nőnap; nőnap gödöllő; nőnapi programok Gödöllőn

Főoldal > Nőnapi programsorozattal vár a Művészetek Háza Gödöllőn – nem csak nőknek!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Nőnapi programsorozattal vár a Művészetek Háza Gödöllőn – nem csak nőknek!


2023/03/02

Forrás: NA

Szombat délutántól hétfő estig (március 4-tól 6-ig) a hagyományos vidám nőnapi előadássorozaté lesz a főszerep városunkban, Gödöllőn. A három napon át tartó rendezvénysorozat idén is jótékony célt szolgál, aminek a helyszíne idén a Gödöllői Királyi Kastély lovardája lesz.

Nőnapi programok Gödöllőn

A Nőnap története: hogyan kezdődött?

A Nemzetközi Nőnap, más néven IWD, a munkásmozgalomból nőtt ki, és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által elismert éves eseménnyé vált.
Magvait 1908-ban ültették el, amikor is 15 000 nő vonult át New Yorkban, rövidebb munkaidőt, jobb fizetést és szavazati jogot követelve. 
A nap nemzetközivé tételének ötlete egy Clara Zetkin nevű nőtől származik, aki kommunista aktivista és a nők jogainak szószólója volt. Ő vetette fel az ötletet 1910-ben a dolgozó nők nemzetközi konferenciáján Koppenhágában. 100 nő volt ott, 17 országból, és egyhangúlag egyetértettek a javaslatával.
1911-ben ünnepelték először Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban. A centenáriumot 2011-ben ünnepeltük, így idén gyakorlatilag a 111. Nemzetközi Nőnapot ünnepeljük.
A dolgokat 1975-ben tették hivatalossá, amikor az Egyesült Nemzetek Szervezete elkezdte ünnepelni a napot. Az ENSZ által elfogadott első téma (1996-ban) „A múlt ünneplése, a jövő tervezése” volt.
A Nemzetközi Nőnap ünnepe annak ünneplésére szolgál, hogy a nők milyen messzire jutottak a társadalomban, a politikában és a gazdaságban, de a mai napig sztrájkokat és tiltakozásokat szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a folyamatosan jelenlévő egyenlőtlenségre.

 

Miért március 8-án van Nőnap?

Clara nemzetközi nőnapi ötletének nem volt rögzített dátuma.
Ezt egy 1917-es háborús sztrájk alakította ki, amikoris az orosz nők „kenyeret és békét” követeltek –négy nappal a sztrájk után a cár kénytelen volt lemondani a trónról, és az ideiglenes kormány szavazati jogot biztosított a nőknek.
Az Oroszországban akkoriban használt Julianus-naptár szerint a nők sztrájkja február 23-án kezdődött. A Gergely-naptár szerint viszont ez a nap március 8-a volt – és ezen a napon ünnepelik világszerte a Nemzetközi Nőnapot.

 

Gödöllői Nőnapi Ajándékkosár 

A muza.hu oldalán a következő információk találhatóak meg a gödöllői Nőnapi programokról:

Előadások: március 4-5-6., mindhárom nap 16.30 és 19.00 órakor.
Jegyek az alábbi időpontokban és helyszínen vásárolhatók:
- Valamint az ugyanitt működő Belvárosi Jegyiroda nyitvatartási idejében: szerdánként 10 és 17 óra között.
Fontos!
Az előadásokra a bejárat a kastély V. kapuján lesz az Ady Endre sétány felől, nagyjából a zeneiskola magasságában.
Parkolás:
A 16.30-as előadásokra a lovarda parkolója, a kastély és a kastélykápolna előtti parkoló.
A 19.00-es előadásokra jegyet váltók pedig a Művészetek Háza parkolóját vehetik igénybe.
 

TurizmusmarketingHello

Legfrissebb cikkek


Gödöllő Egészségügyi Központ: változnak a szabályok és díjak októbertől
A gödöllői egészségügyi központban jelentős változásokra számíthatnak a betegek, ahogy az október beköszönt. A városi képviselőtestület szeptember 21-i tanácskozásán jóváhagyta a Tormay Károly Egészségügyi Központ térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások szabályzatának frissítését, amely hatással lesz az itt ellátott páciensekre és a szolgáltatások igénybevételének módjára.
BMW, Audi, Mercedes: Gödöllőn nyitotta meg új központjának kapuit az egyik legnagyobb német autóipari beszállító
Gödöllő városa a közelmúltban újabb mérföldkövet ünnepelhetett, hiszen az egyik vezető német autóipari beszállító, a TRUMPF Hungary Kft. itt nyitotta meg legújabb központját, amely a délkelet-európai régiót szolgálja ki. A vállalat az új létesítményben a digitális hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépek, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére a régióban elérheti a 100 millió eurós forgalmat.
Fuss Veresegyházon: Veresi Futónap október 8-án
A futás mindig is az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb időtöltés volt az emberek körében. Az egészség megőrzése, a közösségépítés és a sport iránti szenvedély mind olyan tényezők, amelyek összehozzák az embereket a futópályákon. Az ilyen események nem csak a tapasztalt futók számára nyújtanak kihívást, hanem a kezdőknek is lehetőséget adnak arra, hogy beleszeressenek a futás világába. Azok számára, akik szeretnének egy remek futóeseményen részt venni, és még ráadásul Veresegyházon, az idilli kisvárosban, most itt a lehetőség!
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!