Ezek az úszás előnyei!

Az úszás 7 fantasztikus előnye – ezért kezdj el úszni!

2022-09-27 10:36

Talán hallottál már arról, hogy a szakértők azt javasolják, hogy a felnőttek hetente végezzenek 150 perc mérsékelt vagy 75 perc erőteljes testmozgást. Egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint futás, anélkül, hogy bármilyen rossz hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
Emellett számos előnnyel járhat az, ha valaki rendszeresen úszik. Olvass tovább, hogy megtudd az úszás előnyeit, és azt hogy hogyan illeszd be az úszást a rutinodba. 

Az úszás előnyei

1.    Az úszás megdolgoztatja az egész testet

 

Az úszás egyik legnagyobb előnye, hogy valóban megdolgoztatja az egész testet, tetőtől talpig. Növeli a pulzusszámot anélkül, hogy megterhelné a szervezetet, tónusossá teszi az izmokat. Gödöllőn szerencsére lehetőségünk van egy fantasztikus, modern uszodában gyakorolni ezt a sportot, a MATE Gödöllői Uszodában.

 

 

2.    Az úszás megdolgoztat belül is

 

Miközben az izmaid jól megedződnek, a szív- és érrendszered is. Az úszás megerősíti a szívet és a tüdőt. Néhány tanulmány kimutatta, hogy az úszás csökkentheti a vérnyomást és szabályozhatja a vércukorszintet.

 

3.    Az úszással tovább élhetsz!

 

A tanulmányok azt mutatják, hogy a rendszeres testmozgás, beleértve az úszást is, meghosszabbíthatja élettartamát. A Swim England megbízásából készült 2017-es jelentés szerint az úszóknál 28 százalékkal alacsonyabb volt a korai halálozás, és 41 százalékkal alacsonyabb a szívbetegség és a stroke miatti halálozás kockázata azokhoz képest, akik nem úsznak.

 


4.    Csökkenti a stresszt és a szorongást!

 


Természetesen minden testmozgás hangulatjavító lehet. Egy 2003-ban a Journal of Psychology folyóiratban publikált tanulmány azonban azt fejtegette, hogy az úszás jobban javítja a hangulatot, mint egy aerob edzés.

 

 

„Az agyban boldogságot okozó vegyi anyagok, különösen az endorfin dopamin és szerotonin felszabadulásának köszönhetően a rendszeres úszás csökkenti a stresszt, csökkenti a szorongást és leküzdheti a depressziót.” – mondja a cikk.

 

 


5.    Könnyebben alszol el, ha úszol

 

Egy felmérés alapján a könnyű, mérsékelt vagy erőteljes testmozgást végzők 76-83 százaléka nagyon jó vagy meglehetősen jó alvásminőségről számolt be, szemben a nem sportolók 56 százalékával. A felmérésben az úszást az erőteljes aerob tevékenységek közé sorolták. 

 

6.    A gyerekek, akik úsznak aktív felnőttekké válnak

 

Az úszás fontos szerepet játszthat a gyermekkori elhízás elleni küzdelemben, és egyben szórakoztató tevékenység is a gyerkőcök számára. Az úszás a fizikai aktivitás mindhárom elemét tartalmazza a gyerekek egészségének megőrzése érdekében: az állóképességet, az erőt és a hajlékonyságot. Az úszás olyan eszközöket, készségeket és elhivatottságot biztosít a gyerekeknek, amelyekkel egészségesebb életet élhetnek felnőttként.

 

7.    Az úszás jót tesz az asztmának

 


Az úszás nagyszerű azoknak, akik krónikus tüdőbetegségben, például asztmában szenvednek. Az asztmában szenvedőknek, különösen a sport által kiváltott asztmában szenvedőknek a problémát  a hörgőcsövek hő- és nedvességvesztése miatti összehúzódás okozza. Ez akkor fordul elő, ha a levegő száraz és/vagy hideg kint. Az úszás a legjobb gyakorlat az asztmás betegek számára, mert a vízből származó nedvesség pótolja az erőteljes légzés során kilépő nedvességet.

 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...