Premontrei iskolatörténeti kiállítás

Ingyenesen látogatható a Premontrei iskolatörténeti kiállítás a Királyi Kastélyban

2024-03-05 18:09

A Gödöllői Királyi Kastély Lovarda csarnokában március 1. és június 23. között lenyűgöző tárlat várja a látogatókat. A "Premontreiek 100 éve Gödöllőn" című jubileumi rend- és iskolatörténeti kiállítás nem csupán betekintést enged a premontrei rend gazdag múltjába, de reflektál a jelenre és jövőképet is ad - írt róla a Magyar Kurír

Premontrei kiállítás

A gödöllői Premontrei iskolatörténeti kiállítás egészen 1923-ig nyúlik vissza

A kiállítás kronológiai rendben vezet végig a premontrei rend történetén, kiemelve a gödöllői letelepedés és az iskolaalapítás 1923-as eseményét. A látogatókat tablók, korabeli dokumentumok, fényképek, taneszközök, diákkéziratok, liturgikus tárgyak és festmények sokasága várja. 

 

A tárlat nem csupán a rend múltját tárja elénk, de a premontrei szellemiség értékeit is bemutatja. A hit, a tudás és a nevelés hármasa kiemelt szerepet kap, inspirációt nyújtva a jövő generációi számára. A kiállítás arra ösztönöz bennünket, hogy értékeljük a múlt örökségét, és építsünk egy jobb jövőt a hit, a tudás és a nevelés alapjaira.

A premontrei rend Gödöllőn

A premontreiek 1923-ban telepedtek le Gödöllőn, és hamarosan megalapították a premontrei reálgimnáziumot és nevelőintézetet.

 

Az iskola hamarosan nagy hírnévre tett szert, kiemelkedő oktatási színvonalával és nevelési elveivel. A premontrei szerzetesek tanárok és nevelők generációit nevelték ki, akik hittel, tudással és elkötelezettséggel formálták a diákok jellemét.

 

A kiállítás külön hangsúlyt fektet a gödöllői premontrei iskola kiemelkedő tanáraira és diákjaira. Bemutatja a diákélet színes palettáját, a tanórákon kívüli tevékenységeket, a sport, a zene és a művészetek szerepét a nevelésben. A látogatók betekintést nyerhetnek a premontrei diákok mindennapjaiba, megismerhetik a kollégiumi élet hangulatát, a közös imák és ünnepek felemelő élményét.

Jövőkép a múlt örökségén alapulva

A "Premontreiek 100 éve Gödöllőn" kiállítás nem csupán a múltba réved, de a jövő felé is nyit. A premontrei szellemiség értékei – a hit, a tudás és a nevelés – ma is aktuálisak, és inspirációt nyújthatnak a jövő generációi számára. A kiállítás arra ösztönöz bennünket, hogy építsünk tovább a premontrei örökségre, és alkossunk egy igazságosabb, bölcsebb és jószívűbb jövőt.

 

A tárlat a Gödöllői Királyi Kastély Lovarda csarnokában várja a látogatókat március 1. és június 23. között. A kiállítás ingyenesen megtekinthető!

 

A kiállításhoz kapcsolódóan múzeumpedagógiák is várják az érdeklődő csoportokat és iskolásokat. A foglalkozások során a diákok interaktív módon ismerkedhetnek meg a premontrei rend történetével, a gödöllői iskola működésével és a kiállított tárgyakkal. A múzeumpedagógiai programok előzetes bejelentkezéshez kötöttek.

 

A "Premontreiek 100 éve Gödöllőn" kiállítás nem csak a történelem és a múzeumlátogatás szerelmeseinek, hanem mindenkinek ajánlott, aki érdeklődik a helyi értékek, a neveléstörténet és a kulturális örökség megismerése iránt. A tárlat lehetőséget nyújt arra, hogy elmélyüljünk a premontrei rend szellemiségében, megismerjük a gödöllői iskola múltját és jelenét, valamint elgondolkodjunk az oktatás és a nevelés jövőjéről.


 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
A Forma-1-es Magyar Nagydíj miatt július 18-21. között jelentős forgalmirend-változások lesznek Gödöllőn...
Hírek
Az utóbbi időben egyre több negatív híradás érkezett a gödöllői HÉV-ről, különösen a Kerepes környéki szakaszról....