Kirándulj a Tatai Fényes Tanösvényen!

Ez Magyarország egyik legérdekesebb tanösvénye: láperdőkkel, forrásokkal!

2022-09-06 20:01

Tata neve leginkább összeforrt az Öreg-tóval és a tatai várral, de nem csak ezek találhatóak ebben a csodás városban, többek között itt van a Tatai Fényes Tanösvény, mely mesébe illő lápjaival, feltörő forrásaival, fából épült sétányával és megannyi csodás látnivalójával igazán szuper őszi kirándulási cél lehet. 

Őszi kirándulás a Tatai Fényes Tanösvényen

A tatai forrásvidék története

 

Tata múltja régre nyúlik vissza, mindig vonzotta az embereket, hiszen hajdanán rengeteg tisztavízű forrásvizei voltak, ezek többsége is a Fényesen tört fel. Azonban ezeknek azörökéletűnek gondolt források sorsa a 70-es években egy szomorú fordulóponthoz érkezett: a Tatabánya környéki bányászat megerősödése miatt, a források lassan elapadtak. 
Miután a 200-es években csökkentek ezek a munkálatok, 2015-ben pedig bezárták az utolsó bányát is, így a források számára ez maga volt a megváltás: szép lassan újra elkezdtek megjelenni, a már szinte teljesen kiszáradt lápokkal együtt. 
A forrásvíz enyhén szénsavas, 20-22 fokos, környékén pedig csodálatos állat-és növényvilág található. 

 

 

Fedezd fel a tatai tanösvényt! 

 

A tanösvény és a fürdő mellett szerencsére nagy, ingyenes parkoló található, ahova le tudjuk rakni autónkat, és innen kezdhetjük meg utunkat. A belépőjegyek megvásárlása után kezdődhet is a tanösvény felfedezése: nagy fakapun érkezünk meg a látogatóközponthoz, melyben kiállításokat tekinthetünk meg, amelyek a forrásvidék élővilágáról szólnak. 

 


A központ mögött terül el a hatalmas lápvidék, mely fölött kanyarog a híres tanösvény, táblákkal szegélyezve, elmagyarázva nekünk az itt levő élővilágról szóló fontos információkat. Hamarosan találkozunk a Sarki-forrás tóval, majd, ha balra fordulunk szembe találkozunk a legszebb résszel: a 4 hektáros, mesebeli láperdővel a Nagy-Égeressel és az ott magasodó kilátótoronnyal. 


A gyerekek is jól szórakozhatnak akkor, amikor egyik partról a másikra egy kézzel hajtható komppal kell átjutnunk a tavirózsás vízen, és még egy függőhidat is kipróbálhatunk. 
A tanösvényen még haladhatunk a Kis-Égeres és a Védett-forrás tó mentén, majd hamarosan a végéhez érünk utunknak.

 


Minden évszakban kiemelkedően szép látványt nyújt ez a táj, de ha egyet választani kéne, akkor az őszi időszakot mondanánk: a lápréteg, ami a víz felszínén úszik kihagyhatatlan szépség, mindenképpen látogassunk el ide, akár gyerekekkel is.

 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...