Kövesd tippjeinket a forró napokon!

Újra itt a kánikula: így védekezz a meleg ellen!

2022-07-12 19:44

Éppen feltudtunk kicsit lélegezni a legforróbb napok után, de újra itt a kánikula. Természetesen nincs ok panaszkodásra, hisz nyár van, de azt viszont fontos tudni, hogy milyen módszerekkel védekezzünk a forróság ellen.

Kánikula ellen tarts be ezeket

Víz, víz, víz!

 

Mondanunk sem kell, a legfontosabb dolog a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, lehetőleg szénsavmentesen. Ha nincs kánikula, akkor is fontos, hogy bevigyünk elegendő vizet a szervezetünkbe, de ilyen forró napokon legyen meg legalább a 2-2,5 l víz! 
Sokaknak nehezére esik még ilyenkor is ennyit inni, nekik megoldás lehet, hogy ha figyelmeztetik magukat arra, hogy óránként igyanak meg egy nagy pohár vízzel, hisz ne felejtsük, nem akkor kell innunk, amíg nem érezzük, hogy szomjasok vagyunk. Az is bejöhet, ha már reggel úgy indulunk dolgozni, iskolába, hogy magunkkal visszük az aznapi vízmennyiségünket, amit muszáj elfogyasztanunk, ezzel is motiválva magunkat.

 

Ablakok nappal csukva, éjjel nyitva

 

Napközben amíg távol vagyunk, ügyeljünk arra, hogy ne melegedjen túl a lakásunk, házunk. Redőnyökkel, függönyökkel sötétítsünk be, ablakokat zárjuk be. 
Éjszaka, vagy hajnalban mehet a ház átszellőztetése, amit kereszthuzattal érhetünk el a leghamarabb. Ha van klímánk, és napközben azzal hűtjük házunkat, akkor érdemes a kinti hőmérséklethez képest kb. 8-10 fokkal alacsonyabbra kapcsolni, és természetesen, miközben megy, az ablakokat, ajtókat csukva tartani. 

 

Ne sportolj intenzíven ilyenkor!

 

Ne a legnagyobb melegben menj el futni, biciklizni vagy más egyéb intenzívebb sportot űzni. Próbáld meg ezeket a hajnali, reggeli vagy késő esti órákra hagyni, vagy egyszerűen ezen a pár napon inkább lazább sportot válassz. A séta, könnyű kocogás, vagy úszás, illetve a jóga szuper alternatívák.

 

Nem csak a hőmérséklet magas, de az UV is!

 

A fényvédelemre nem csak nyáron, de az év összes többi napján érdemes figyelni, hisz télen is ugyanúgy károsak az UV-sugarak mint nyáron, de az év ezen szakában a fényvédő kötelező elem. Arcra, és kilógó testrészekre 50 faktoros fényvédőt kenj, ha pedig sokat vagy napon, két óránként vidd fel újra. 
Ha ezeket nem tartottad be, és leégtél, akkor vegyél hidegebb zuhanyt, még több folyadékot fogyassz, szigorúan kerüld a napot. A népi hiedelmeket ne vedd alapul, se uborka, se tejföl nem megfelelő kezelés az égett területekre, inkább tegyél rá hideg vizes, hűsítő borogatást és  gyógyszertárban kapható készítményeket. 

 

Négylábú barátainkról se feledkezzünk meg

 

A kutyusok és cicák számára sem könnyűek ezek a napok, figyeljünk rájuk is. Természetesen az autóban – ahogy felnőtt embert, gyermeket sem! – nem hagyhatjuk őket, hiszen pár perc alatt a forró autóban rosszul lesznek, melynek végkimenetele sajnos tragikus is lehet. 
Biztosítsunk mindennap friss, tiszta vizet nekik, a ház, kert több pontján. Kutyáinkat napközben ne vigyük sétálni, egyrészt a forróságban nem fogják bírni az iramot, ugyanúgy megterheli őket, min minket, másrész a meleg aszfalton a mancsuk megsérülhet, égési sérülések is előfordulhatnak! 
Ha tehetjük, napközben a lehűtött házba engedjük be őket, ha viszont csak a kertben lehetnek, győződjünk meg arról, van-e árnyékos, naptól védett helyük. Ha lehetséges, kutyusunk számára tegyünk egy kis lavórt, medencét, nem túl hideg vízzel, amiben napközben megmártózhatnak. 


 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...