A Mezőgazdasági Eszköz és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum a a hazai mezőgazdasági technikatörténeti értékeket gondozása és rendszerezése miatt alapítottak Gödöllőn

Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum Gödöllő


Mezőgazdasági Eszköz és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum megalapítása

A Mezőgazdasági Eszköz és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum 1987-ben alapították, hogy a hazai mezőgazdasági technikatörténeti értékeket gondozza és tudományosan rendszerezze. A múzeum az egykori Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara (ma Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) tudományos és szakmai bázisán végzi tevékenységét, amelynek célja a mező- és erdőgazdasági termelőeszközök felkutatása, gyűjtése, feldolgozása és bemutatása az eredeti rendeltetésüknek megfelelően.

 

A szakmúzeum feladata a széleskörű ismeretterjesztés, a különböző szintű műszaki és mezőgazdasági szakképzés támogatása, valamint a mezőgazdasági technika jelenének és jövőjének bemutatása a múlt hagyományainak megbecsülése és alkotó felhasználása révén.

 

A mezőgazdaság fontosságára hívja fel a figyelmet a gödöllői szakmúzeum

A mezőgazdasági termelés és technika fejlődése lehetővé tette, hogy az emberiség a mai korban az egész népesség számára szükséges élelmiszer mennyiség előállítására képes legyen. Ez az előrelépés lehetővé tette az emberi alkotóképesség és tevékenység más fontos területekre való összpontosítását, ami javítja az emberiség létfeltételeit. A Szakmúzeum látogatói hat állandó kiállításon láthatják a mezőgazdasági termelés és technika fejlődésének történetét és fontosságát. A kiállítások nevei:

 

1. Az élelemszerzés története két és félmillió éven át

2. Mezőgazdasági eszközök, gépek kialakulása, fejlődése

3. Működő modellek és makettek bemutatója

4. A gőzgép alkalmazása a mezőgazdaságban

5. Szél- és vízi energia a termelés szolgálatában

6. Technikatörténeti összefoglaló kiállítás

 

A gödöllői szakmúzeum nyitvatartása

hétfő-csütörtök: 9-16 óráig,
péntek: 9-14 óráig.

 

Kép forrása: Mezőgazdasági Eszköz és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum Facebook oldala


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0