésekor, ami elindította a hosszú kutatómunkát és a felújítási folyamatot. Ez a folyamat egészen 2003-ig tartott. A Gödöllői Barokk Színház visszanyerte régi fényét, és 2003. augusztus 8-án a Magyar Állami Operaház társulata tartotta itt a nagysikerű nyitóelőadást, mely Händel Julius Caesar című operájának bemutatása volt.

 

Nyitvatartás:

Egyéni vendégek részére szombaton és vasárnap.

Csoportoknak előzetes bejelentkezéssel ettől eltérő időpontban is.

Kép forrása: kiralyikastely.hu


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0