Szép emlékek úttörőként is kisdobosként

Főoldal > „Mint a mókus fenn a fán” – ilyen volt az életünk úttörőként a 70-es, 80-as években

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

„Mint a mókus fenn a fán” – ilyen volt az életünk úttörőként a 70-es, 80-as években


2022/08/31
NA

Hogyan és mikor indult az úttörőmozgalom, mi volt a célja? Kik voltak a kisdobosok? Milyen volt részt venni egy úttörőtáborban? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk, ami valakinek új információ lesz, valakinek pedig egy kis nosztalgiázás. Utazzunk vissza az időben, gyertek!

Fortepan / Déri György

Az úttörőmozgalom megalakul

 

1946.június 2-án megalakult a Magyar Úttörők Szövetsége, melynek rendszerébe kötelező volt belépni az általános iskoláknak. A 2-4.osztáloys tanulók voltak a kisdobosok, az 5-8.osztályosak pedig az úttörők. Ezek a gyermekek csapatokba, azaz, akkori nevükön őrségekbe és rajokba lettek összerakva. Középiskolások lehettek azifivezetőik, illetve a ranglétra legtetején pedig az úttörővezetők álltak.
Habár az akkori politikai nézetek hatására jött létre a mozgalom, a gyermekek leginkább ebből nem érzékeltek semmit, hiszen a különféle dalok megtanulása, éneklés (kinek ugrott be azonnal a, Mint mókus fenn a fán... vagy a Sej a mi lobogónkat... kezdetű dal?), strandolás, kirándulások, versenyek töltötték ki napjaikat úttörőként vagy kisdobosként.

 

 

Ki ne emlékezne a kék és piros nyakkendőkre és az őrsök, rajok neveire?

 

Az úttörők egységes viselete 1946-ban született meg, mint az összetartozás jelképe. A nyakkendő viselete sokak számára maradandó élmény: kezdetben a színek változtak, volt sima fehér, illetve fehér alapon piros csík is, de a végső színek a piros és a kék nyakkendő lettek. A kék a kisdobosok színe volt, a piros pedig az úttöröké. 
A rajok nevei komolyabbak voltak, pl.: Petőfi Sándor raj, Szolidaritás raj, Ady Endre rajt stb., míg az őrsök nevei kicsit gyerekesebbek, kevésbé szigorúak is lehettek, ilyen volt pl. a Méhecske őrs, Mókus őrs, Napsugár őrs. 

 


Megalakulnak az úttörőtáborok


Balatonszárszón, Lellék, Széplakon, Alsóörsön, Csillebércen és a legrangosabban, Zánkán felépültek az úttörőtáborok, ahol ezrével várták a fiatalokat. Zánka nem csak tábor, hanem Ifjúsági Centrum is lett, ide a kitűnő tanulókat küldték nyaraltatni, érdem volt ide kerülni. Ezáltal a település nyüzsgő úttörővárossá vált, évente 30.000 gyerek fordult meg itt, köztük orosz, kelet-német, csehszlovák és jugoszláv gyermekek is. A táborokat általában reggeli torna, játékok, strandolás, kirándulás és szalonnasütés esti tábortűzzel jellemezte. 

 

 

A kisdobosok 6, és az úttörők 12 pontja

 

A közös jelmondatok növelték az összetartozás érzését, illetve a lenti pontokban meg is szilárdították elveiket. Na, ki emlékszik még ezekre?

 

A kisdobosok 6 pontja:


1.    A kisdobos hűséges gyermeke a magyar hazának.
2.    A kisdobos szereti és tiszteli szüleit, nevelőit, pajtásait.
3.    A kisdobos szorgalmasan tanul és dolgozik, segíti társait.
4.    A kisdobos igazat mond és igazságosan cselekszik.
5.    A kisdobos edzi testét és óvja egészségét.
6.    A kisdobos úgy él, hogy méltó legyen az úttörők vörös nyakkendőjére.

 

Az úttörők 12 pontja: 


1.    Az úttörő hű gyermeke hazánknak, a Magyar Népköztársaságnak, felelősséggel dolgozik érte.
2.    Az úttörő erősíti a népek barátságát, védi a vörös nyakkendő becsületét.
3.    Az úttörő szorgalmasan tanul, a világ és önmaga megismerésére törekszik.
4.    Az úttörő gyarapítja és védi a szocialista társadalom értékeit.
5.    Az úttörő, ahol tud, segít és önként szolgálja a közösséget.
6.    Az úttörő igazat mond és igazságosan cselekszik.
7.    Az úttörő szereti, tiszteli szüleit, nevelőit és az idősebbeket.
8.    Az úttörő igaz hű barát.
9.    Az úttörő bátor és fegyelmezett.
10.    Az úttörő szereti és védi a természetet.
11.    Az úttörő edzi testét és óvja egészségét.
12.    Az úttörő úgy él, hogy méltó legyen a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség tagságára.

 

Most pedig nosztalgiázásunk zárásaként hallgassuk meg az egyik leghíresebb úttörő dalt!

 


MúltHello

Legfrissebb cikkek


Itt a legolcsóbb a kávé Gödöllő belvárosában: utánajártunk 6 különböző helyen
Gödöllő belvárosa mindig is a helyiek és a városba látogatók találkozási pontja volt. A kellemes séták, a parkok és a történelmi látnivalók mellett a kávézók is fontos szerepet játszanak az itt élők és ide látogatók életében. De vajon hol találhatjuk a legolcsóbb kávét ezen a gyönyörű helyen és milyen kávét isznak általában a gödöllőiek? Utánajártunk a helyi kávézók kínálatának, és megosztjuk tapasztalatainkat.
Hatalmas autóbaleset a Gödöllői M3 autópályán: rendőrautóba gázoltak bele!
Hétfő délután, az M3 autópálya gödöllői szakaszán olyan esemény történt, amelynek tanulságokkal teli és szerencsére pozitív kimenetelű részleteiről számolhatunk be. Egy szolgálati rendőrautó, melyen jól láthatóan a hátsó szélvédőn villogóval kísért felirat volt olvasható: "Húzódj balra!", kénytelen volt a forgalmi okok miatt leállni az autópályán – úgy látszik, nem volt elegendő jelzés ez sem valakinek. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Facebook oldalukon közölte a borzalmas történet részleteit. 
Lesújtó hír: a Gödöllői Erdei Vasút végleg megszűnik
Gödöllő környékén szomorúság és csalódás lengi be az emberek szívét, mivel a hosszú éveken át a térség egyik legkedveltebb turisztikai látványosságát, a Gödöllői Erdei Vasutat végleg bezárják. Az értesülés megrázta a helyi közösséget, hiszen az elmúlt években ez a kisvasút az életük szerves részévé vált. A hírt a Gödöllői Kisvasút jelentette be a hivatalos Facebook oldalukon. 
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!