1867.június 8-án koronázták meg I. Ferenc Józsefet és Erzsébetet a budavári Nagyboldogasszony-templomban: nézzük meg ennek az ikonikus napnak a főbb eseményeit!

156 éve ezen a napon koronázták meg I. Ferenc Józsefet és Sisit

2023-06-08 14:29

A történelem számos emlékezetes pillanatot tartogat, amelyek mérföldköveknek számítanak egy adott korszakban vagy ország történetében. Az egyik ilyen jelentős esemény volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József koronázása volt, amely pont a mai napon 156 éve történt: 1867.június 8-án. Gyere velem egy időutazásra és vegyük végig ennek a meghatározó napnak az eseményeit, érdekességeit. 

Sisi koronázás

A koronázás következtében Budapest világváros lett 

A magyar főváros az osztrák-magyar kiegyezés egyértelmű nyertese lett, amelynek következtében 155 évvel ezelőtt, 1867. június 8-án Ferenc Józsefet a budavári Nagyboldogasszony-templomban magyar királlyá koronázták, feleségét, Erzsébetet pedig királynévé. Budapest az azt követő évtizedekben jelentős fejlődésen ment keresztül, és világvárossá vált. Ezért teljesen érthető volt, hogy a koronázás 25. és 40. évfordulóján is többnapos ünnepségsorozatot rendeztek.

 

A diadalkapuk emelkedtek, a Citadella ágyúi díszlövéseket adtak le, katonai díszszemle keretében bemutatkoztak a hadsereg egységei, fáklyás felvonulás, tűzijáték és szerenád színesítette a programokat. Az utcákon százezres tömeg hömpölygött, amely hatalmas lelkesedéssel ünnepelte a koronázást.

 

A koronázás eseményét egy borzalmas tragédia árnyékolta be 

Az Erzsébet királyné és I. Ferenc József koronázására 1867. június 8-án került sor; az esemény hatalmas ünnepségsorozattal járt, amely a korabeli sajtó és az emberek széles körű figyelmét vonzotta. A ceremónián részt vett a politikai és társadalmi elit, valamint számos külföldi vendég is, akik a korabeli Európa uralkodói közül érkeztek. 

 

Szomorú tragédia árnyékolta be az eseményt a királyi pár életében, ugyanis Albrecht főherceg 18 éves lánya, Matild főhercegnő két héttel a koronázás előtt halt meg egy egészen elképesztő baleset következtében. A lány titokban cigarettázott, ami nem volt illendő, pláne egy főhercegnőnek, ezért maikor véletlen rányitottak Matild az égő cigarettát a háta mögé rejtette, amitől kigyulladt a ruhája és maga a fiatal lány is. Borzalmas haláltusát vívott, majd belehalt sérüléseibe. 

 

A királyi párt, kifejezetten Sisit (az ő unokatestvérének a lánya volt Matild) teljesen lesújtotta a hír, nehezen tudtak azonosulni a koronázás emelkedett hangulatával. A hivatalos több napos udvari gyász, pedig erősen átszervezte a királyi koronázás bizonyos elemeit, ilyen volt például a szokásos esti fáklyás menet elmaradása. 

 

A koronázás jelentősége

Erzsébet királyné és I. Ferenc József koronázása óriási jelentőséggel bírt: az esemény hozzájárult a kiegyensúlyozottabb politikai helyzethez és a társadalmi stabilitáshoz. Erzsébet királyné - akit Sisiként emlegetnek a legtöbben - népszerűsége révén tovább erősítette a birodalom és a magyar nép közötti kapcsolatokat.

 

A koronázás után Erzsébet királyné jelentős szerepet játszott a birodalom kulturális életében és a társadalmi ügyekben. Gyakran látogatta Magyarországot - különösön Gödöllőt kedvelte - és az ott töltött idő alatt számos jótékonysági intézkedést és fejlesztést támogatott, emellett erősen hozzájárult a turizmus fellendüléséhez.

 

Erzsébet királyné és I. Ferenc József koronázása ikonikus esemény volt Ausztria-Magyarország történelmében. A ceremónia mérföldkőként szolgált a birodalom egységének és a társadalmi stabilitásnak az erősítésében. A koronázás továbbá az uralkodók és a magyar nép közötti kapcsolatok fejlődését is elősegítette. Máig emlékeztet minket arra, hogy az összetartás és az egység fontos tényezők a történelem során.

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...