Gödöllőre érkezik a világ legnagyobb Sisi gyűjteménye, Sisi on Tour néven: a csodás kiállítás szeptembertől januárig lesz látható a Gödöllői Király Kastélyban!

Főoldal > Sisi on Tour Gödöllő: a Királyi Kastélyba jön a világ a legnagyobb Sisi gyűjteménye

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Sisi on Tour Gödöllő: a Királyi Kastélyba jön a világ a legnagyobb Sisi gyűjteménye


2023/07/20
NA

Szeptemberben a Gödöllői Királyi Kastély méltán büszkélkedhet azzal, hogy vendégül látja a Sisi on Tour című időszaki kiállítást, melynek rendezésében a Gödöllői Királyi Kastély és a híres Schönbrunn Group közösen vesz részt. A tárlat középpontjában Wittelsbach Erzsébet, azaz Sisi, az 19. századi európai történelem egyik legérdekesebb és rejtélyes személyisége áll. Az esemény különlegességét tovább fokozza, hogy ezen alkalmat használva tiszteleghetünk a császárné halálának 125. évfordulóján.

Sisi on Tour Gödöllő

Sisi on Tour Gödöllő: Erzsébet királyné személyes tárgyait csodálhatjuk meg

 

Az Erzsébet királyné személyes tárgyainak gyűjteményét felvonultató kiállítás mély betekintést nyújt a császárné életébe, nem csak, mint történelmi személyiségbe, hanem mint egy emberbe, akinek az élete mélyen meghatározta az őt körülvevő világot. A látogatók számára izgalmas pillanatokat kínál majd az a lehetőség, hogy közelebbről megismerhetik Sisi mindennapi életét, valamint közvetlen családtagjai életének apró részleteit, melyek a használati tárgyakban rejtőznek. 

 

Sisi on Tour Gödöllő: ez a világ legnagyobb Sisi-gyűjteménye

 

A bécsi Hofburgban 2004-ben megnyitott Sisi Múzeum hatalmas gyűjteményének bővítése volt a Schönbrunn Group célja, melynek eredményeként mára ez a kollekció több mint 1000 darabot számlál: ezáltal a világ legnagyobb Sisi-gyűjteményének tekinthető. A legérdekesebb tárgyakból az osztrák szakemberek egy utazó kiállítást hoztak létre, amelynek első állomása Gödöllő lesz. Az itt kiállított mintegy 200 tárgy megidézi Sisi korát és életének jelentős eseményeit. 

 

Nem is lehetne szebb első állomás Gödöllőnél, hiszen köztudott, hogy Sisi imádott itt élni, miután koronázási ajándékként 1867-ben megkapták a Gödöllői Grassalkovich Kastélyt. Idézve őt egy édesanyjának szóló leveléből pontosan ezt bizonyítja:

 

„Itt nyugta van az embernek, nincsenek rokonok, nem piszkálódik senki, ott meg Bécsben az az egész császári pereputty! Engem sem feszélyez itt semmi, úgy élek, mint falun, sétálhatok, kikocsizhatok egyedül!"

 

A kiállítás tele lesz csodás érdekességgel a Sisi on Tour Gödöllői állomásán

 

A kiállítás érdekességei között található egy selyemruha és főkötő, melyet Erzsébet a keresztelőjén viselt. Ezen kívül látható lesz egy császári jelmondatával és a magyar koronával díszített aranyozott tartály is, melyben az 1867. június 8-i koronázás dombjának földje is megtalálható. Az egyik legmeghatóbb darab egy aranyból készült medál, amelyben Erzsébet lányának, Gizellának és fiának, Rudolfnak a fényképe található.

 

Sisi on Tour Gödöllő: a híres fekete napernyőt is megtekinthetjük

 

A tárlaton továbbá megtekinthető lesz Sisi különleges, fekete napernyője, több, a császári családtagokat ábrázoló portré, valamint számos dokumentum, porcelán, és textil. A kollekcióban helyet kapott többek között a királyné gimnasztikanadrágja és Rudolf trónörökös vadászmellénye is, melyek további érdekességeket rejtik magukban. A metszetek és grafikák pedig segítségükkel teljesebbé teszik a korabeli világ bemutatását.

A kiállítás kurátora nem más, mint Michael Wohlfart, a bécsi Sisi Múzeum Erzsébet királyné-szakértője. Szakértelme és elkötelezettsége garantálja, hogy a tárlat minden látogató számára emlékezetes és tanulságos élményt nyújtson.

 

A Gödöllői Királyi Kastély szeptembertől januárig várja a Sisi on Tour érdeklődőit

 

Szeptember 8-tól január 28-ig a Gödöllői Királyi Kastély várja az érdeklődőket a Sisi on Tour kiállításra, amely egyedülálló alkalmat kínál a látogatóknak, hogy betekintést nyerjenek egy királyné életébe és az őt körülvevő történelmi környezetbe. A gyűjtemény gazdagsága és sokszínűsége garantáltan elbűvöli majd azokat, akik érdeklődnek a múlt és a történelem iránt. Ne hagyd ki ezt a lenyűgöző kiállítást, mely méltó módon tiszteleg az emlékezetes és a magyarok által annyira szeretett Sisi előtt. 

 

Forrás: MH/MTI
 


ElemzésekHello

Legfrissebb cikkek


Gödöllő Egészségügyi Központ: változnak a szabályok és díjak októbertől
A gödöllői egészségügyi központban jelentős változásokra számíthatnak a betegek, ahogy az október beköszönt. A városi képviselőtestület szeptember 21-i tanácskozásán jóváhagyta a Tormay Károly Egészségügyi Központ térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások szabályzatának frissítését, amely hatással lesz az itt ellátott páciensekre és a szolgáltatások igénybevételének módjára.
BMW, Audi, Mercedes: Gödöllőn nyitotta meg új központjának kapuit az egyik legnagyobb német autóipari beszállító
Gödöllő városa a közelmúltban újabb mérföldkövet ünnepelhetett, hiszen az egyik vezető német autóipari beszállító, a TRUMPF Hungary Kft. itt nyitotta meg legújabb központját, amely a délkelet-európai régiót szolgálja ki. A vállalat az új létesítményben a digitális hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépek, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére a régióban elérheti a 100 millió eurós forgalmat.
Fuss Veresegyházon: Veresi Futónap október 8-án
A futás mindig is az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb időtöltés volt az emberek körében. Az egészség megőrzése, a közösségépítés és a sport iránti szenvedély mind olyan tényezők, amelyek összehozzák az embereket a futópályákon. Az ilyen események nem csak a tapasztalt futók számára nyújtanak kihívást, hanem a kezdőknek is lehetőséget adnak arra, hogy beleszeressenek a futás világába. Azok számára, akik szeretnének egy remek futóeseményen részt venni, és még ráadásul Veresegyházon, az idilli kisvárosban, most itt a lehetőség!
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!