10 tipp, hogy jobban takarékoskodj a vízzel!

Ezt a pénztárcád is megköszöni – így próbálj meg takarékoskodni a vízzel!

2022-07-05 19:52

Nyaranta elő szokott fordulni, hogy I. fokú vízkorlátozást rendelnek el a polgármeseterek, a csapadékhiányos időjárás és a meleg időben történő túlzott vízfogyasztás miatt, így történt most ez Gödöllőn is. Visszavonásig lesz érvényben a rendelet, de nem árt tudnunk, néhány tippet, hogyan alkalmazhatjuk a kevesebb vízfogyasztást az év többi napján is!

Takarékoskodj a vízzel!

1.    Zuhanyozz, nem kell mindig kádban fürdeni!


Az ember nem gondolná, de zuhanyozással legalább ötször kevesebb vizet használ el az ember, mintha tele engedne egy kádat vele. A kádban átlagosan 80 liter vizet engedünk, teljesen feleslegesen!


2.    Amíg zuhanyzás közben hajat mosol, zárd el a csapot!


Sok kicsi sokra megy, hidd el, számít az az 5-10 perc, amig feleslegesen folyik a víz a hajmosásod közben. 


3.    Fogmosásnál se folyasd a vizet!


Jobb pohárból öblíteni, ezzel a kis mutatvánnyal percenként 6-9 liter vizet takaríthatsz meg, ami éves szinten 10-15000 liter!


4.    Mosogass, de okosan!


Mosogatásnál a mosogatótálcába tegyél egy tálat, ebbe felfoghatod a már használt vizet, ezáltal 50%-kal csökkentheted a vízveszteséget.


5.    Forralásnál se pazarolj!


Ha vizet forralsz, pont annyit rakj belőle a vízforralóba, amiről biztosan tudod, hogy szükséged lesz rá! Ugyanis a felmelegített, de fel nem használt víz nem csak víz, de energiapazarlás is.


6.    Csepeg a csap? Rögzítsd!


Rögzítsd a csepegő csapokat, mert ha úgy hagyod, 5-15 liter vizet is elpazarolhatsz! Ezzel évente több mint 5000 liter vizet is megtakaríthatsz, sokszor elég bőven egy csapalátét csere is, hiszen, ha azok elkopnak, akkor csepeghet, szivároghat a víz. 


7.    Cseréld le zuhanyfejed egy takarékos változatra!


Ha egy víztakarékos zuhanyfejre váltasz, a használatával akár 50-t60 liter vizet is tudsz spórolni! A fej választásánál érdemes a drágábbat választani, hisz ebben az esetben nagyon gyorsan megtérül az ára. 


8.    Nem kell mindig, minden ruhát kimosni!


Vigyázz jobban a ruháidra, ezáltal kevesebbet kell kimosni őket. Ha pedig mosol, töltsd tele a mosógépet mindig. 

 

9.    Zöldségek, gyümölcsös mosása


Ne folyó víz alatt mosd a megvásárolt zöldségeket, gyümölcsöket, hanem használj egy tál vizet erre. Sőt, ezt a vizet utána fel tudod használni a növényeid locsolására is!


10.    Éljenek a kettős öblítésű WC-k!


Az otthoni vízfogyasztásunk megdöbbentően nagy részét, kb. 30%-kát a WC öblítés teszi ki, és sajnos ez ivóvíz minőségű vizet jelent. Ha kettős öblítésű WC-nk van, akkor a vízmennyiség igény szerint változtatható, hisz osztott öblítőgombbal rendelkeznek. Míg a régebbi típusú WC-vel öblítésenként 13 litert használunk ezzel, az osztott gombossal ez 4-6 literre csökkenthető. 

 

Ha már ezek közül legalább egyet betartunk, már teszünk a környezetünkért, apránként haladva pedig jobbá tehetjük ezáltal a Földünket is. 
 
 

Aktuális híreink

Hírek
A nyár beköszöntével újra megnyílnak a kapuk a Mézesvölgyi Nyár fesztiválra, amely immár nyolcadik alkalommal...
Hírek
Figyelem, sportkedvelők! Gödöllő hamarosan a vízisportok központjává válik, hiszen az Ötpróba Úszónapok következő...
Hírek
A Gödöllői Királyi Kastély egykoron a Habsburgok ragyogó ékköveként csillogott a magyar királyság koronáján....