Ezt a receptet ki kell próbálnod!

Hortobágyi húsos palacsinta ahogy a nagymamám készíti – rántva a legjobb!

2022-08-16 20:07

Ki ne szeretné a hortobágyi húsos palacsintát, azonban meglepődve szoktam tapasztalni, hogy kevesen kóstolták úgy, ahogy a nagymamám szokta csinálni: kirántva, tartárral és rizzsel vagy sült krumplival tálalva. Annyira megszerettem ezt az ízvilágot, hogy már a sima hortobágyi húsos palacsinta verziót nem is tudnám fogyasztani. Kívül kellemesen ropog, belül pedig a szaftos, darált húsos ragu…szuper kombináció, próbáljátok ki! 

Nosalty kép hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók 


4 adaghoz (de a nagymamám ezt minimum megduplázza) 

 

A palacsintatésztához

 

-    15 dkg finomliszt
-    3 dl tej
-    2 db tojás
-    2 ek napraforgóolaj
-    0,5 dl szódavíz
-    só ízlés szerint

 

A húsos raguhoz

 

-    40 dkg darált sertés vagy csirkehús
-    1 db vöröshagyma
-    2 gerezd fokhagyma
-    1 db paprika
-    1 db paradicsom
-    fűszerpaprika, majoranna, őrölt kömény 
-    só, bors
-    1 kanál zsír

 

A panírozáshoz

 

-    20 dkg finomliszt
-    3 db tojás
-    15 dkg zsemlemorzsa, panírmorzsa
-    5 dl napraforgó olaj

 

Elkészítés

 

Kisütjük a sós palacsintákat, mindenki a saját szokásai szerint, a fent említett hozzávalók egy alap sós palacsinta recept elemei.

A darált húsból hagyományos pörkölt alapú tölteléket készítünk: a zsíron a vöröshagymát és a fokhagymát üvegesre pároljuk, mehet rá a só, majd a felkockázott paradicsom, paprika. Miután ez elfőtte a levét, felöntjük vízzel, majd, ha eltűnt a víz, újra megtesszük ezt. Utána mehet a hús és a fűszerek, a fűszerpaprikát kivéve; azt akkor rakjuk rá, mikor már teljesen szaftos az alapunk, a hús is megpirult, ekkor a tűzről lehúzva a fűszerpaprikát is belekeverhetjük.


 Minden palacsintába annyi tölteléket rakunk, hogy kényelmesen fel tudjuk tekerni, mint egy töltött káposztát. Elkészítjük a panírt, beleforgatjuk a palacsintáinkat először abba, majd a zsemlemorzsába. Forró olajban sütjük ki, amíg aranybarnák nem lesznek. 

 

Rizzsel vagy sült krumplival tálaljuk és tartármártással.

 

Jó étvágyat kívánunk! 

Aktuális híreink

Hírek
Május 1-jén lezárult a jelölés, a szavazás pedig már elindult: hat kiváló művészre és sportolóra érkezett...
Hírek
Egy nap, három külön baleset, és nem ez volt az egyetlen figyelmeztetés mostanában. Itt az ideje, hogy megálljunk...
Hírek
Május végén különleges esemény színesítette Gödöllő diákéletét: lezajlott az első, közös városi Diákönkormányzati...