Hozzávalók
(kb. 12 db kisebb/közepes lángoshoz)
- 1 kg liszt
- 5 dkg friss élesztő
- 1 kk. cukor
- 1 dl tej
- 1 ek. só
- 3,5 dl kefir
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk egy kávéskanál cukorral. Közben a lisztet összekeverjük a sóval, majd a felfuttatott élesztőt és a kefirt beleöntjük. Ezután jól átdagasztjuk, ha géppel csináljuk, legalább 10 percig, ha kézzel, akkor kicsit több időt vesz igénybe. A tésztának el kell válnia az edénytől; ha úgy látjuk, igényli a tészta még a nedvességet, rakhatunk hozzá kevés langyos tejet, illetve liszt is mehet apránként hozzá, ha szükséges.
Elrakjuk letakarva, lehetőleg melegebb helyre keleszteni. Egy-másfél óra alatt a duplájára nő a tészta, ezt deszkára borítjuk és kb. 12 db egyenlő részre osztjuk és kerek alakban kinyújtjuk.
Forró olajban sütjük ki, tetejére csak a képzeletünk szab határt, hogy mit rakunk. A klasszikus fokhagymás sajtos-tejfölös feltéten kívül nagymamám szokott még sült bacon kockákat rakni, de aki az egészségesebb verziót szeretné kipróbálni, annak ajánlom, hogy rakjon rá kis tejfölt, arra pedig egy zöldségmixet.
Jó étvágyat kívánunk!