Gödöllőre érkezik a világ legnagyobb Sisi gyűjteménye, Sisi on Tour néven: a csodás kiállítás szeptembertől januárig lesz látható a Gödöllői Király Kastélyban!

Sisi on Tour Gödöllő: a Királyi Kastélyba jön a világ a legnagyobb Sisi gyűjteménye

2023-07-20 17:46

Szeptemberben a Gödöllői Királyi Kastély méltán büszkélkedhet azzal, hogy vendégül látja a Sisi on Tour című időszaki kiállítást, melynek rendezésében a Gödöllői Királyi Kastély és a híres Schönbrunn Group közösen vesz részt. A tárlat középpontjában Wittelsbach Erzsébet, azaz Sisi, az 19. századi európai történelem egyik legérdekesebb és rejtélyes személyisége áll. Az esemény különlegességét tovább fokozza, hogy ezen alkalmat használva tiszteleghetünk a császárné halálának 125. évfordulóján.

Sisi on Tour Gödöllő

Sisi on Tour Gödöllő: Erzsébet királyné személyes tárgyait csodálhatjuk meg

 

Az Erzsébet királyné személyes tárgyainak gyűjteményét felvonultató kiállítás mély betekintést nyújt a császárné életébe, nem csak, mint történelmi személyiségbe, hanem mint egy emberbe, akinek az élete mélyen meghatározta az őt körülvevő világot. A látogatók számára izgalmas pillanatokat kínál majd az a lehetőség, hogy közelebbről megismerhetik Sisi mindennapi életét, valamint közvetlen családtagjai életének apró részleteit, melyek a használati tárgyakban rejtőznek. 

 

Sisi on Tour Gödöllő: ez a világ legnagyobb Sisi-gyűjteménye

 

A bécsi Hofburgban 2004-ben megnyitott Sisi Múzeum hatalmas gyűjteményének bővítése volt a Schönbrunn Group célja, melynek eredményeként mára ez a kollekció több mint 1000 darabot számlál: ezáltal a világ legnagyobb Sisi-gyűjteményének tekinthető. A legérdekesebb tárgyakból az osztrák szakemberek egy utazó kiállítást hoztak létre, amelynek első állomása Gödöllő lesz. Az itt kiállított mintegy 200 tárgy megidézi Sisi korát és életének jelentős eseményeit. 

 

Nem is lehetne szebb első állomás Gödöllőnél, hiszen köztudott, hogy Sisi imádott itt élni, miután koronázási ajándékként 1867-ben megkapták a Gödöllői Grassalkovich Kastélyt. Idézve őt egy édesanyjának szóló leveléből pontosan ezt bizonyítja:

 

„Itt nyugta van az embernek, nincsenek rokonok, nem piszkálódik senki, ott meg Bécsben az az egész császári pereputty! Engem sem feszélyez itt semmi, úgy élek, mint falun, sétálhatok, kikocsizhatok egyedül!"

 

A kiállítás tele lesz csodás érdekességgel a Sisi on Tour Gödöllői állomásán

 

A kiállítás érdekességei között található egy selyemruha és főkötő, melyet Erzsébet a keresztelőjén viselt. Ezen kívül látható lesz egy császári jelmondatával és a magyar koronával díszített aranyozott tartály is, melyben az 1867. június 8-i koronázás dombjának földje is megtalálható. Az egyik legmeghatóbb darab egy aranyból készült medál, amelyben Erzsébet lányának, Gizellának és fiának, Rudolfnak a fényképe található.

 

Sisi on Tour Gödöllő: a híres fekete napernyőt is megtekinthetjük

 

A tárlaton továbbá megtekinthető lesz Sisi különleges, fekete napernyője, több, a császári családtagokat ábrázoló portré, valamint számos dokumentum, porcelán, és textil. A kollekcióban helyet kapott többek között a királyné gimnasztikanadrágja és Rudolf trónörökös vadászmellénye is, melyek további érdekességeket rejtik magukban. A metszetek és grafikák pedig segítségükkel teljesebbé teszik a korabeli világ bemutatását.

A kiállítás kurátora nem más, mint Michael Wohlfart, a bécsi Sisi Múzeum Erzsébet királyné-szakértője. Szakértelme és elkötelezettsége garantálja, hogy a tárlat minden látogató számára emlékezetes és tanulságos élményt nyújtson.

 

A Gödöllői Királyi Kastély szeptembertől januárig várja a Sisi on Tour érdeklődőit

 

Szeptember 8-tól január 28-ig a Gödöllői Királyi Kastély várja az érdeklődőket a Sisi on Tour kiállításra, amely egyedülálló alkalmat kínál a látogatóknak, hogy betekintést nyerjenek egy királyné életébe és az őt körülvevő történelmi környezetbe. A gyűjtemény gazdagsága és sokszínűsége garantáltan elbűvöli majd azokat, akik érdeklődnek a múlt és a történelem iránt. Ne hagyd ki ezt a lenyűgöző kiállítást, mely méltó módon tiszteleg az emlékezetes és a magyarok által annyira szeretett Sisi előtt. 

 

Forrás: MH/MTI
 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...