Gödöllőre érkezett újra a Ménes című festmény!

Hazatért Lotz Károly "Ménes" című festménye Gödöllőre

2024-02-22 18:01

Visszakerült Lotz Károly "Ménes" című festménye a Gödöllői Királyi Kastély lovardájába, írja az MTI. A műalkotás visszatérése nem csupán egy festmény hazatérését jelenti, hanem egyben a magyar kulturális örökség megőrzésének és fejlesztésének ünneplését is szimbolizálja.

 Lotz Károly
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ünnepélyes keretek közt átadták a Lotz festményt a Gödöllői Királyi Kastélyban

A Gödöllői Királyi Kastélyban tartott ünnepélyes átadón február 14-én Vincze Máté, a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt 14 év során a kormány több mint 620 milliárd forintot fordított a kulturális infrastruktúra fejlesztésére. 


"Mi magyarok büszkék vagyunk arra, hogy kultúránk megőrzésében és gazdagításában Európa élvonalába tartozunk" - mondta Vincze Máté, hozzátéve, hogy a Gödöllői Királyi Kastély és annak volt lovardája is ezen erőfeszítések fontos állomásai.

A Lotz festmény kacifántos története: Gödöllőtől a Budai Palotán át a Magyar Nemzeti Galériába 

Lotz Károly "Ménes" című festménye egykor a Gödöllői Királyi Kastély díszét képezte, de a 30-as évek után a Nemzeti Galéria raktárában feledésbe merült. A mostani visszakerülése és restaurálása a 21. századi Magyarország kulturális örökségének fontos jelképévé teszi a művet.

 

Meszlényi Edit, a Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetője szerint a "Ménes" 1880-ban állami megrendelésre készült, és eredetileg a kisbéri méntelep nagytermébe szánták. A mű Lotz Károly egyik legkiemelkedőbb alkotása, melyet először az Országos Képzőművészeti Társulat 1881-es tavaszi tárlatán mutattak be, és azóta is nagy elismerést arat.

 

A festmény az 1930-as években került a kastélyból a Budai Palotába, majd a II. világháborúban megsérült és a Magyar Nemzeti Galéria raktárában végezte. 

 

A műalkotást 2018 elején sikerült azonosítani és restaurálni, köszönhetően a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. által biztosított miniszteri különkeretre és a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria restaurátorcsapatának szakértelmére.

A Ménes című festmény hazatért Gödöllőre, remélhetőleg örökre

A "Ménes" visszakerülése a Gödöllői Királyi Kastély lovardájába nem csak a művészet szerelmeseinek kínál újra felfedezésre váró kincset, hanem minden magyar állampolgár számára üzenetet hordoz a kultúrális örökségünk megőrzésének és ápolásának fontosságáról.

 

Aktuális híreink

Hírek
Május 13-án, hétfő este 19:00 órakor a Gödöllői Művészetek Háza Színháztermében különleges pszichológiai...
Hírek
Április minden csütörtökén a Gödöllői Királyi Kastély különleges lehetőséget kínál a történelem és a királyi...
Hírek
Lőrincz Ágnes gödöllői pszichológus, aki a gyermek- és ifjúsági pszichológia terén szerzett jelentős tapasztalatokkal...