Gödöllő Testőrlaktanya – a sokáig elhagyatott barokk épület, a Várkapitány Lak más néven

Testőrlaktanya


Gödöllő Testőrlaktanya – a sokáig elhagyatott barokk épület

Évtizedekig elhagyatottan állt egy barokk műemlék épület Gödöllő közepén, a Grassalkovich kastéllyal szemben. Eredetileg a XVIII. században volt a kastély része, és a jószágkormányzó lakott benne. Később az orosz parancsnokok, az uradalom hivatalnokai, majd a Pénzügyminisztérium tulajdonába került, akik Ferenc Józsefnek ajánlották fel. Később az udvarmester és a Várkapitány ideiglenesen használta, innen ered a Várkapitányi Lak neve. 1920 után pedig a kormányzói testőrség laktanyája volt.

 

Gödöllő városa 2010-ben megvásárolta a Testőrlaktanya épületét

A város 2010-ben megvásárolta a nagyon rossz műszaki állapotban lévő épületet, hogy megmentse és helyreállítsa. Az elhanyagolt állapot miatt a keleti fal déli vége és a déli fal is összedőlés közeli állapotba került, és a földszinti hatosztatú tér is összeomlásveszélyben volt. A munkálatok során robosztus fadúcokkal támasztották meg ezeket a részeket. A 2011-es EU soros elnökség idejére, amikor a Gödöllői Kastély is fontos helyszíne volt az eseményeknek, fehér állványhálóval takarták el a romos épületet a városi helyreállítási munkák idejére.
Az évek során átesett számos felújításon, visszakapta méltó fényét és helyét és összefüggő egységgé vált a mellette lévő parkkal. 
 


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0