Kívül roppanós, belül omlós – egyszerű tejes kifli recept
Nincs is jobb egy friss, ropogós házi tejes kiflinél, és az íze olyan, amilyet a boltban biztosan nem találsz! Egy kis vajjal magában, vagy felvágottal megpakolva – mindenhogyan finom, azt garantáljuk.
Hozzávalók
8 db puha kiflihez (jobban jársz, ha duplázol egyből)
- 350g liszt
- 250ml tej
- 25g élesztő
- 1 kk. cukor
- 25g olvasztott vaj
- 1tk só
Elkészítés
Langyos tejben kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszthez és olvasztott vajhoz. Összeállítjuk a tésztát, majd 5p gépi dagasztás után hozzáadjuk a sót is. Kellemes „dögönyöznivaló” tésztát kapunk, amit lisztezett felületen kicsit kinyújtunk. Elosztjuk 8 részre igazságosan, és az így kapott háromszögeket még tovább nyújtjuk. Feltekerjük, és kifli alakúra formázzuk. Sütőpapírozott tepsire helyezzük, megkenjük egy kis tejjel. Amíg felmelegítjük a sütőt 190 fokra addig pihen kicsit, majd aranybarnára sütjük. Kész is!
Tippek
- csinálhatod éjszakai kelesztéssel is, dagasztás után lefedve menjen a hűtőbe, reggel egyből lehet nyújtani, formázni
- ha fagyasztani szeretnéd, feltekerés után mehet egyből a fagyasztóba. Fogyasztás előtt kiveszed, kienged a tepsin, lekened, mehet sülni
- 17cm hosszú volt a háromszögem talpa, amiből csavartam
- minél hosszabb a szár, annál csavarosabb lesz a kifli