Az Országos Méhészeti Gyűjtemény és Múzeum Gödöllőn található kb. 1 km-re található az arborétumtól és közel a kisvasúthoz: csodálatos emlékeket őriz ez az épület!

fooldal > Szakszótár > Méhészeti Gyűjtemény Gödöllő

Méhészeti Gyűjtemény Gödöllő


Méhészeti Gyűjtemény Gödöllő

Az Országos Méhészeti Gyűjtemény és Múzeum (Méhészeti Múzeum) Gödöllőn található, ami a Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (KÁTKI) szakgyűjteménye. A múzeu kb. 1 km-re található az arborétumtól, és a Gödöllői Erdei Vasút Csemete-rét állomásától 500 méteres sétával érhető el. 

 

Méhészeti Gyűjtemény története és célja

A Gödöllői Méhészeti Gyűjteménytár építése Nikovitz Antal tervei alapján 1983-ban fejeződött be, az akkor Budapesten tartott 29. Apimondia (Nemzetközi Méhészeti Kongresszus) tiszteletére. Az építés azonban nem csak az épület megvalósításáról szólt, hanem a magyar méhészek társadalmi összefogásának példája is volt. A gyűjtemény építési költségeihez a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium (MÉM) és az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutató Központ (ÁTK) is hozzájárult.

 

A Méhészeti múzeum felépítése

A Méhészeti Múzeum alapját három méhviaszsejt képezi, amely a méhkas összetartó erejét szimbolizálja. Az épület impozáns külsejével nem csak a méhészek, hanem a város számára is vonzó látványosság.

A múzeum gyűjteménye nagyrészt méhészek adományiból származik, de tartalmazza a régi kutatóintézet gyűjteményének egy részét is. A legelső kereteskaptár, Angliából származó minta 1683-ból, Huber szeleteskaptára 1792-ből, valamint Kövesdi Szarka Sándor igazi kereteskaptára lépesméz termelő üvegbúrával és borítóval 1844-ből látható. A mézpörgetők gazdag tárháza mutatja a technika fejlődését a kézi meghajtástól az erőátvitel változásáig. A földszinten közel 40-féle változatban láthatóak a méhészeti eszközök és a ma használatos kaptárok, míg az emeleten a kasos méhészkedést bemutató méhesház és a Gödöllőn kifejlesztett pároztató-kaptár látható.

Turizmus Turizmusmarketing Utazás

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 70

Átlagos értékelés: 4.8
Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2023.09.30-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Hello

Legfrissebb cikkek


Itt a legolcsóbb a kávé Gödöllő belvárosában: utánajártunk 6 különböző helyen
Gödöllő belvárosa mindig is a helyiek és a városba látogatók találkozási pontja volt. A kellemes séták, a parkok és a történelmi látnivalók mellett a kávézók is fontos szerepet játszanak az itt élők és ide látogatók életében. De vajon hol találhatjuk a legolcsóbb kávét ezen a gyönyörű helyen és milyen kávét isznak általában a gödöllőiek? Utánajártunk a helyi kávézók kínálatának, és megosztjuk tapasztalatainkat.
Hatalmas autóbaleset a Gödöllői M3 autópályán: rendőrautóba gázoltak bele!
Hétfő délután, az M3 autópálya gödöllői szakaszán olyan esemény történt, amelynek tanulságokkal teli és szerencsére pozitív kimenetelű részleteiről számolhatunk be. Egy szolgálati rendőrautó, melyen jól láthatóan a hátsó szélvédőn villogóval kísért felirat volt olvasható: "Húzódj balra!", kénytelen volt a forgalmi okok miatt leállni az autópályán – úgy látszik, nem volt elegendő jelzés ez sem valakinek. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Facebook oldalukon közölte a borzalmas történet részleteit. 
Lesújtó hír: a Gödöllői Erdei Vasút végleg megszűnik
Gödöllő környékén szomorúság és csalódás lengi be az emberek szívét, mivel a hosszú éveken át a térség egyik legkedveltebb turisztikai látványosságát, a Gödöllői Erdei Vasutat végleg bezárják. Az értesülés megrázta a helyi közösséget, hiszen az elmúlt években ez a kisvasút az életük szerves részévé vált. A hírt a Gödöllői Kisvasút jelentette be a hivatalos Facebook oldalukon. 
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!