Gödöllő; gödöllő; gödöllő kolbásztöltő verseny, gödöllő piac

V. Kolbásztöltő verseny a Gödöllői Városi Piacon február 11-én

2023-02-03 19:56

Január 31-én a versenyre való nevezése lezárult, azonban 2023. 02. 11-én, szombaton 13 órától várják az érdeklődőket, kóstolni vágyókat a Gödöllői Városi Piacon 13:00 órától: remek kolbászok és a fantasztikus hangulat garantált. 

Kolbásztöltő verseny Gödöllő

Mitől jó egy kolbásztöltés?

Ahány ház, annyi szokás, de vannak alapvető szabályok a kolbásztöltésnél, az persze kiderül, hogy a Gödöllői Kolbásztöltő versenyen ki hogyan teljesít, és mivel próbál elrugaszkodni a hagyománytól, hogy kitűnjön esetleg a tömegből.
A nagykönyv szerint disznóvágáskor hagyni kell kihűlni a húst kolbász készítés előtt. El minimum fél napot vesz igénybe, még hidegben is.
A kolbászhoz a húst nem szabad megmosni, hanem a vért tiszta konyharuhával, vagy papírtörlővel kell letörölgetni. Azért nem szabad vízzel, mert attól romolhat a hús minősége. 
Ha ezzel megvagyunk, akkor a húsról le kell szedni a hártyákat, ki kell vágni az inakat, a porcot ki kell szedni, így nem lesz rágós a kolbász, nem lesz szálas, ropogós. 
Ez után jöhet a darálás, aminél nem jó, ha túl nagyra daráljuk, de az sem, ha nagyon pépesre. Össze kell gyúrni, hogy egynemű anyaggá váljon, nem kell túlgyúrni, mert a kézmelegtől olvad a szalonna.  Nem kell hozzá rengeteg fűszer, de amit hozzáadunk azoknak jó minőségűeknek kell lenni. 
Ha összegyúrtuk a húst, akkor hűvös helyen legalább fél napig pihentessük. Ez alatt tökéletesen összeérik. Ha nem füstölünk, hanem csak a fagyasztóba megy, ott nem feltétlenül fontos az ilyen hosszú pihentetés, de ne türelmetlenkedjünk, 1-2 óra állás ilyenkor sem árt. 

 

Az V. Kolbásztöltő verseny programja Gödöllőn

 

Nagyon sok szeretettel várják a versenyen a kostolókat a Gödöllői Városi Piacon! Kapható lesz a kostólók mellett faszénen frissen sütött kürtöskalács is, a délután folyamán pedig meglátogatják az esemenényt a mohácsi busók és a veresegyházi betyárok!

 

13:00: csapatok érkezése, asztal elfoglalása, előkészületek
14:00: sertéshús kiosztása, kolbászkészítés kezdete
17:00: zsűrizésre előkészített (frissen sütött) kolbász tálalása értékelésre
18:00: eredményhirdetés
18:30:  Kolbász Buli kezdete

A program ideje alatt a jó hangulatért felelős Gödöllő Népi Zenekara, és a FORMA DUÓ!

 

Forrás
 

Aktuális híreink

Hírek
Május 13-án, hétfő este 19:00 órakor a Gödöllői Művészetek Háza Színháztermében különleges pszichológiai...
Hírek
Április minden csütörtökén a Gödöllői Királyi Kastély különleges lehetőséget kínál a történelem és a királyi...
Hírek
Lőrincz Ágnes gödöllői pszichológus, aki a gyermek- és ifjúsági pszichológia terén szerzett jelentős tapasztalatokkal...