A Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika 2008-ban nyert elé a kis bazilika rangot, Gödöllő egyik fő látványossága a Gödöllői Királyi Kastély mellett.

Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika


Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika

Gyönyörű erdős terület veszi körül Máriabesnyő festői fekvését, mely a közeli gödöllői Királyi Kastély és a Lázár Lovaspark révén felejthetetlen élményeket kínál az idelátogatóknak. Az egyedülálló kétszintes barokk zarándoktemplom és kolostoregyüttes hihetetlenül érdekes és tanulságos látvány. Gróf Grassalkovich Antal és felesége 1761 és 1771 között alapította a besnyői kápolnát, az alsó- és felsőtemplomot, valamint a kapucinus kolostort. Az alsótemplomban található a családi kripta, a számukra művészileg kialakított nagyméretű márvány szarkofággal.

A felső templomban a Loreto Madonna szobor fekete cédrusfából készült másolatát helyezték el, amelyet a kapucinus szerzetesek hoztak gyalog Loretóból. Az ország legkisebb, mindössze 11 cm magas és 4 cm széles szent szobra Máriabesnyőt híres zarándokhelyté tette. A szent szobor felfedezése csodálatos körülmények között történt.

 

Mikor látogatható a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika?

A bazilika megtekintése a szentmiséken kívüli időben (miserend: www.mariabesnyo.hu) csoportok számára (3 főtől) vezetett túrák keretében történik.


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0