A gödöllői MATE a legjobb agrártudományi egyetem az országban

Hatalmas előlépésben a gödöllői egyetem

2022-04-09 13:03

A gödöllői egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, azaz a MATE, félszáz pozícióval lépett előre a Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi agrártudományi ranglistáján, ami a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsora. A hatalmas előre lépés mögött több tényező is áll, például az intézmény tudományos teljesítményének növekedése és a munkáltatói hírnév konzisztens erősödése.

A MATE lett az első

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem előrehaladása

2022.április 6-án tette közzé a felsőoktatási tevékenységeket minősítő brit Quacquarelli Symonds (QS) az aktuális QS World University Ranking ranglistáját. Ebben az évben az agrártudományi ranglistán (QS Agriculture & Forestry Subject Ranking) 1225 egyetemet elemeztek világszerte a rangsorkészítők, melyek közül a legjobb 410 intézmény került fel a listára, ez a teljes állomány legjobb 33%-a. A tavalyi elemzéshez képest,1125-ről idén százzal több intézményt vizsgáltak ebben az agrártudományi kategóriában. A legjobb 410 egyetem közé öt magyar intézmény is bekerült, ami egy igen szép arány. A magyar intézetek között viszont első helyet ért el a gödöllői MATE és Debreceni Egyetem megosztva.

 

Minek köszönhető az előrelépés?


A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Dr. Gyuricza Csaba az eredmények megszületése után hangsúlyozta, hogy a rangsor az egyetemek tudományos teljesítményét, megfelelő tájékozódási pontot ad a hallgatóknak és az oktatóknak, valamint a nemzetközi hírnevét tükrözi. Már az igazi elismerés, ha valaki felkerül a QS tudományterületi rangsorára, ugyanis a felkerülés kritériumai nagyon specifikusak és szigorúak. Hatalmas eredmény, hogy idén a MATE, nem csak, hogy megtartotta tavalyi elért helyét, de 50 helyet előre is lépett a ranglsitán, amivel 201-250. pozíciót szerezte meg. Ezzel a helyezéssel a gödöllői egyetem az egész világon beletartozik a legjobb 17%-ba, amíg tavaly csak a legjobb 23%-ába tartozott bele az agrárképzpseket kínáló egyetemek kategóriájában. Ez az előrelépés 5 %-os relatív pozíciót javított.

 

A Quacquarelli Symonds nemzetközi ranglistája


A brit ellenőrző bizottság 51 féle tudományos területen állít fel rangsort évről évre, melyek az adott tudományterületen legkiválóbb teljesítményt mutató és legerősebb hírnévvel rendelkező egyetemeket foglalták magukba. A vizsgálatok során, amikor a listát állítják össze, több szempontot vesznek figyelembe: a tudományos hírnevet, a tudományos munkák idézettségét, a doktorok és az oktatók publikálási termelékenységét és impaktját, valamint a munkáltatók megfelelőségét.

 

Globális rangsor


Nem csak a Quacquarelli Symonds állít fel teljesítményi rangsort minden évben. Idén nyilvánosságra hozták a globális rangsort, a 2022-es World University Ranking-et. 1673 intézmény közül a legjobb 1300 került publikálásra és ezek közül a MATE a 801-1000-ik helyen végzett. Ezen a listán is javított az 1000+ kategóriában elfoglalt pozícióján, így a világ legjobb ezer felsőoktatási intézménye között kapott helyet.
 

Aktuális híreink

Hírek
Május 13-án, hétfő este 19:00 órakor a Gödöllői Művészetek Háza Színháztermében különleges pszichológiai...
Hírek
Április minden csütörtökén a Gödöllői Királyi Kastély különleges lehetőséget kínál a történelem és a királyi...
Hírek
Lőrincz Ágnes gödöllői pszichológus, aki a gyermek- és ifjúsági pszichológia terén szerzett jelentős tapasztalatokkal...