Kirándulj a Rudabányai tónál!

Főoldal > Ez Magyarország legszebb és legmélyebb tava: közel 60 méter mély!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ez Magyarország legszebb és legmélyebb tava: közel 60 méter mély!


2022/08/28

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Rudabánya, Kazincbarcikától 15 km-re helyezkedik el, alig 3000 fős lakosságával. Azonban olyan látványossággal rendelkezik ez az egykori bányaváros, amivel itthon egy se: itt található hazánk legmélyebb és egyben legveszélyesebb tava, a csodálatosan szép Rudabányai-tó. 

Magyarország legszebb tava

Már a kelták is itt Rudabányán fejtettek vasércet

 

A hely bányászati története egészen az őskori keltákig vezethető vissza, ugyanis ők kezdtek el minden bizonnyal először itt vasércet bányászni. A 14.századi leírásom alapján aranyat, ezüstöt és rezet is bányászták már itt. A nagymértékű vaskitermelés a 19.század utolsó éveiben kezdődött, azonban 1985-ben végleg befejeződött, ugyanis a vasérbányászat gazdaságtalanná vállt. 
Az elhagyott helyszínt a természet visszafoglalta, a tó pedig két bányarész találkozásánál keletkezett; először két részből álló tó jött létre a csapadák által feltöltött üregekből, majd az idő múlásával ezek egyesültek, és kialakult a ma is látható állóvíz, amit borsodi tengerszemnek is szoktak nevezni. 
A tó hossza 300 méteres, szélessége átlagban 80 méter, legmélyebb pontja pedig 60 méter, és ezen a ponton a víz hőmérséklete maximum 6 fokos. 

 

 

10 millió éves maradványok: az ősmajom lelet megtalálása Rudabányán 

 

1965-ben szenzációs felfedezésre akadtak a kutatók Hernyák Gábor vezetésével: a kőzetrétegekben 10 millió éves maradványokat találtak melyek között ott volt, a Rudapithecus hungaricus – becenevén Rudi - állkapocstöredéke is, aki a jelenkori emberszabású majmok őseként tartunk számon. Mellette felfedeztek még egykori őslovak, orrszarvúak és masztodonok maradványait. 
Ezzel a fantasztikus kutatási eredménnyel az ország egy csapásra megismerte Rudabánya nevét. 

 

 

Menj végig a rudabányai tanösvényen, csodált meg a tavat, de fürdeni tilos!

 

A tanösvényen végig járhatjuk a bányatavat: utunkat a kilátópontok mellett információs táblák kísérik, melyek bemutatják a nem csak földtanilag de régészetileg is érdekes pontokat, felhívják a figyelmet az ásványokra, a vízre és a csodálatos panorámára. 
A tó lenyűgöző, kékes-zöldes, nagyon tiszta vize csalogató lehet egy melegebb napon egy csobbanásra, de ez szigorúan tilos! Hiszen nagyon hirtelen mélyül a tó – egészen 60 méter mélyig -, benne pedig halálos sziklák vannak, így tényleg hazánk egyik legveszélyesebb tavának mondhatjuk, ezért csak a szemünknek szóljon csodálatos látványa.  

 

 

Csodálatos látvány és kikapcsoldóás, nem mellesleg pedig történelmi jelentőségű hely! 


Közösségi média marketing Online marketing Turizmus Turizmusmarketing UtazásHello

Legfrissebb cikkek


Petőfi 200 – Petőfi-busz Gödöllő főterén
Csodálatos országos program keretein belül a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára rendezett múzeumbusz egyik állomása Gödöllő lesz, február 21-én, melyet 8-16 óráig tudtok ingyenesen látogatni. Kihagyhatatlan lehetőség, számos érdekes információval. 
V. Kolbásztöltő verseny a Gödöllői Városi Piacon február 11-én
Január 31-én a versenyre való nevezése lezárult, azonban 2023. 02. 11-én, szombaton 13 órától várják az érdeklődőket, kóstolni vágyókat a Gödöllői Városi Piacon 13:00 órától: remek kolbászok és a fantasztikus hangulat garantált. 
A DIGI közleménye: február 1-jén karbantartás Gödöllőn is
Február 1-jén a hajnali órákban 1:00-től 5:30-ig a DIGI hálózatkarbantartást és fejlesztési munkálatokat végez, ekkor kiesés várható mind az internet, a kábeltévé, a műholdas TV mind a vezetékes-és mobiltelefonok esetében.
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!