Kövesd tippjeinket a forró napokon!

Főoldal > Újra itt a kánikula: így védekezz a meleg ellen!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Újra itt a kánikula: így védekezz a meleg ellen!


2022/07/14
NA

Éppen feltudtunk kicsit lélegezni a legforróbb napok után, de újra itt a kánikula. Természetesen nincs ok panaszkodásra, hisz nyár van, de azt viszont fontos tudni, hogy milyen módszerekkel védekezzünk a forróság ellen.

Kánikula ellen tarts be ezeket

Víz, víz, víz!

 

Mondanunk sem kell, a legfontosabb dolog a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, lehetőleg szénsavmentesen. Ha nincs kánikula, akkor is fontos, hogy bevigyünk elegendő vizet a szervezetünkbe, de ilyen forró napokon legyen meg legalább a 2-2,5 l víz! 
Sokaknak nehezére esik még ilyenkor is ennyit inni, nekik megoldás lehet, hogy ha figyelmeztetik magukat arra, hogy óránként igyanak meg egy nagy pohár vízzel, hisz ne felejtsük, nem akkor kell innunk, amíg nem érezzük, hogy szomjasok vagyunk. Az is bejöhet, ha már reggel úgy indulunk dolgozni, iskolába, hogy magunkkal visszük az aznapi vízmennyiségünket, amit muszáj elfogyasztanunk, ezzel is motiválva magunkat.

 

Ablakok nappal csukva, éjjel nyitva

 

Napközben amíg távol vagyunk, ügyeljünk arra, hogy ne melegedjen túl a lakásunk, házunk. Redőnyökkel, függönyökkel sötétítsünk be, ablakokat zárjuk be. 
Éjszaka, vagy hajnalban mehet a ház átszellőztetése, amit kereszthuzattal érhetünk el a leghamarabb. Ha van klímánk, és napközben azzal hűtjük házunkat, akkor érdemes a kinti hőmérséklethez képest kb. 8-10 fokkal alacsonyabbra kapcsolni, és természetesen, miközben megy, az ablakokat, ajtókat csukva tartani. 

 

Ne sportolj intenzíven ilyenkor!

 

Ne a legnagyobb melegben menj el futni, biciklizni vagy más egyéb intenzívebb sportot űzni. Próbáld meg ezeket a hajnali, reggeli vagy késő esti órákra hagyni, vagy egyszerűen ezen a pár napon inkább lazább sportot válassz. A séta, könnyű kocogás, vagy úszás, illetve a jóga szuper alternatívák.

 

Nem csak a hőmérséklet magas, de az UV is!

 

A fényvédelemre nem csak nyáron, de az év összes többi napján érdemes figyelni, hisz télen is ugyanúgy károsak az UV-sugarak mint nyáron, de az év ezen szakában a fényvédő kötelező elem. Arcra, és kilógó testrészekre 50 faktoros fényvédőt kenj, ha pedig sokat vagy napon, két óránként vidd fel újra. 
Ha ezeket nem tartottad be, és leégtél, akkor vegyél hidegebb zuhanyt, még több folyadékot fogyassz, szigorúan kerüld a napot. A népi hiedelmeket ne vedd alapul, se uborka, se tejföl nem megfelelő kezelés az égett területekre, inkább tegyél rá hideg vizes, hűsítő borogatást és  gyógyszertárban kapható készítményeket. 

 

Négylábú barátainkról se feledkezzünk meg

 

A kutyusok és cicák számára sem könnyűek ezek a napok, figyeljünk rájuk is. Természetesen az autóban – ahogy felnőtt embert, gyermeket sem! – nem hagyhatjuk őket, hiszen pár perc alatt a forró autóban rosszul lesznek, melynek végkimenetele sajnos tragikus is lehet. 
Biztosítsunk mindennap friss, tiszta vizet nekik, a ház, kert több pontján. Kutyáinkat napközben ne vigyük sétálni, egyrészt a forróságban nem fogják bírni az iramot, ugyanúgy megterheli őket, min minket, másrész a meleg aszfalton a mancsuk megsérülhet, égési sérülések is előfordulhatnak! 
Ha tehetjük, napközben a lehűtött házba engedjük be őket, ha viszont csak a kertben lehetnek, győződjünk meg arról, van-e árnyékos, naptól védett helyük. Ha lehetséges, kutyusunk számára tegyünk egy kis lavórt, medencét, nem túl hideg vízzel, amiben napközben megmártózhatnak. 


 


FelmérésekHello

Legfrissebb cikkek


Bach Mindenkinek Fesztivál – ingyenes koncert a Gödöllői Királyi Kastélyban
Idén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Bach Mindenkinek Fesztivál, mely március 16-tól a Kárpát-medence száz településén összesen kétszáz ingyenes programon keresztül megrendezésre. Az esemény egyik kiemelkedő része március 23-án a Gödöllői Királyi Kastélyban lesz megtekinthető, melyen a Magyar Honvédség Központi Zenekarának koncertjét élvezhetjük ingyenesen. 
Közösségi rollerek Gödöllőn - Jó lesz? Kell ez nekünk?
Tegnap megérkezett és ki is próbáltuk az új roller megosztót, vagy közösségi e-rollereket. Cikkünkben leírjuk, mit tapasztaltunk, hogyan működik, hogyan kell használni az e-rollereket. 
Gödöllői gimnázium csapata nyerte meg az MTA középiskolai tanulmányi versenyét!
A Középiskolai MTA Alumni Program szervezésének keretein belül került megrendezésre egy tanulmányi verseny a fenntarthatóság és klímaváltozás témája köré épülve, melynek döntője a napokban zajlott. Hatalmas öröm Gödöllő számára, hogy ezt városunk egyik neves középiskolájának, a Gödöllői Református Líceum Gimnáziumának a csapata nyerte meg!
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!