Medveveszély Gödöllőn- ezt csináld, ha medvét látsz, mit csináljak ha látok egy medvét? tippek medvetámadás ellen

Főoldal > Medveveszély Gödöllőn- ezt csináld, ha medvét látsz

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Medveveszély Gödöllőn- ezt csináld, ha medvét látsz


2022/05/27
VN

Egy magányosan kóborló barnamedvéről érkezett szerdán lakossági bejelentés a Pest megyei Acsa és Püspökhatvan közötti területről, a nyomok vizsgálata igazolta, hogy valóban medve járt a térségben - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. az MTI-vel. És tovább megyünk, ma már Aszódon látták a medvét.

Medveveszély esetére tippek

Medveveszély Gödöllőn?

A medve ma egészen pontosan az aszódi temető közelében időzött, körülbelül 2 órát töltött el itt. Mi nem akarjuk az ördögöt a falra festeni….de jobb az óvatosság! A város az alábbi felhívást tette közzé:

„Az aszódi vadásztársaságtól kapott információk szerint a környéken kószáló medve ma kora hajnalban az aszódi temető közelében időzött. Egy vadkamera felvételei alapján kétséget kizárólag beazonosították az állatot, ami több mint két órát töltött a helyszínen.
Kérjük a lakosságot, hogy elsősorban a Hosszúvölgy irányában (de lehetőség szerint a többi külterületen is) semmilyen mozgással ne zavarják meg a mackót: ne kiránduljanak vagy kocogjanak, kutyát ne sétáltassanak arrafelé.”

Honnan került ide egy medve?

Azt is megerősítették, hogy nem a Veresegyházi Medveotthonból szökött meg. Az igazgató szerint nagy valószínűséggel a nógrádi dombságból, de az is lehet, hogy már Szlovákiából érkezett meg a medve. Egy medvének nem nagy távolság ez. Vajon Gödöllőn a sor?

 

„A medvék keresztül-kasul járkáltak még régen Magyarország területén. Az 1850-es, 1860-as években kipusztult hazánkból, és a 80-as, 90-es években jelent meg újból. Tudnak barangolni az országban, keresik az élőhelyüket, a táplálékot. Előfordulnak hazánkban, de még tudtommal, hivatalosan, szaporodóképes populáció nem alakult ki itthon”- fejtette ki Székely János.

 

Mit tegyél, ha medvét látsz?

Az erdőgazdaság tájékoztatása szerint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával vadkamerákat helyeztek ki, valamint a területért felelős hivatásos vadászok és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai naponta ellenőrzik az érintett körzetet. A Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei azt javasolják, hogy a kirándulók jelenleg kerüljék el az Acsa és Püspökhatvan környéki erdőségeket, most már értelemszerűen Aszód környékén, Gödöllőn is ez a teendő. Kérik, hogy észlelés esetén senki ne közelítse meg az állatot, kerülni kell a hirtelen mozdulatokat és a szemkontaktust, lassan mozogva, lehetőleg oldalazva tanácsos a helyszínt elhagyni. A medvék általában megijednek az embertől, nem kezdenek támadásba. Ami nagyon fontos, hogy nem szabad megközelíteni a medvéket, az állatoknak körülbelül 20 méter a komfortzónájuk. Semmiképpen ne nézz a medve szemébe! Ez az a határ, amit átlépve már valószínűleg támadni fognak, maradj távolabb! Ha tudod, hogy a környéken medve jár, akkor tapsolva, énekelve, zajt csapva közlekedj, hogy a medve már távolról észlelje az embert, és másik irányba menjen, de a legjobb, ha elkerülöd most az erdőjárást itt. És persze ha megmenekültél, akkor értesítsd erről az illetékes hatóságot!

 

Mi a teendő medve támadás esetében?

Mi van akkor, ah mégis támad a medve? Előfordul sajnos, de ekkor sem a pánikolás a legjobb módszer. Ha a medve közelíteni kezd, akkor segíthet, ha a nálunk lévő élelmet, tízórait letesszük, és lassan hátrálva, oldalazva megpróbálunk kitérni az útjából. Ha továbbra is támad, akkor a legjobb módszer a hasra fekvés, a kezünket a fejünkre helyezve, és magunkban imádkozva. 

Itt egy kis profi segítség egyenesen a Veresegyházi Medveotthon szakértőitől!


 


UtazásHello

Legfrissebb cikkek


Itt a legolcsóbb a kávé Gödöllő belvárosában: utánajártunk 6 különböző helyen
Gödöllő belvárosa mindig is a helyiek és a városba látogatók találkozási pontja volt. A kellemes séták, a parkok és a történelmi látnivalók mellett a kávézók is fontos szerepet játszanak az itt élők és ide látogatók életében. De vajon hol találhatjuk a legolcsóbb kávét ezen a gyönyörű helyen és milyen kávét isznak általában a gödöllőiek? Utánajártunk a helyi kávézók kínálatának, és megosztjuk tapasztalatainkat.
Hatalmas autóbaleset a Gödöllői M3 autópályán: rendőrautóba gázoltak bele!
Hétfő délután, az M3 autópálya gödöllői szakaszán olyan esemény történt, amelynek tanulságokkal teli és szerencsére pozitív kimenetelű részleteiről számolhatunk be. Egy szolgálati rendőrautó, melyen jól láthatóan a hátsó szélvédőn villogóval kísért felirat volt olvasható: "Húzódj balra!", kénytelen volt a forgalmi okok miatt leállni az autópályán – úgy látszik, nem volt elegendő jelzés ez sem valakinek. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Facebook oldalukon közölte a borzalmas történet részleteit. 
Lesújtó hír: a Gödöllői Erdei Vasút végleg megszűnik
Gödöllő környékén szomorúság és csalódás lengi be az emberek szívét, mivel a hosszú éveken át a térség egyik legkedveltebb turisztikai látványosságát, a Gödöllői Erdei Vasutat végleg bezárják. Az értesülés megrázta a helyi közösséget, hiszen az elmúlt években ez a kisvasút az életük szerves részévé vált. A hírt a Gödöllői Kisvasút jelentette be a hivatalos Facebook oldalukon. 
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!