Túrázz a Gödöllői-dombságban télen!

Mesél az erdő – vezetett téli túra a Gödöllői-dombságban

2022-12-23 11:26

Az igazi túrázók télen sem rettennek el ettől a fajta testmozgástól, sőt! A téli túráknak van egy megmagyarázhatatlan hangulata és bája, amit kár lenne kihagyni. Most ezt a Gödöllői-dombságban teheted meg egy vezetett túra alkalmával a „Mesél az erdő” túrasorozat keretein belül, Bori Bianka vezetésével, aki el is mesélte nekünk a túra részleteit és a fontos tudnivalókat.

Gödöllői-dombság túra

Pár szót a Gödöllői-dombságról

A Gödöllői-dombság – mely a Duna-Ipoly Nemzeti Park része - Budapesttől keletre, körülbelül 25 kilométerre található, mely egészen a Galgáig húzódik. Az Északi-középhegységhez tartozik, de jellegét tekintve átmentet képez a hegység és a síkság között. A 345 méteres Margita a dombság legmagasabb pontja. A dombvidék élővilága kifejezetten változatos: zárt és nyílt erdős részek, illetve homoki gyepek váltják egymást. A legjellemzőbb fák a Gödöllői-dombság területén leginkább juharos-tölgyes és hársas-tölgyes erdőtársulások. Az erdőfoltok mentén löszös-mocsaras pusztákkal is találkozhatunk, ezek közül a legismertebb a Mezse-mocsár. Értékes madárvilág és nagyvadállomány otthonát képezi a táj, melynek egy részét 1990-ben védett területté nyilvánítottak, a Gödöllői Dombvidék Tájvédelmi Körzetet pedig itt hozták létre.

 

#GALERIA2-45#

 

Mesél az erdő – most a Gödöllői-dombságról

Több mint egy éve született meg a Mesél az erdő túrasorozat, ahol a Budapest vonzáskörzetébe eső hegységek természeti és kulturális látnivalóit járjuk végig együtt – mesélte nekünk Bianka.

 

 A sikeres 2022-es Budai-hegységes évzáró túrát követően 2023-ban is folytatódik a Mesél az erdő, kiegészülve egy Hegyen-völgyön kupamozgalommal is, ami mindenképp csak motiváltja a mozogni vágyókat a túra megtételében. 

Ennek első állomása, és egyben az egyre több visszatérő túratársból álló kis csapat évindító túrája lesz január 14-én, a Gödöllői-dombságban. Erre várják Biankáék nagy szeretettel azokat a családokat, idősebbeket, fiatalokat, akik az ünnepek után szeretnének kicsit kimozdulni a friss levegőre és egy kényelmes, klasszikus értelemben vett vezetett túrán részt venni. Miközben teljesítik a 12 km-es kört, hat helyen tart a csapat kisebb megállókat, ahol Bianka mesél a környék nevezetességeiről.

 

Így érintjük a betyárvilágban is híres Papp Miska-kutat, a Babatpusztai-tavakat és a szebb időket megélt, de még így hányattatott sorsa közben is impozáns Istállókastély épületét – folytatja a túravezető az ismertetőt. 

 

A túra a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika parkolójából indul január 14-én, 9:00-kor, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött a bori.bianka1996@gmail.com e-mail címen, legkésőbb január 6-ig. 
A programon való részvétel díja: 2000 Ft/fő, ami tartalmazza a túravezetést, a névre szóló oklevelet és egy egyedi fém jelvényt.


Táv: 12 km
Szint: 290 méter
Tervezett menetidő: kb. 6-óra
Útvonal: Máriabesnyő Nagyboldogasszony Bazilika – Teleki Pál sírja – Papp Miska-
kút – Babatpusztai-tavak – Babati Istállókastély – Máriabesnyő Nagyboldogasszony Bazilika

 

További részletek a Mesél az erdő – Ismerd meg a titkait FB oldalon olvashatók vagy személyesen e-mailben kérhetők. 

 

Mindenkinek ajánljuk ezt a fajta túrázást, hisz nem csak egy szuper évindító mozgásban vehetünk részt, de megcsodálhatjuk a Gödöllői-dombságot a téli pompájában, miközben a hely történetéről is okosodunk.

 

A képek a nyári Mesél az erdő túrán készültek. 
 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...