Sissi és Ferenczy Ida kapcsolata

Ez a magyar asszony volt Sissi királyné legjobb barátnője és legfőbb bizalmasa – egész életét a királynénak szentelte

2022-09-21 19:14

Sissi királyné 1864-ben magyar társalkodónőt keresett maga mellé, a magyar nyelv teljes elsajátításának érdekében. A mai napig rejtély, miért pont Ferenczy Idára esett a választás, aki csak egy egyszerű köznemesi családból származott, holott ennél jóval előkelőbb körökből válogattak ekkor társalkodónőket. Az első pillanattól kezdve meg volt közöttük a szimpátia, mely az évek alatt egy nagyon őszinte, érzelmes kapcsolattá mélyült. 

Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteménye

Egy kecskeméti lány, akinek a sorsa megpecsételődött

 

Ida 1839-ben született, Kecskeméten, egy köznemesi család negyedik gyermekeként. Amikor Erzsébet királyné magyar nyelvtanulási szándékainak híre ment, Ida csupán 25 éves volt. Eredetileg Sissinek hat nevet írtak fel a listára, mint lehetséges társalkodónőket, de a legenda szerint felkerült utólag egy hetedik név, ami nem más volt, mint Ferenczy Ida neve. Elbeszélések szerint maga Deák Ferenc javaslatára került fel a listára.


Ahogy mondani szokták, az utolsókból lesznek az elsők, máig tisztázatlan okokból, de Sissi Idát választotta, annak ellenére, hogy többen figyelmeztették: Ida a listán szereplő nevek közül a legalacsonyabb társadalmi helyzetben van. Sissi szokásához híven makacs volt és lebeszélhetetlen, ezért úgy oldották meg az udvarban, hogy ne legyen kellemetlenség Ida származásából, hogy nem társalkodónői címet kapott, hanem felolvasónő lett hivatalosan. Ennél persze, sokkal több lett Sisinek, mint arra bárki is számított.

 

" width="345">

 

Bécs, Gödöllő, Buda – mindenhol együtt

 

Erzsébet és Ida között hamar elmélyült a barátság, olyannyira, hogy Sissi ragaszkodott, Gödöllőn, Bécsben és a Budai Várban is egymás mellett legyenek a hálószobáik. Ida feladati közé tartozott, hogy magyar nyelvű újságokat és könyveket szerezzen be, ezek között voltak Jókai Mór könyvei, melyek Sissi kedvencei lettek. 
A magyar ételek is Ida által váltak Erzsébet kedvenceivé, érdekesség, hogy a felolvasónő egyszer kenyeret hozott Nagykőrösről, ami annyira megízlett a királynénak, hogy a gödöllői udvar évekig onnan rendelte a kenyeret. 

 

Kedves Idám! – levelek Sissi és Ida között

 

Ha olykor különváltak útjaik egy időre, levelekkel tartották folyamatosan a kapcsolatot, melyeket mi is elolvashatunk, a Kedves Idám! c. válogatásban. Ida a királyné halála után gondosan megőrizte a leveleket, és arra is ügyelt, hogy az utókornak csakis pozitív képe legyen Sissiről; cenzúrázta ezeket a leveleket, sokszor kivágott belőle részeket, vagy áthúzta a szavakat. 
Az alábbi levélben jól érződik, Sissi már mennyire szépen tudott magyarul 1865-ben, helyesírási hibák akadtak, de a fogalmazás már nagyon jól ment. 

 

Édes Idám,
   Ismét irok, és pedig az erdő közepében, hová megmentettem magamat, a borzasztó mellegségtől. Az igért másod leveledet még eddig nem érkezett. Én már oly izgatott vagyok végre valamit hallani, mint alig mondhatom. Ha nálad Magyarországban ily meleg van mint itt, bizonyosan sokat szenvedni fogsz, kivált a pusztán, hol az árnyék is hiányzik. Itt nagy sűrű erdő(k) /a -k az eredeti levélben áthúzva/ van, én minden reggel, a fésülködés után, kikocsizok; és hol az erdő kezdik leszállok és gyalog megyek egy csinos helyre hol a fák között egy kis fa födél alatt asztal és padok állnak. Ott maradok ebédig, olvasván, irván, vagy csevegvén a hölggyel /Erzsébet udvarhölgyére utal itt/. Sokszor is fenhangon olvasok, a kiejtés vegett. Hogy ö egy szót sem ért, az engem nem háborgat. A délutánt ugyan ezen módon töltem, csak hogy többet sétálok ha hüvesebb kezd lenni.
   18kán Ma reggel kaptam leveledet; igen igen boldog vagyok hogy te rendben vagy. Nem aggódom tovább, és nyugtabban nézek a jövendöbe. Be örülök ezen perczre ha végre ismét látni foglak, és nekem elbeszélhetz mindent, szórúl szorá, mit Kálmánoddal beszéltél; de fájdalom, még eleg messze van ezen időig. Neked persze a hetek hamarábbak és kelemetesebbek mulnak el, élvezni fogsz minden percz kedves családod körében, és csak remélek hogy honvágyod nem lesz az Ischli hegyek között. -
    Ezen levél nem könnyen olvashatni, most már két napja hogy velem kirándulást tesz.
    Isten veled, édes Idám, Horse=guarde össze vissza csókol, és én maradok hü barátnéd


                                                                                          E  
    Klaushof 18. 7. 65.

 

Sissi halála és emléke


1898.szeptember 10-én, a végzetes napon Luigi Lucheni olasz anarchista szíven döfte a 61 éves Sissit. Halálával kicsit Ida élete is véget ért. 

 

" width="345">

 

„Erzsébet királyné halálával mindent elvesztettem.” – mondta Ida.


Ida haláláig Sissi emlékének élt és annak megőrzésért. Relikviákat adományozott múzeumoknak, sőt, azért is sokat tett, hogy Erzsébetnek saját múzeuma lehessen. Könnyes szemmel emlegette, hogy Sissi sokszor mondta, hogy Ida nem csak egy felolvasónő, hanem a barátnője. 


Ida sohasem házasodott meg, 89 éves korában pedig örökre lehunyta szemeit.


A gödöllői Királyi Kastély állandó kiállításai keretén belül betekintést nyerhetünk a királyi család korabeli lakosztályaiba, illetve Ida lakosztályában kiállított tárgyakra és megannyi csodás, történelmi jelentőségű emlékre, amikről itt lehet utánaolvasni.
 

Aktuális híreink

Hírek
A nyár beköszöntével újra megnyílnak a kapuk a Mézesvölgyi Nyár fesztiválra, amely immár nyolcadik alkalommal...
Hírek
Figyelem, sportkedvelők! Gödöllő hamarosan a vízisportok központjává válik, hiszen az Ötpróba Úszónapok következő...
Hírek
A Gödöllői Királyi Kastély egykoron a Habsburgok ragyogó ékköveként csillogott a magyar királyság koronáján....