Kirándulj a Rudabányai tónál!

Ez Magyarország legszebb és legmélyebb tava: közel 60 méter mély!

2022-08-28 12:54

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Rudabánya, Kazincbarcikától 15 km-re helyezkedik el, alig 3000 fős lakosságával. Azonban olyan látványossággal rendelkezik ez az egykori bányaváros, amivel itthon egy se: itt található hazánk legmélyebb és egyben legveszélyesebb tava, a csodálatosan szép Rudabányai-tó. 

Magyarország legszebb tava

Már a kelták is itt Rudabányán fejtettek vasércet

 

A hely bányászati története egészen az őskori keltákig vezethető vissza, ugyanis ők kezdtek el minden bizonnyal először itt vasércet bányászni. A 14.századi leírásom alapján aranyat, ezüstöt és rezet is bányászták már itt. A nagymértékű vaskitermelés a 19.század utolsó éveiben kezdődött, azonban 1985-ben végleg befejeződött, ugyanis a vasérbányászat gazdaságtalanná vállt. 
Az elhagyott helyszínt a természet visszafoglalta, a tó pedig két bányarész találkozásánál keletkezett; először két részből álló tó jött létre a csapadák által feltöltött üregekből, majd az idő múlásával ezek egyesültek, és kialakult a ma is látható állóvíz, amit borsodi tengerszemnek is szoktak nevezni. 
A tó hossza 300 méteres, szélessége átlagban 80 méter, legmélyebb pontja pedig 60 méter, és ezen a ponton a víz hőmérséklete maximum 6 fokos. 

 

 

10 millió éves maradványok: az ősmajom lelet megtalálása Rudabányán 

 

1965-ben szenzációs felfedezésre akadtak a kutatók Hernyák Gábor vezetésével: a kőzetrétegekben 10 millió éves maradványokat találtak melyek között ott volt, a Rudapithecus hungaricus – becenevén Rudi - állkapocstöredéke is, aki a jelenkori emberszabású majmok őseként tartunk számon. Mellette felfedeztek még egykori őslovak, orrszarvúak és masztodonok maradványait. 
Ezzel a fantasztikus kutatási eredménnyel az ország egy csapásra megismerte Rudabánya nevét. 

 

 

Menj végig a rudabányai tanösvényen, csodált meg a tavat, de fürdeni tilos!

 

A tanösvényen végig járhatjuk a bányatavat: utunkat a kilátópontok mellett információs táblák kísérik, melyek bemutatják a nem csak földtanilag de régészetileg is érdekes pontokat, felhívják a figyelmet az ásványokra, a vízre és a csodálatos panorámára. 
A tó lenyűgöző, kékes-zöldes, nagyon tiszta vize csalogató lehet egy melegebb napon egy csobbanásra, de ez szigorúan tilos! Hiszen nagyon hirtelen mélyül a tó – egészen 60 méter mélyig -, benne pedig halálos sziklák vannak, így tényleg hazánk egyik legveszélyesebb tavának mondhatjuk, ezért csak a szemünknek szóljon csodálatos látványa.  

 

 

Csodálatos látvány és kikapcsoldóás, nem mellesleg pedig történelmi jelentőségű hely! 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
A Forma-1-es Magyar Nagydíj miatt július 18-21. között jelentős forgalmirend-változások lesznek Gödöllőn...
Hírek
Az utóbbi időben egyre több negatív híradás érkezett a gödöllői HÉV-ről, különösen a Kerepes környéki szakaszról....