Katona Szabó Erzsébet kiállítása nyílik meg április 13-án Gödöllőn

Rétegeken át: Katona Szabó Erzsébet életművének ünnepe Gödöllőn

2024-04-03 14:48

Április 13-án nyitja meg kapuit a gödöllői várkapitányi lakban az a kiállítás, amely a nemrég elhunyt, méltán elismert textilművész, Katona Szabó Erzsébet életművéből kínál válogatást. A tárlat négy évtizeden átívelő alkotói pályafutását ünnepli, egy olyan művésznek állítva emléket, aki mély nyomot hagyott a magyar és a nemzetközi textilművészetben - írja a kultura.hu.

Katona Szabó Erzsébet

Katona Szabó Erzsébet emlékkiállítása 

 

Katona Szabó Erzsébet (1952–2024), aki a Ferenczy Noémi-díj mellett számos más elismerésben is részesült, Gödöllő város díszpolgáraként is ismert volt. Az őt tisztelő közösség most egy emlékkiállításon keresztül búcsúzhat a művészettől és az alkotótól. A kiállítás előkészítése során a művész még aktívan részt vett a művek válogatásában és új alkotások létrehozásában, de sajnos a megnyitót már nem érhette meg.

 

A Várkapitányi lak ad otthont a kiállításnak

 

A kiállítás a Várkapitányi lak 11 termében kap helyet, és bemutatja Katona Szabó Erzsébet művészetének legfontosabb korszakait, az első kárpitoktól és ruhakollekcióktól kezdve, egészen a bőrkollázsokig, amelyek a művésznő életművének jelentős részét képezik. A látogatók megismerkedhetnek azokkal a témákkal és médiumokkal, amelyek Katona Szabó Erzsébetet leginkább foglalkoztatták, és nyomon követhetik az anyagokkal és technikákkal való kísérletezését.

 

A kiállításon számos alkotást megcsodálhatunk

 

A kiállítás külön figyelmet fordít a művész autonóm bőralkotásaira, amelyek az utóbbi két évtizedben születtek, és amelyeken keresztül a velúrbőr anyagának különlegességével folytatott párbeszédet. A tárlat nem csak a műveket, hanem Katona Szabó Erzsébet inspiráló személyiségét és alkotóerejét is megörökíti, archív fotókkal és a művésszel készített legutolsó videóinterjúval.

 

A kiállításmegnyitón dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere, Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára mond beszédet, és fellép a Terra Profonda zenekar. A kiállítást Szabó Emma Zsófia, neves művészettörténész kurálja, így garantált, hogy a látogatók mély és átfogó bepillantást nyerhetnek Katona Szabó Erzsébet művészeti világába.

 

Az emlékkiállítás egy búcsú és egyben tisztelgés

 

Ez az emlékkiállítás nem csak egy búcsúzás a művésztől, hanem egy ünnepélyes tisztelgés is egy olyan alkotó előtt, aki életművével hosszú időre meghatározta a textilművészet irányait. A kiállítás így egyben örök emlék marad Katona Szabó Erzsébetnek, művészetének és azoknak a rétegzett alkotásoknak, amelyekkel a művész a szó szoros és átvitt értelmében is formát adott az anyagnak.

Aktuális híreink

Hírek
Május 13-án, hétfő este 19:00 órakor a Gödöllői Művészetek Háza Színháztermében különleges pszichológiai...
Hírek
Április minden csütörtökén a Gödöllői Királyi Kastély különleges lehetőséget kínál a történelem és a királyi...
Hírek
Lőrincz Ágnes gödöllői pszichológus, aki a gyermek- és ifjúsági pszichológia terén szerzett jelentős tapasztalatokkal...