Kirándulj a Tatai Fényes Tanösvényen!

Főoldal > Ez Magyarország egyik legérdekesebb tanösvénye: láperdőkkel, forrásokkal!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ez Magyarország egyik legérdekesebb tanösvénye: láperdőkkel, forrásokkal!


2022/09/08
NA

Tata neve leginkább összeforrt az Öreg-tóval és a tatai várral, de nem csak ezek találhatóak ebben a csodás városban, többek között itt van a Tatai Fényes Tanösvény, mely mesébe illő lápjaival, feltörő forrásaival, fából épült sétányával és megannyi csodás látnivalójával igazán szuper őszi kirándulási cél lehet. 

Őszi kirándulás a Tatai Fényes Tanösvényen

A tatai forrásvidék története

 

Tata múltja régre nyúlik vissza, mindig vonzotta az embereket, hiszen hajdanán rengeteg tisztavízű forrásvizei voltak, ezek többsége is a Fényesen tört fel. Azonban ezeknek azörökéletűnek gondolt források sorsa a 70-es években egy szomorú fordulóponthoz érkezett: a Tatabánya környéki bányászat megerősödése miatt, a források lassan elapadtak. 
Miután a 200-es években csökkentek ezek a munkálatok, 2015-ben pedig bezárták az utolsó bányát is, így a források számára ez maga volt a megváltás: szép lassan újra elkezdtek megjelenni, a már szinte teljesen kiszáradt lápokkal együtt. 
A forrásvíz enyhén szénsavas, 20-22 fokos, környékén pedig csodálatos állat-és növényvilág található. 

 

 

Fedezd fel a tatai tanösvényt! 

 

A tanösvény és a fürdő mellett szerencsére nagy, ingyenes parkoló található, ahova le tudjuk rakni autónkat, és innen kezdhetjük meg utunkat. A belépőjegyek megvásárlása után kezdődhet is a tanösvény felfedezése: nagy fakapun érkezünk meg a látogatóközponthoz, melyben kiállításokat tekinthetünk meg, amelyek a forrásvidék élővilágáról szólnak. 

 


A központ mögött terül el a hatalmas lápvidék, mely fölött kanyarog a híres tanösvény, táblákkal szegélyezve, elmagyarázva nekünk az itt levő élővilágról szóló fontos információkat. Hamarosan találkozunk a Sarki-forrás tóval, majd, ha balra fordulunk szembe találkozunk a legszebb résszel: a 4 hektáros, mesebeli láperdővel a Nagy-Égeressel és az ott magasodó kilátótoronnyal. 


A gyerekek is jól szórakozhatnak akkor, amikor egyik partról a másikra egy kézzel hajtható komppal kell átjutnunk a tavirózsás vízen, és még egy függőhidat is kipróbálhatunk. 
A tanösvényen még haladhatunk a Kis-Égeres és a Védett-forrás tó mentén, majd hamarosan a végéhez érünk utunknak.

 


Minden évszakban kiemelkedően szép látványt nyújt ez a táj, de ha egyet választani kéne, akkor az őszi időszakot mondanánk: a lápréteg, ami a víz felszínén úszik kihagyhatatlan szépség, mindenképpen látogassunk el ide, akár gyerekekkel is.

 


Turizmus Turizmusmarketing UtazásHello

Legfrissebb cikkek


BMW, Audi, Mercedes: Gödöllőn nyitotta meg új központjának kapuit az egyik legnagyobb német autóipari beszállító
Gödöllő városa a közelmúltban újabb mérföldkövet ünnepelhetett, hiszen az egyik vezető német autóipari beszállító, a TRUMPF Hungary Kft. itt nyitotta meg legújabb központját, amely a délkelet-európai régiót szolgálja ki. A vállalat az új létesítményben a digitális hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépek, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére a régióban elérheti a 100 millió eurós forgalmat.
Fuss Veresegyházon: Veresi Futónap október 8-án
A futás mindig is az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb időtöltés volt az emberek körében. Az egészség megőrzése, a közösségépítés és a sport iránti szenvedély mind olyan tényezők, amelyek összehozzák az embereket a futópályákon. Az ilyen események nem csak a tapasztalt futók számára nyújtanak kihívást, hanem a kezdőknek is lehetőséget adnak arra, hogy beleszeressenek a futás világába. Azok számára, akik szeretnének egy remek futóeseményen részt venni, és még ráadásul Veresegyházon, az idilli kisvárosban, most itt a lehetőség!
Bezárják a gödöllői gyárat, 800 embert küldenek el
Oldalunkon nem politizálunk, csupán Gödöllőt is érintő híreket osztunk meg, ezért nem szeretnénk semmilyen politika hangvételt ennek a cikknek sem. A tények: A Lear Corporation Hungary Kft. véglegesen bezárja a gödöllői gyáregységét, az autóipari multi 800 embert küld el emiatt.
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!