Hortobágyi húsos palacsinta ahogy a nagymamám készíti – rántva a legjobb!
Ki ne szeretné a hortobágyi húsos palacsintát, azonban meglepődve szoktam tapasztalni, hogy kevesen kóstolták úgy, ahogy a nagymamám szokta csinálni: kirántva, tartárral és rizzsel vagy sült krumplival tálalva. Annyira megszerettem ezt az ízvilágot, hogy már a sima hortobágyi húsos palacsinta verziót nem is tudnám fogyasztani. Kívül kellemesen ropog, belül pedig a szaftos, darált húsos ragu…szuper kombináció, próbáljátok ki!

Hozzávalók
4 adaghoz (de a nagymamám ezt minimum megduplázza)
A palacsintatésztához
- 15 dkg finomliszt
- 3 dl tej
- 2 db tojás
- 2 ek napraforgóolaj
- 0,5 dl szódavíz
- só ízlés szerint
A húsos raguhoz
- 40 dkg darált sertés vagy csirkehús
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- fűszerpaprika, majoranna, őrölt kömény
- só, bors
- 1 kanál zsír
A panírozáshoz
- 20 dkg finomliszt
- 3 db tojás
- 15 dkg zsemlemorzsa, panírmorzsa
- 5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
Kisütjük a sós palacsintákat, mindenki a saját szokásai szerint, a fent említett hozzávalók egy alap sós palacsinta recept elemei.
A darált húsból hagyományos pörkölt alapú tölteléket készítünk: a zsíron a vöröshagymát és a fokhagymát üvegesre pároljuk, mehet rá a só, majd a felkockázott paradicsom, paprika. Miután ez elfőtte a levét, felöntjük vízzel, majd, ha eltűnt a víz, újra megtesszük ezt. Utána mehet a hús és a fűszerek, a fűszerpaprikát kivéve; azt akkor rakjuk rá, mikor már teljesen szaftos az alapunk, a hús is megpirult, ekkor a tűzről lehúzva a fűszerpaprikát is belekeverhetjük.
Minden palacsintába annyi tölteléket rakunk, hogy kényelmesen fel tudjuk tekerni, mint egy töltött káposztát. Elkészítjük a panírt, beleforgatjuk a palacsintáinkat először abba, majd a zsemlemorzsába. Forró olajban sütjük ki, amíg aranybarnák nem lesznek.
Rizzsel vagy sült krumplival tálaljuk és tartármártással.