10 tipp, hogy jobban takarékoskodj a vízzel!

Főoldal > Ezt a pénztárcád is megköszöni – így próbálj meg takarékoskodni a vízzel!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezt a pénztárcád is megköszöni – így próbálj meg takarékoskodni a vízzel!


2022/07/07
NA

Nyaranta elő szokott fordulni, hogy I. fokú vízkorlátozást rendelnek el a polgármeseterek, a csapadékhiányos időjárás és a meleg időben történő túlzott vízfogyasztás miatt, így történt most ez Gödöllőn is. Visszavonásig lesz érvényben a rendelet, de nem árt tudnunk, néhány tippet, hogyan alkalmazhatjuk a kevesebb vízfogyasztást az év többi napján is!

Takarékoskodj a vízzel!

1.    Zuhanyozz, nem kell mindig kádban fürdeni!


Az ember nem gondolná, de zuhanyozással legalább ötször kevesebb vizet használ el az ember, mintha tele engedne egy kádat vele. A kádban átlagosan 80 liter vizet engedünk, teljesen feleslegesen!


2.    Amíg zuhanyzás közben hajat mosol, zárd el a csapot!


Sok kicsi sokra megy, hidd el, számít az az 5-10 perc, amig feleslegesen folyik a víz a hajmosásod közben. 


3.    Fogmosásnál se folyasd a vizet!


Jobb pohárból öblíteni, ezzel a kis mutatvánnyal percenként 6-9 liter vizet takaríthatsz meg, ami éves szinten 10-15000 liter!


4.    Mosogass, de okosan!


Mosogatásnál a mosogatótálcába tegyél egy tálat, ebbe felfoghatod a már használt vizet, ezáltal 50%-kal csökkentheted a vízveszteséget.


5.    Forralásnál se pazarolj!


Ha vizet forralsz, pont annyit rakj belőle a vízforralóba, amiről biztosan tudod, hogy szükséged lesz rá! Ugyanis a felmelegített, de fel nem használt víz nem csak víz, de energiapazarlás is.


6.    Csepeg a csap? Rögzítsd!


Rögzítsd a csepegő csapokat, mert ha úgy hagyod, 5-15 liter vizet is elpazarolhatsz! Ezzel évente több mint 5000 liter vizet is megtakaríthatsz, sokszor elég bőven egy csapalátét csere is, hiszen, ha azok elkopnak, akkor csepeghet, szivároghat a víz. 


7.    Cseréld le zuhanyfejed egy takarékos változatra!


Ha egy víztakarékos zuhanyfejre váltasz, a használatával akár 50-t60 liter vizet is tudsz spórolni! A fej választásánál érdemes a drágábbat választani, hisz ebben az esetben nagyon gyorsan megtérül az ára. 


8.    Nem kell mindig, minden ruhát kimosni!


Vigyázz jobban a ruháidra, ezáltal kevesebbet kell kimosni őket. Ha pedig mosol, töltsd tele a mosógépet mindig. 

 

9.    Zöldségek, gyümölcsös mosása


Ne folyó víz alatt mosd a megvásárolt zöldségeket, gyümölcsöket, hanem használj egy tál vizet erre. Sőt, ezt a vizet utána fel tudod használni a növényeid locsolására is!


10.    Éljenek a kettős öblítésű WC-k!


Az otthoni vízfogyasztásunk megdöbbentően nagy részét, kb. 30%-kát a WC öblítés teszi ki, és sajnos ez ivóvíz minőségű vizet jelent. Ha kettős öblítésű WC-nk van, akkor a vízmennyiség igény szerint változtatható, hisz osztott öblítőgombbal rendelkeznek. Míg a régebbi típusú WC-vel öblítésenként 13 litert használunk ezzel, az osztott gombossal ez 4-6 literre csökkenthető. 

 

Ha már ezek közül legalább egyet betartunk, már teszünk a környezetünkért, apránként haladva pedig jobbá tehetjük ezáltal a Földünket is. 
 
 


ElemzésekLegfrissebb cikkek


5 kisvasutas kirándulási lehetőség Magyarországon- a gyerekek imádni fogják!
Magyarország ezer csodát rejt magában, számtalan kirándulás lehetőséggel, melyeket bejárhatunk gyalog, biciklivel, autóval, de akár fel is ülhetünk egy erdei kisvasútra, megpihenve, csodálva a környezetet, és nem mellesleg a gyerekek is imádják. Válogatásukban bemutatunk 5 lehetőséget hazánkban, ami garantáltan élvezetes lesz. 
Fergeteges augusztusi parkmozi a Gárdonyi téren!
Augusztusban ismét itt a B32 Parkmozi, a Gárdonyi téren! Az idei téma „igaz történetek” néven fut, amik egyszerre lebilincselnek, magával ragadnak és a tudat, hogy megtörtént dolgot nézünk, még inkább izgalmassá teszi! Gyertek, szuper lesz, a popcornt a parkmozi biztosítja, ami benne van a jegy árában!
Ezek a legszuperebb Duna-parti éttermek – ki kell próbálnod!
Használjuk ki a nyár utolsó hónapját, és látogassunk el ezekre a helyekre, ha egy igazán szép környezetben akarunk finomakat enni, mindezt egy vízparton. Nincs is nyugtatóbb látvány, ahogy elfogyasztjuk az ebédünket vagy vacsoránkat egy kellemes teraszon, mellettünk pedig lassan hullámzik a Duna. Ez aztán az igazi „carpe diem” életérzés!     
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!