A legfinomabb lángos!

Nagymamám kefires lángos receptje – sokkal finomabb így!

2022-07-27 19:41

A lángos télen-nyáron finom és jól esik az embernek. Nyaranta a strandokon már olyan magas árakon kínálják, hogy jobban járunk, ha otthon készítjük el, mi magunk.
Nagymamám a lángos tésztájába kefirt rak, ezáltal sokkal könnyedebb, ropogósabb lesz a tészta. Ha kipróbálod ezt a fajtát, máshogy nem akarod már többé csinálni!
 

Ilyen finom lángost még neme ttél!

Hozzávalók

(kb. 12 db kisebb/közepes lángoshoz)

 

-    1 kg liszt
-    5 dkg friss élesztő
-    1 kk. cukor
-    1 dl tej
-    1 ek. só
-    3,5 dl kefir

 

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk egy kávéskanál cukorral. Közben a lisztet összekeverjük a sóval, majd a felfuttatott élesztőt és a kefirt beleöntjük. Ezután jól átdagasztjuk, ha géppel csináljuk, legalább 10 percig, ha kézzel, akkor kicsit több időt vesz igénybe. A tésztának el kell válnia az edénytől; ha úgy látjuk, igényli a tészta még a nedvességet, rakhatunk hozzá kevés langyos tejet, illetve liszt is mehet apránként hozzá, ha szükséges.


Elrakjuk letakarva, lehetőleg melegebb helyre keleszteni. Egy-másfél óra alatt a duplájára nő a tészta, ezt deszkára borítjuk és kb. 12 db egyenlő részre osztjuk és kerek alakban kinyújtjuk. 


Forró olajban sütjük ki, tetejére csak a képzeletünk szab határt, hogy mit rakunk. A klasszikus fokhagymás sajtos-tejfölös feltéten kívül nagymamám szokott még sült bacon kockákat rakni, de aki az egészségesebb verziót szeretné kipróbálni, annak ajánlom, hogy rakjon rá kis tejfölt, arra pedig egy zöldségmixet. 

 

Jó étvágyat kívánunk!  
 

Aktuális híreink

Hírek
Május 13-án, hétfő este 19:00 órakor a Gödöllői Művészetek Háza Színháztermében különleges pszichológiai...
Hírek
Április minden csütörtökén a Gödöllői Királyi Kastély különleges lehetőséget kínál a történelem és a királyi...
Hírek
Lőrincz Ágnes gödöllői pszichológus, aki a gyermek- és ifjúsági pszichológia terén szerzett jelentős tapasztalatokkal...