1867.június 8-án koronázták meg I. Ferenc Józsefet és Erzsébetet a budavári Nagyboldogasszony-templomban: nézzük meg ennek az ikonikus napnak a főbb eseményeit!

Főoldal > 156 éve ezen a napon koronázták meg I. Ferenc Józsefet és Sisit

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

156 éve ezen a napon koronázták meg I. Ferenc Józsefet és Sisit


2023/06/08
NA

A történelem számos emlékezetes pillanatot tartogat, amelyek mérföldköveknek számítanak egy adott korszakban vagy ország történetében. Az egyik ilyen jelentős esemény volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József koronázása volt, amely pont a mai napon 156 éve történt: 1867.június 8-án. Gyere velem egy időutazásra és vegyük végig ennek a meghatározó napnak az eseményeit, érdekességeit. 

Sisi koronázás

A koronázás következtében Budapest világváros lett 

A magyar főváros az osztrák-magyar kiegyezés egyértelmű nyertese lett, amelynek következtében 155 évvel ezelőtt, 1867. június 8-án Ferenc Józsefet a budavári Nagyboldogasszony-templomban magyar királlyá koronázták, feleségét, Erzsébetet pedig királynévé. Budapest az azt követő évtizedekben jelentős fejlődésen ment keresztül, és világvárossá vált. Ezért teljesen érthető volt, hogy a koronázás 25. és 40. évfordulóján is többnapos ünnepségsorozatot rendeztek.

 

A diadalkapuk emelkedtek, a Citadella ágyúi díszlövéseket adtak le, katonai díszszemle keretében bemutatkoztak a hadsereg egységei, fáklyás felvonulás, tűzijáték és szerenád színesítette a programokat. Az utcákon százezres tömeg hömpölygött, amely hatalmas lelkesedéssel ünnepelte a koronázást.

 

A koronázás eseményét egy borzalmas tragédia árnyékolta be 

Az Erzsébet királyné és I. Ferenc József koronázására 1867. június 8-án került sor; az esemény hatalmas ünnepségsorozattal járt, amely a korabeli sajtó és az emberek széles körű figyelmét vonzotta. A ceremónián részt vett a politikai és társadalmi elit, valamint számos külföldi vendég is, akik a korabeli Európa uralkodói közül érkeztek. 

 

Szomorú tragédia árnyékolta be az eseményt a királyi pár életében, ugyanis Albrecht főherceg 18 éves lánya, Matild főhercegnő két héttel a koronázás előtt halt meg egy egészen elképesztő baleset következtében. A lány titokban cigarettázott, ami nem volt illendő, pláne egy főhercegnőnek, ezért maikor véletlen rányitottak Matild az égő cigarettát a háta mögé rejtette, amitől kigyulladt a ruhája és maga a fiatal lány is. Borzalmas haláltusát vívott, majd belehalt sérüléseibe. 

 

A királyi párt, kifejezetten Sisit (az ő unokatestvérének a lánya volt Matild) teljesen lesújtotta a hír, nehezen tudtak azonosulni a koronázás emelkedett hangulatával. A hivatalos több napos udvari gyász, pedig erősen átszervezte a királyi koronázás bizonyos elemeit, ilyen volt például a szokásos esti fáklyás menet elmaradása. 

 

A koronázás jelentősége

Erzsébet királyné és I. Ferenc József koronázása óriási jelentőséggel bírt: az esemény hozzájárult a kiegyensúlyozottabb politikai helyzethez és a társadalmi stabilitáshoz. Erzsébet királyné - akit Sisiként emlegetnek a legtöbben - népszerűsége révén tovább erősítette a birodalom és a magyar nép közötti kapcsolatokat.

 

A koronázás után Erzsébet királyné jelentős szerepet játszott a birodalom kulturális életében és a társadalmi ügyekben. Gyakran látogatta Magyarországot - különösön Gödöllőt kedvelte - és az ott töltött idő alatt számos jótékonysági intézkedést és fejlesztést támogatott, emellett erősen hozzájárult a turizmus fellendüléséhez.

 

Erzsébet királyné és I. Ferenc József koronázása ikonikus esemény volt Ausztria-Magyarország történelmében. A ceremónia mérföldkőként szolgált a birodalom egységének és a társadalmi stabilitásnak az erősítésében. A koronázás továbbá az uralkodók és a magyar nép közötti kapcsolatok fejlődését is elősegítette. Máig emlékeztet minket arra, hogy az összetartás és az egység fontos tényezők a történelem során.


ElemzésekHello

Legfrissebb cikkek


Gödöllő Egészségügyi Központ: változnak a szabályok és díjak októbertől
A gödöllői egészségügyi központban jelentős változásokra számíthatnak a betegek, ahogy az október beköszönt. A városi képviselőtestület szeptember 21-i tanácskozásán jóváhagyta a Tormay Károly Egészségügyi Központ térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások szabályzatának frissítését, amely hatással lesz az itt ellátott páciensekre és a szolgáltatások igénybevételének módjára.
BMW, Audi, Mercedes: Gödöllőn nyitotta meg új központjának kapuit az egyik legnagyobb német autóipari beszállító
Gödöllő városa a közelmúltban újabb mérföldkövet ünnepelhetett, hiszen az egyik vezető német autóipari beszállító, a TRUMPF Hungary Kft. itt nyitotta meg legújabb központját, amely a délkelet-európai régiót szolgálja ki. A vállalat az új létesítményben a digitális hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépek, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére a régióban elérheti a 100 millió eurós forgalmat.
Fuss Veresegyházon: Veresi Futónap október 8-án
A futás mindig is az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb időtöltés volt az emberek körében. Az egészség megőrzése, a közösségépítés és a sport iránti szenvedély mind olyan tényezők, amelyek összehozzák az embereket a futópályákon. Az ilyen események nem csak a tapasztalt futók számára nyújtanak kihívást, hanem a kezdőknek is lehetőséget adnak arra, hogy beleszeressenek a futás világába. Azok számára, akik szeretnének egy remek futóeseményen részt venni, és még ráadásul Veresegyházon, az idilli kisvárosban, most itt a lehetőség!
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!