Az isaszegi csata emlékműve Gödöllőn: Szász Gyula mesteri szobra az isaszegi csatában elesett 314 honvédeknek állít emléket.

Isaszegi csata emlékműve Gödöllőn


Isaszegi csata emlékműve Gödöllő


1849.április 6-án a Gödöllő melletti Isaszegnél zajlott le az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának egyik döntő ütközete. Ebben a csatában a magyar sereg egyik legdicsőségesebb győzelmet aratott.


A csata következtében elesett katonák egy részét Gödöllőn temették el. Az ütközet 50. évfordulóján emlékművet állítottak a Dózsa György úti temetőben Szász Gyula szobrász alkotásaként. Az emlékmű egy hatalmas, kövekből kirakott sírhalom tetején áll, amely sírokkal van körülvéve. Az emlékmű két oldalán 3-3 honvédsírt alakítottak ki. A szobor egy ágyúnak dőlő, roskadó női alakot ábrázol, aki a kezében egy Kossuth-címeres hadizászlót tart a földnek irányítva.

Kossuth, aki 8 nappal az ütközet után érkezett a hadvezetés követésére, április 7-én Gödöllőn az Országos Honvédelmi Bizottmánynak így írt:

 

"Tegnap vitéz seregeink az ellenségnek seregét Isaszeg vidékének irtózatos pozícióiból tökéletesen kiverte. Tisztelettel kell meghajolni Görgey fővezér előtt, a többi vezérek előtt és az egész lelkesült hadsereg előtt. Minden ember teljesítette kötelességét.”

 

Kép forrása: Gödöllő Városi Könyvtár


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0