A gödöllői MATE a legjobb agrártudományi egyetem az országban

Főoldal > Hatalmas előlépésben a gödöllői egyetem

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hatalmas előlépésben a gödöllői egyetem


2022/04/10
ZH

A gödöllői egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, azaz a MATE, félszáz pozícióval lépett előre a Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi agrártudományi ranglistáján, ami a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsora. A hatalmas előre lépés mögött több tényező is áll, például az intézmény tudományos teljesítményének növekedése és a munkáltatói hírnév konzisztens erősödése.

A MATE lett az első

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem előrehaladása

2022.április 6-án tette közzé a felsőoktatási tevékenységeket minősítő brit Quacquarelli Symonds (QS) az aktuális QS World University Ranking ranglistáját. Ebben az évben az agrártudományi ranglistán (QS Agriculture & Forestry Subject Ranking) 1225 egyetemet elemeztek világszerte a rangsorkészítők, melyek közül a legjobb 410 intézmény került fel a listára, ez a teljes állomány legjobb 33%-a. A tavalyi elemzéshez képest,1125-ről idén százzal több intézményt vizsgáltak ebben az agrártudományi kategóriában. A legjobb 410 egyetem közé öt magyar intézmény is bekerült, ami egy igen szép arány. A magyar intézetek között viszont első helyet ért el a gödöllői MATE és Debreceni Egyetem megosztva.

 

Minek köszönhető az előrelépés?


A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Dr. Gyuricza Csaba az eredmények megszületése után hangsúlyozta, hogy a rangsor az egyetemek tudományos teljesítményét, megfelelő tájékozódási pontot ad a hallgatóknak és az oktatóknak, valamint a nemzetközi hírnevét tükrözi. Már az igazi elismerés, ha valaki felkerül a QS tudományterületi rangsorára, ugyanis a felkerülés kritériumai nagyon specifikusak és szigorúak. Hatalmas eredmény, hogy idén a MATE, nem csak, hogy megtartotta tavalyi elért helyét, de 50 helyet előre is lépett a ranglsitán, amivel 201-250. pozíciót szerezte meg. Ezzel a helyezéssel a gödöllői egyetem az egész világon beletartozik a legjobb 17%-ba, amíg tavaly csak a legjobb 23%-ába tartozott bele az agrárképzpseket kínáló egyetemek kategóriájában. Ez az előrelépés 5 %-os relatív pozíciót javított.

 

A Quacquarelli Symonds nemzetközi ranglistája


A brit ellenőrző bizottság 51 féle tudományos területen állít fel rangsort évről évre, melyek az adott tudományterületen legkiválóbb teljesítményt mutató és legerősebb hírnévvel rendelkező egyetemeket foglalták magukba. A vizsgálatok során, amikor a listát állítják össze, több szempontot vesznek figyelembe: a tudományos hírnevet, a tudományos munkák idézettségét, a doktorok és az oktatók publikálási termelékenységét és impaktját, valamint a munkáltatók megfelelőségét.

 

Globális rangsor


Nem csak a Quacquarelli Symonds állít fel teljesítményi rangsort minden évben. Idén nyilvánosságra hozták a globális rangsort, a 2022-es World University Ranking-et. 1673 intézmény közül a legjobb 1300 került publikálásra és ezek közül a MATE a 801-1000-ik helyen végzett. Ezen a listán is javított az 1000+ kategóriában elfoglalt pozícióján, így a világ legjobb ezer felsőoktatási intézménye között kapott helyet.
 


Elemzések KülföldHello

Legfrissebb cikkek


Legendák találkozása Gödöllőn: az ország legszebb barokk kastélyában rock és operett is megszólal
Végre itt a nyáron, jöhetnek a gödöllői nyári programok! A nyáron ismét felhangzik a zene az ország egyik legimpozánsabb barokk épületében, a Gödöllői Királyi Kastélyban. A híres palota, amely réges-régen Sisi egyik kedvenc lakhelyeként ismert volt, izgalmas könnyűzenei eseményeknek ad otthont júliusban, méghozzá szabadtérben.
Bonnie Tyler is fellép a veresegyházi nyári szabadtéri színház fesztiválján
A veresegyházi Mézesvölgyi Nyár fesztivál idén már hetedik alkalommal nyitja meg kapuit Veresegyházon. A rendezvény június 23-tól augusztus 31-ig tart, és izgalmas színházi és zenei produkciókkal várja az érdeklődőket. Fantasztikus programsorozattal kedveznek idén is nézőknek; előadások a Veres1 Színház által, csodás együttesek, vendégelőadások, sőt, még egy nemzetközi sztár is fellép, aki nem más, mint Bonnie Tyler.   
Egész napos programok a családnak május 28-án Gödöllőn az Erzsébet-parkban
A 3. ENC-EDURACE Családi Terepfutó Nap alkalmából a futóverseny mellett az egész napos családi programok izgalmas és színes eseményt kínálnak mindenki számára május 28-án a gödöllői Erzsébet-parkban. Ez a vasárnapi rendezvény nemcsak a futás szerelmeseinek nyújt kiváló lehetőséget a megmérettetésen, hanem a családoknak is remek alkalom arra, hogy együtt töltsenek egy aktív és szórakoztató napot. 
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!