Medveveszély Gödöllőn- ezt csináld, ha medvét látsz, mit csináljak ha látok egy medvét? tippek medvetámadás ellen

Medveveszély Gödöllőn- ezt csináld, ha medvét látsz

2022-05-26 14:49

Egy magányosan kóborló barnamedvéről érkezett szerdán lakossági bejelentés a Pest megyei Acsa és Püspökhatvan közötti területről, a nyomok vizsgálata igazolta, hogy valóban medve járt a térségben - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. az MTI-vel. És tovább megyünk, ma már Aszódon látták a medvét.

Medveveszély esetére tippek

Medveveszély Gödöllőn?

A medve ma egészen pontosan az aszódi temető közelében időzött, körülbelül 2 órát töltött el itt. Mi nem akarjuk az ördögöt a falra festeni….de jobb az óvatosság! A város az alábbi felhívást tette közzé:

„Az aszódi vadásztársaságtól kapott információk szerint a környéken kószáló medve ma kora hajnalban az aszódi temető közelében időzött. Egy vadkamera felvételei alapján kétséget kizárólag beazonosították az állatot, ami több mint két órát töltött a helyszínen.
Kérjük a lakosságot, hogy elsősorban a Hosszúvölgy irányában (de lehetőség szerint a többi külterületen is) semmilyen mozgással ne zavarják meg a mackót: ne kiránduljanak vagy kocogjanak, kutyát ne sétáltassanak arrafelé.”

Honnan került ide egy medve?

Azt is megerősítették, hogy nem a Veresegyházi Medveotthonból szökött meg. Az igazgató szerint nagy valószínűséggel a nógrádi dombságból, de az is lehet, hogy már Szlovákiából érkezett meg a medve. Egy medvének nem nagy távolság ez. Vajon Gödöllőn a sor?

 

„A medvék keresztül-kasul járkáltak még régen Magyarország területén. Az 1850-es, 1860-as években kipusztult hazánkból, és a 80-as, 90-es években jelent meg újból. Tudnak barangolni az országban, keresik az élőhelyüket, a táplálékot. Előfordulnak hazánkban, de még tudtommal, hivatalosan, szaporodóképes populáció nem alakult ki itthon”- fejtette ki Székely János.

 

Mit tegyél, ha medvét látsz?

Az erdőgazdaság tájékoztatása szerint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával vadkamerákat helyeztek ki, valamint a területért felelős hivatásos vadászok és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai naponta ellenőrzik az érintett körzetet. A Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei azt javasolják, hogy a kirándulók jelenleg kerüljék el az Acsa és Püspökhatvan környéki erdőségeket, most már értelemszerűen Aszód környékén, Gödöllőn is ez a teendő. Kérik, hogy észlelés esetén senki ne közelítse meg az állatot, kerülni kell a hirtelen mozdulatokat és a szemkontaktust, lassan mozogva, lehetőleg oldalazva tanácsos a helyszínt elhagyni. A medvék általában megijednek az embertől, nem kezdenek támadásba. Ami nagyon fontos, hogy nem szabad megközelíteni a medvéket, az állatoknak körülbelül 20 méter a komfortzónájuk. Semmiképpen ne nézz a medve szemébe! Ez az a határ, amit átlépve már valószínűleg támadni fognak, maradj távolabb! Ha tudod, hogy a környéken medve jár, akkor tapsolva, énekelve, zajt csapva közlekedj, hogy a medve már távolról észlelje az embert, és másik irányba menjen, de a legjobb, ha elkerülöd most az erdőjárást itt. És persze ha megmenekültél, akkor értesítsd erről az illetékes hatóságot!

 

Mi a teendő medve támadás esetében?

Mi van akkor, ah mégis támad a medve? Előfordul sajnos, de ekkor sem a pánikolás a legjobb módszer. Ha a medve közelíteni kezd, akkor segíthet, ha a nálunk lévő élelmet, tízórait letesszük, és lassan hátrálva, oldalazva megpróbálunk kitérni az útjából. Ha továbbra is támad, akkor a legjobb módszer a hasra fekvés, a kezünket a fejünkre helyezve, és magunkban imádkozva. 

Itt egy kis profi segítség egyenesen a Veresegyházi Medveotthon szakértőitől!


 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...