Ezek a kilátások magukért beszélnek!

Ezeken a helyeken csodás naplementét láthatsz Budapesten!

2022-07-23 14:55

Nyári napokon sokkal több programlehetőségünk van, hiszen sokkal hosszabbak a nappalok, remek az idő, és az ember kedve is jobb, mint télen. Egy szép naplemente megcsodálása nem kerül semmibe, mégis léleksimogató hatása van.

Budapesti panoráma

Gellért-hegy, Budapest ékköve

 

A kihagyhatatlan Gellért-hegy Budapest ékköve és 1987 óta a Világörökség része, 235 méter magasan emelkedik a város fölé.
Története egészen a kelták idejéig nyúlik vissza, az Árpád-kor idején Pesi-hegy illetve Kelen-hegy névre hallgatott, a Szent Gellért-hegy elnevezést a 15.századtól kezdve ismerjük, ai egy legendához köthető; 1046-ban a hittérítő Gellért püspököt a pogányok hordóba zárták és a sziklás részről a mélybe dobták.
Nappal és este is csodás látvány tárul a szemünk elé a magasból. Egy kimerítő nap tán innen csodálva a naplementét felér egy nagy lélegzetvétellel.

 

Romantikázók kedvelt helye, Gül Baba türbéje

 

A Rózsadomb Dunára néző részén található Gül Baba türbéje egy lenyomata az egykori magyarországi török uralomnak. 
Egyik leghíresebb és legszebb műemlékünk nevéhez két legenda is köthető. Egyik szerint Gül Baba egy szerzetes volt, aki megsebesült Buda várának elfoglalásakor, majd a mai Mátyás templomban halt bele sérüléseibe. A Gül Baba elnevezést – azaz a Rózsák Atyja nevet – turbánján lévő rózsaszálról kapta.
Másik elbeszélés szerint Gül Baba egy egyszerű illatszerárus volt, akinek rózsái legendásan szépek voltak. 
Bármely történet is az igaz, egy biztos: a kilátás felemelően szép innen, Pest teljes irányába ellátunk, és csodálhatjuk a vöröslő égboltot, a romantikus rózsakertben pedig andaloghatunk kedvesünkkel. 

 

#GALERIA2-38#


Az örök klasszikus Halászbástya

 

Nevét feltehetőleg az ostrom ideje alatti védelemről kapta; a halászok céhéről.  A lenyűgöző épületegyüttes 1895 és 1902 között épült fel, Schulek Frigyes tervei alapján, majd súlyosan megrongálódott a második világháború alatt, ezeket a károkon Schulek Frigyes fia, Schulek János tervei szerint dolgoztak. 
A turisták közkedvelt helye elsősorban a fantasztikus kilátási lehetősége miatt ilyen népszerű, melyet a kilátóteraszról csodálhatunk meg. Rálátunk a Dunára és a Parlamentre. Való igaz, a sok látogató mait elég nyüzsgő a hangulat, tehát ha meghittebb pillanatokra vágyunk, érdemes inkább hétköznap idelátogatni. 

 

Csodás körpanoráma a Margitszigeti víztoronynál

 

A Margitsziget középső részén található 111 éves, 57 méter magas műemlék igazi látványosság; 360 fokos körpanorámában láthatjuk Budapestet. 
A Ray Rezsőt tervezte víztorony a sziget egyre inkább növekvő vízellátását volt hivatott megoldani, az anyaghasználatban a vasbeton mellett döntöttek, ezzel elindítva egy technológiai újítást a modern magyar építészetben. 
A budai hegyei körvonala is kirajzolódik a messzeségben, illetve a Dunát átívelő hidak látványa tárul a szemünk elé. 

 

Kilátó a belváros szívében, a Szent István Bazilikából 


Az ország egyik legmagasabb épületéből gyönyörű kilátás tárul a szemünk elé; 65 méter magasból nézhetjük a Bazilika körteraszáról a legnyugvó nap alatt tündöklő várost.
A neoklasszicista stílusú templom 54 évnyi munka után készült el. Megépítéséhez anyagilag hozzájárultak azok az emberek, akik az 1838-as árvíz idején a Szent István tér közepén lévő dombon próbáltak menedékre szert tenni, így ezt égi jelnek vették, hogy arra a helyre kell építeni a templomot. 
Toronylifttel tudunk feljutni a szédületes látványért; a pesti háztetők sokasága és a körutak, sugárutak látképe páratlanul szép képet alkotnak. 
 

Aktuális híreink

Hírek
Május 13-án, hétfő este 19:00 órakor a Gödöllői Művészetek Háza Színháztermében különleges pszichológiai...
Hírek
Április minden csütörtökén a Gödöllői Királyi Kastély különleges lehetőséget kínál a történelem és a királyi...
Hírek
Lőrincz Ágnes gödöllői pszichológus, aki a gyermek- és ifjúsági pszichológia terén szerzett jelentős tapasztalatokkal...