Vendégváró virslistekercsek: puha és foszlós tésztában!
Az édes vagy sós vendégváró süteményekben azt szeretjük, hogy gyorsan megvannak és mégis lehet villantani velük: ez a recept pont ilyen! Nincs kelesztés órákig, csak pihentetjük kicsit, nagyon hamar megvan, és eteti magát!
Hozzávalók
Tésztához
• 250ml tej
• 1tk cukor
• 25g élesztő
• 600g liszt
• 50ml olaj
• 100-120ml víz
• 2tk só
• 1 tojás
Egyéb
• 10 db virsli
• 150g vaj
• tojás
• szezámmag
Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Tálba bekészítjük a többi hozzávalót, és kidolgozzuk a tésztát. Elosztjuk 4 részre, gömbölyítjük, és letakarva hagyjuk kicsit pihenni (10-20p). Ezután egyesével kinyújtjuk, olvasztott vajjal lekenjük, és egymásra helyezzük őket. A legfelsőt már nem ecseteljük, nyújtjuk, és ízlés szerint mustárral lekenjük. Sávokra vágjuk, virslit betekerjük. Lekenjük tojással, szezámmal megszórjuk, és egy kis vajjal meglocsoljuk. 10 percig pihen, addig a sütő felmelegszik 180 fokra, és 15-20p alatt készre sütjük.
Tipp:
• több gombóc több réteg
• lehet tölteni fetás/pizzás/pestos/kolbászos variációkkal
• víz mennyisége liszt függő, szép rugalmas tésztát kapj
• víz helyette lehet tej/ tejföl is
• sajttal megszórva sem rossz