Túrázz a Gödöllői-dombságban télen!

Főoldal > Mesél az erdő – vezetett téli túra a Gödöllői-dombságban

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mesél az erdő – vezetett téli túra a Gödöllői-dombságban


2022/12/23
NA

Az igazi túrázók télen sem rettennek el ettől a fajta testmozgástól, sőt! A téli túráknak van egy megmagyarázhatatlan hangulata és bája, amit kár lenne kihagyni. Most ezt a Gödöllői-dombságban teheted meg egy vezetett túra alkalmával a „Mesél az erdő” túrasorozat keretein belül, Bori Bianka vezetésével, aki el is mesélte nekünk a túra részleteit és a fontos tudnivalókat.

Gödöllői-dombság túra

Pár szót a Gödöllői-dombságról

A Gödöllői-dombság – mely a Duna-Ipoly Nemzeti Park része - Budapesttől keletre, körülbelül 25 kilométerre található, mely egészen a Galgáig húzódik. Az Északi-középhegységhez tartozik, de jellegét tekintve átmentet képez a hegység és a síkság között. A 345 méteres Margita a dombság legmagasabb pontja. A dombvidék élővilága kifejezetten változatos: zárt és nyílt erdős részek, illetve homoki gyepek váltják egymást. A legjellemzőbb fák a Gödöllői-dombság területén leginkább juharos-tölgyes és hársas-tölgyes erdőtársulások. Az erdőfoltok mentén löszös-mocsaras pusztákkal is találkozhatunk, ezek közül a legismertebb a Mezse-mocsár. Értékes madárvilág és nagyvadállomány otthonát képezi a táj, melynek egy részét 1990-ben védett területté nyilvánítottak, a Gödöllői Dombvidék Tájvédelmi Körzetet pedig itt hozták létre.

 

 

Mesél az erdő – most a Gödöllői-dombságról

Több mint egy éve született meg a Mesél az erdő túrasorozat, ahol a Budapest vonzáskörzetébe eső hegységek természeti és kulturális látnivalóit járjuk végig együtt – mesélte nekünk Bianka.

 

 A sikeres 2022-es Budai-hegységes évzáró túrát követően 2023-ban is folytatódik a Mesél az erdő, kiegészülve egy Hegyen-völgyön kupamozgalommal is, ami mindenképp csak motiváltja a mozogni vágyókat a túra megtételében. 

Ennek első állomása, és egyben az egyre több visszatérő túratársból álló kis csapat évindító túrája lesz január 14-én, a Gödöllői-dombságban. Erre várják Biankáék nagy szeretettel azokat a családokat, idősebbeket, fiatalokat, akik az ünnepek után szeretnének kicsit kimozdulni a friss levegőre és egy kényelmes, klasszikus értelemben vett vezetett túrán részt venni. Miközben teljesítik a 12 km-es kört, hat helyen tart a csapat kisebb megállókat, ahol Bianka mesél a környék nevezetességeiről.

 

Így érintjük a betyárvilágban is híres Papp Miska-kutat, a Babatpusztai-tavakat és a szebb időket megélt, de még így hányattatott sorsa közben is impozáns Istállókastély épületét – folytatja a túravezető az ismertetőt. 

 

A túra a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika parkolójából indul január 14-én, 9:00-kor, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött a bori.bianka1996@gmail.com e-mail címen, legkésőbb január 6-ig. 
A programon való részvétel díja: 2000 Ft/fő, ami tartalmazza a túravezetést, a névre szóló oklevelet és egy egyedi fém jelvényt.


Táv: 12 km
Szint: 290 méter
Tervezett menetidő: kb. 6-óra
Útvonal: Máriabesnyő Nagyboldogasszony Bazilika – Teleki Pál sírja – Papp Miska-
kút – Babatpusztai-tavak – Babati Istállókastély – Máriabesnyő Nagyboldogasszony Bazilika

 

További részletek a Mesél az erdő – Ismerd meg a titkait FB oldalon olvashatók vagy személyesen e-mailben kérhetők. 

 

Mindenkinek ajánljuk ezt a fajta túrázást, hisz nem csak egy szuper évindító mozgásban vehetünk részt, de megcsodálhatjuk a Gödöllői-dombságot a téli pompájában, miközben a hely történetéről is okosodunk.

 

A képek a nyári Mesél az erdő túrán készültek. 
 


Turizmus TurizmusmarketingHello

Legfrissebb cikkek


Petőfi 200 – Petőfi-busz Gödöllő főterén
Csodálatos országos program keretein belül a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára rendezett múzeumbusz egyik állomása Gödöllő lesz, február 21-én, melyet 8-16 óráig tudtok ingyenesen látogatni. Kihagyhatatlan lehetőség, számos érdekes információval. 
V. Kolbásztöltő verseny a Gödöllői Városi Piacon február 11-én
Január 31-én a versenyre való nevezése lezárult, azonban 2023. 02. 11-én, szombaton 13 órától várják az érdeklődőket, kóstolni vágyókat a Gödöllői Városi Piacon 13:00 órától: remek kolbászok és a fantasztikus hangulat garantált. 
A DIGI közleménye: február 1-jén karbantartás Gödöllőn is
Február 1-jén a hajnali órákban 1:00-től 5:30-ig a DIGI hálózatkarbantartást és fejlesztési munkálatokat végez, ekkor kiesés várható mind az internet, a kábeltévé, a műholdas TV mind a vezetékes-és mobiltelefonok esetében.
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!