A Schönbrunn kincsei Gödöllőn elhozza azt a lenyűgöző történetet, amely Erzsébet királyné különleges életét mutatja be: ne hagyjuk ki, január 28-ig megtekinthetjük a Gödöllői Királyi Kastélyban!

Schönbrunn kincsei Gödöllőn: Sisi olyan arcát mutatja meg, amit még sose láttál

2023-11-07 14:26

Szeptember 7-én ünnepélyes keretek között megnyílt a Schönbrunn kincsei című időszaki kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban, amely egyedülálló módon mutatja be Erzsébet királyné és a királyi család számos relikviáját. Közel 200 különleges tárgy és műalkotás érkezett a kastélyba egyenesen Ausztriából, amelyek mostantól a nagyközönség számára is elérhetővé váltak. Ellátogattam én is a kiállításra, így szeretném veletek megosztani az élményeimet! 

Schönbrunn Kincsei Gödöllőn

Schönbrunn kincsei Gödöllőn: 125 éve halt meg Erzsébet királyné, mindenki Sisije

 

A Schönbrunn Group nevű vállalat 1992-ben indította el az Császári rezidenciák nevű gyűjteményét, amely azóta is folyamatosan növekszik. A gyűjteményben olyan egyedülálló relikviák találhatók, amelyek a császári udvar mindennapjaihoz és a család egyes tagjaihoz köthetők. A kollekció jelenleg már meghaladja az 1000 tárgyat, ami a világ legnagyobb Sisi-gyűjteményévé teszi.

 

Az izgalmas és változatos tárgyi anyag most már lehetővé teszi időszaki kiállítások rendezését különböző témákban az állandó kiállítások mellett. A gyűjtemény legkiemelkedőbb darabjaiból bécsi szakemberek egy utazó kiállítást hoztak létre, amelynek első bemutatóhelyszíne a Gödöllői Királyi Kastély. Ennek a különleges kiállításnak köszönhetően a látogatók betekinthetnek a császári udvar és Sisi életének izgalmas részleteibe, mindezt egy gyönyörű és történelmi környezetben, Sisi szeretett kastélyában, amiről köztudott, hogy a „búvóhelye” volt, itt tudott önmaga lenni igazán.

 

A kiállítás egyben tiszteletadás is Erzsébet királyné halálának 125. évfordulója előtt. Ez a kiállítás lehetőséget nyújt a közönségnek arra, hogy méltó módon megemlékezzen a királyné életéről és tragikus sorsáról. 

 

Schönbrunn kincsei Gödöllőn: miért szerették és szeretik ennyire Sisit az emberek?

 

Mielőtt bemutatnám a kiállítás egyes elemeit (természetesen nem írok le mindent, hiszen el kell menni és élőben látni, mert bármennyire is próbálom, nem tudom visszaadni írásban a látványt és az érzést), kicsit merüljünk el Sisi életében, na de nem a száraz történelmi részt nézve, hanem őt, mint feleséget, anyát, királynét és leginkább Sisit, mint egy egyszerű nőt. 


Erzsébet szinte gyerekként került be a királyi családba, amikor egy véletlen folytán I. Ferenc József őt választotta hitveséül, szerelem volt első látásra mindkét fél részéről. 
Ez a meghittség és boldogság nem tartott sokáig, hiszen Erzsébet nem bírta elviselni a hirtelen jött népszerűséget, a bécsi udvar etikettjét, a privát szféra teljes megszűnését és azt sem, hogy gyermekei nevelésében alig vehette ki a részét, így élete végéig egy szorongó, depresszióra hajlamos, szomorú nő maradt, akit viszont mindenki csak imádni tudott. Miért szerették ennyien őt?


Erre a kérdésre valószínűleg sose tudunk teljesen egyértelmű választ adni, azonban korabeli leírásokból, levelekből elképzelhetjük, Sisi miért volt ekkora hatással az emberekre. 
A szépsége, magas és vékony alkata mellett ott volt az az úttörő természete, ami nem csak a királyi udvarban, de az akkori korban is teljesen eltért a megszokottól. Kimerte mondani a véleményét, szabad akart lenni és lázadt is, ha valami nem tetszett neki. Egy nő a 19.században, aki megelőzte korát és nem félt a következményektől. 

 

#GALERIA2-56#

 

Schönbrunn kincsei Gödöllőn: Sisi sose volt még ennyire emberi

 

Izgatottan vártam a napot, hogy ellátogathassak a Gödöllői Királyi Kastélyba megtekinteni az általam csodált és nagyra tartott Sisi személyes tárgyait, ruháit, leveleit. 


A Schönbrunn kiállítás végig vezet minket három termen át Sisi életén a személyes tárgyain keresztül, kezdve az egészen kislánykori keresztelőruhájától, mely mellett a pöttömnyi cipőcskéi is megtekinthetőek, át a fiatal éveibe, majd láthatjuk a fekete gyászruháit, amiket fia, Rudolf tragikus halála után viselt egészen élete végéig, és láthatjuk festményeken a már idősödő, de még mindig gyönyörű Sisit, a végén pedig elolvashatjuk halálának borzalmas történetét, korabeli rajzzal ábrázolva. 


Minden tárgy, levél és ruha mellett tablók mesélik el nekünk az adott látnivaló történetét, annyira érdekesen taglalva, hogy tátott szájjal olvastam el őket. Sisi napernyője, melyben jól láthatóan bele van vésve a védjegye, az „E” betű, fenséges ruhakölteményei és a tornanadrágja voltak a személyes kedvenceim, legutóbbi láttán rácsodálkoztam, hogy mennyire vékony dereka lehetett Sisinek, ha ez a nadrág jó volt rá.


Három terem, megannyi tárgy, egy élet története: mit mesél el nekünk a Schönbrunn kincsei kiállítás?

 

Elmesél egy korszakot, ami ma már a modern kortól fényév távolságra tűnik, betekintést mutat egy 19.századbeli királyi család életébe, de leginkább megmutatja nekünk Sisit, azt a Sisit, aki nem a történelem könyvekben van, hanem azt az egyszerű nőt, aki imádott lovagolni, nagyokat sétálni, utálta a felhajtást, akin hatalmas nyomás volt, mert elkönyvelték gyönyörűnek és vékonynak, ezért úgy érezte élete végéig meg kell felelnie ennek a szerepnek bármi áron. A helyszín még inkább rabul ejt minket, hiszen bárhova is nézünk a Gödöllői Királyi Kastélyban, elképzeljük Sisit, aki ezek a falak között élte életét, itt írta leveleit és tette a közeli parkban hatalmas sétáit. 

 

A Schönbrunn kincsei kiállítás közel hozza a mai emberekhez, az egykori bálványt, Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach-ot, azaz Sisit, akinek talán sose volt még ennyire személyes és emberi bemutatása. Tekintsd meg te is a Gödöllői Királyi Kastély időszakos kiállítását, a Schönbrunn kincseit, amit megtehetsz egészen 2024. január 28-ig

Aktuális híreink

Hírek
A nyár beköszöntével újra megnyílnak a kapuk a Mézesvölgyi Nyár fesztiválra, amely immár nyolcadik alkalommal...
Hírek
Figyelem, sportkedvelők! Gödöllő hamarosan a vízisportok központjává válik, hiszen az Ötpróba Úszónapok következő...
Hírek
A Gödöllői Királyi Kastély egykoron a Habsburgok ragyogó ékköveként csillogott a magyar királyság koronáján....