A Gödöllői Arbo-parkban tulipánok és nárciszok sokasága vár minket: szedd magad akció Gödöllőn az Arbo-parkban!

Szedd magad akció Gödöllőn az Arbo-kertben: nárciszok és tulipánok sokaságával várnak minket

2023-04-25 12:45

Az egyre népszerűbb „Szedd magad” akciók által közelebb kerülhetünk a természethez, a régi időkhöz, amikor leginkább maguknak szedték a gyümölcsöket, virágokat az emberek és ezzel is közelebb kerültek egymáshoz, több időt töltöttek a levegőn. Most Gödöllőn, az Arbo-park mellett lévő Arbo-kertben találkozhatunk ezzel a fantasztikus kezdeményezéssel nárcisz és tulipán formájában.

Szedd magad tulipán Gödöllő

Pár szót a Gödöllői Arbo-parkról

Az évek, háborúk közbe szóltak az arborétum kalandos életében ami 1902-ben kezdődött Darányi Ignác tervei által, de az igazán nagy fordulatig egészen 1960-ig kellett várni. Ekkor egy nagy telepítési program keretein belül az Erdészeti Tudományos Intézet elkezdte bővíteni az állományt, azt, amiben jelenleg is gyönyörködhetünk; a 154 erdőtípusból álló növénygyűjteményt. Ezt követték a 70-es évek génmegőrzési céljai, ami főképp az erdővédelem és növénynemesítés volt.
1989-től lett látogatható, hiszen azelőtt csak kutatási célokra használták.
A családok, kutyasétáltatók kedvelt helye áprilistól szeptemberig 8:00-18:00-ig látogatható -októbertől márciusig 16:00-ig -, melynek látogatási rendje mindenkire vonatkozik. 

 

A parkban sárga, zöld és piros T jelzi az útvonalakat, ezek mentén megismerkedhetünk a 147 fenyővel és nyitvatermővel, illetve 875 lombos fával és cserjével. Megcsodálhatjuk többek között az erdei fenyőt, kocsányos tölgyet, vörösfenyőt és akácot. Gyermekek számára szuper játszótér van, illetve tűzrakóhely, padok, asztalok. 

Az Arbo-kert egy hangulatos kertészeti áruda a Gödöllői Erdészeti Arborétum bejárata mellett, itt található a Szedd magad akció helyszíne.

 

Szedd magad akció Gödöllőn

Az Arbo-kert Facebook posztjában olvashatjuk, hogy szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a készlet erejéig az arborétumban tulipán és nárcisz szedésre. A tulipán ára 200 Ft/szál a nárciszé 250 Ft/szál. 

 

 

Mit érdemes tudni a tulipánokról?

A tulipánok azok a virágok közé tartoznak, amiket szeretünk a tavasz jeleiként tekinteni. Nem is csoda, hogy az emberek miért szeretik ennyire ezeket a színes, csésze alakú virágokat, és miért ültetik el őket a kertjükbe, hogy évről évre visszatérjenek. Több ezer fajta létezik belőle és minden szín más jelentéssel bír. Sajnos ezeknek a csodaszép virágoknak a virágzása mindössze 7-10 napig tart ezért is érdemes a „Szedd magad” akciókra ellátogatni és megörvendeztetni magunkat néhány szállal. 

 

Tudnivalók a nárciszról

A nárciszokat és bátran nevezhetjük a tavasz hírnökeinek, szerencsére ők már jóval hosszabb ideig, 6-8 hétig is virágoznak. Meglepő módon több mint 25.000 nárciszfajta létezik és körülbelül 200 faj! Fontos tudni, hogy mérgező növényről beszélünk, ezért állatoktól és kisgyermekektől tartsd távol. Csodásan mutatnak a tulipánok mellett csokorban szedve, ezért használd ki te is a lehetőséget és menj el a gödöllői Arbo-kertbe nárciszt is szedni!
 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...